Ghimbirul este unul dintre cele mai iubite, testate si incercate condimente aromate, ce a fost venerat pentru multitudinea de beneficii aduse sanatatii, inca din cele mai vechi timpuri. Este mentionat in texte antice si a fost adoptat de foarte multe culturi.
Ghimbirul este crescut ca o radacina si este un ingredient flexibil, care poate fi consumat in bauturi sau la gatit . Acesta poate fi folosit pentru a condimenta mancarea si chiar ca si conservant alimentar . De peste 2000 de ani , medicina chineza a recomandat utilizarea ghimbirului pentru a ajuta la vindecarea si prevenirea mai multor probleme de sanatate . Este cunoscut pentru rolul sau de a promova circulatia energiei in organism si de a creste rata metabolismului organismului nostru .
Proprietatile sale plaseaza ghimbirul in prima parte a listei cu plante folosite pentru beneficiile aduse sanatatii. Cu toate acestea, exceptand rolul sau important in detoxifiere, ghimbirul , prin aroma sa, poate transforma bauturi, deserturi, feluri de mancare in adevarate delicatese culinare.
Beneficiile Ghimbirului
Mentine circulatia sangelui normala.
Ghimbirul este bogat in magneziu si zinc, care pot contribui la imbunatatirea fluxului sanguin .Acesta previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul oxigenului si a substantelor nutritive catre toate organele vitale din corp.. De asemenea, are un rol important si in prevenirea frisoanelor, a febrei sau a transpiratiei in exces.
O singura canita cu infuzie de ghimbir pe zi poate regla toate aceste probleme.
Scade tensiunea deoarece relaxeaza vasele de sange ce se afla in jurul muschilor, usurand circulatia sangelui in tot corpul. Previne si trateaza greturilor aparute din cauza miscarii si calmeaza ametelile..
O alta proprietatea a ghimbirului ce nu poate fi neglijata o reprezinta eficienta acestuia pentru o digestie sanatoasa, el acţionand prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul si intestinele de gaze. Este atat de eficient in acest sens deoarece are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.
Odata consumat, ghimbirul elibereaza unele enzime ce au un rol important in procesul de digestie. Aceste enzime sunt esentiale, deoarece ajuta la absorbtia in mod eficient a nutrientilor din alimentatie. De asemenea, ajuta la digerarea mancarurilor satioase prin stimularea productiei de saliva si facilitarea procesului de inghitire.
Infuzia de ghimbir combate disconfortul digestiv prin imbunatatirea absorbtiei de substante benefice din alimente si prevenirea supraalimentatiei. Prin urmare, ghimbirul este recomandat a fi consumat după mesele imbelsugate intrucat este excelent pentru recapatarea controlului asupra digestiei.
Infuzia de ghimbir calmeaza greturile matinale ce pot aparea la unele femei insarcinate, fiind recomandat a se consuma o cana de infuzie la doua zile.. Este cel mai bun remediu natural pentru greata, indiferent de forma sub care alegeti sa il consumati: ulei esential, marinat în miere, folosit in limonada sau fresh-uri, murat in saramura sau otet, după metodele orientale si in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.
Ghimbirul este un remediu natural si pentru tratarea afectiunilor respiratorii. Are un rol important in curatarea plamanilor, fiind eficient pentru tusea expectoranta, dar si pentru problemele respiratorii cauzate de alergii, cum este astmul. Infuzia de ghimbir este un aliat de nadejde in raceli si gripe prin inducerea transpiratiei si tonificarea sistemul imunitar. De asemenea, are actiune expectoranta, avand efecte benefice pentru a stopa tusea, bronsita, iritatiile gatului.
Deosebit de eficient in prevenirea si tratarea racelilor , in principal pentru ca decongestioneaza caile nazale superioare, umezeste muscoasa gatului, si astfel ajuta la ameliorarea tusei, favorizand expectoratia, care accelereaza astfel procesul de vindecare.
Infuzia de ghimbir se face remarcata si prin reducerea inflamatiilor articulatiilor, este recomandata adesea in tratarea artritei reumatoide. Totodata, este de retinut faptul ca o cana de infuzie de ghimbir consumata dupa ce am despus efort fizic poate evita aparitia febrei musculare si instalarea durerilor de incheieturi. In ceea ce priveste inflamatiile locale, de tipul luxatiilor sau entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni.
Cele mai recente studii au ajuns la concluzia ca ghimbirul scade nivelul colesterolului rau din organism, reducand riscul bolilor de inimă. Contribuie la o bună circulatie a sangelui, printr-un complex optim de minerale si aminoacizi, fiind eficient in lupta cu bolile cardiovasculare. Totodata, ghimbirul este un remediu natural pentru intarirea sistemului imunitatar a organismului, printr-o combinatie de antioxidanti care, in paralel, se dovedeste eficienta si in lupta cu colesterolul.
Pentru a ne putea bucura de proprietatile ghimbirului intr-un mod delicios, va recomandam o combinatie de Ceai Verde, menta proaspata, felii de ghimbir, miere si turmeric. Un blend pe cat de gustos, pe atat de sanatos.
Menta , alaturi de ghimbir,este un puternic anti-bacterial, antioxidant, avand un rol important in tratarea crampelor stomacale si a aciditatii. Turmericul se remarca prin efectul sau dezinfectant si anti-inflamator. Mierea reduce riscul bolilor de inima, este antioxidant , reduce tusea si iritatia gatului. Ceaiul Verde contribuie prin efectul sau energizant datorat continutului de teina, si prin rolul sau de ardere a grasimilor.
Preparare :
Pentru o cana de 250ml se foloseste o masura de Ceai Verde peste care se adauga apa la temperatura de 70-80 grade Celsius si se lasa la infuzat 2minute. Cand infuzia este gata, adaugam frunze de menta proaspata, sucul de la jumatate de lamaie, o lingurita de miere si o lingurita de turmeric si felii de ghimbir proaspat. Se mai lasa la infuzat cateva minute si apoi se poate consuma!