Kombucha

  Cultura de Kombucha se va livra doar pentru comenzile achitate prin card sau pentru comenzile cu ridicare din magazinul nostru din Mall Baneasa, etaj 1.


Oamenii consuma produse de fermentatie din timpuri stravechi, cele mai vechi dovezi descoperite de arheologi fiind legata de productia de vin, in Georgia, ce dateaza de acum aproximativ 8000 de ani. De la paine la bere, muraturi, lactate sau borsul de tarate, toate aceste produse trec intr-un anumit punct al existentei lor printr-un proces de fermentatie. Si veti fi de acord, cred, ca viata noastra ar fi mult mai saraca fara ele.

Kombucha este atat numele lichidului rezultat in urma interactiunii culturii simbiotice de bacterii si drojdii cu substantele organice de natura vegetala din ceai si cu zaharul, cat si numele culturii respective.

Ceaiul de Kombucha (despre care puteti citi mai multe si pe blog-ul nostru) este apreciat de foarte mult timp, cultura de Kombucha s-ar parea ca dateaza de acum aproximativ 2000 de ani in China, dar nu se cunoaste originea exacta a acestei bauturi. Chinezii credeau ca licoarea “vie”, “tonica” are efecte benefice asupra sistemului digestiv, permitand organismului sa se autoregleze. Exista si o legenda care o plaseaza in Orientul Indepartat in secolul V, cand doctorul Kombu a fost convocat sa-l trateze pe imparatul Japoniei. Se spune ca medicul a obtinut rezultate miraculoase si aprecierea imparatului apeland la licoarea magica, consacrand astfel denumirea de Kombucha. Ulterior bautura s-a raspandit si pe teritoriul Rusiei si in tarile invecinate.

Este un lichid de fermentatie, in consecinta textura, gustul si concentratia sa depind in mare masura de componentele initiale ale amestecului si de cat de mult este lasat sa avanseze procesul. De obicei este dulce-acrisoara, acidulata si tulbure, cu o textura placuta. Daca este lasata sa fermenteze prea mult, aciditatea va fi ridicata, rezultand intr-un gust foarte acru, dar o concentratie ceva mai mica de zahar.

Asemenea iaurtului pe care il face fiecare in propria casa, din lapte cu origini diferite, de la animale diferite, in conditii diferite, culturile pot avea diferente semnificative intre ele, nu exista un standard a ce ar trebui sa contina exact, nu exista reglementari legate de proprietatile sale si foarte putin interes din partea marilor dezvoltatori sau a entitatilor legale de a aloca fonduri substantiale pentru a studia aceasta bautura. Asta nu inseamna insa ca ne lipsesc studii de specialitate despre proprietatile ei, ci doar ca informatiile sunt imprastiate printre multitudinea de marturii mai mult sau mai putin pertinente ce iau uneori proportii absurde. Insa cum orice legenda porneste de la un sambure de adevar, kombucha are cu siguranta anumite beneficii.

Printre cele confirmate in laboratoare sunt calitatile sale antivirale si antibiotice, imbunatatirea starilor nervoase si o ameliorare a functiilor ficatului. Confirmate prin multimea impresionanata a marturiilor sunt de asemenea imbunatatirea starii generale, mai ales in cazul persoanelor ce au probleme cu oboseala si nivelul scazut de energie, o remediere vizibila a problemelor metabolice si de digestie, a artritei si a candidozelor. Si in cazul uzului extern s-au notat efecte benefice in tratarea problemelor pielii si parului prin simpla tamponare sau spalare a zonei afectate.

Poate cel mai mare beneficiu este acela ca aceasta bautura poate fi preparata de oricine, in propria casa, fara prea multa bataie de cap.
 

Ingrediente necesare:

  • un borcan de sticla cu gura larga
  • cultura de kombucha si o ceasca dintr-o productie anterioara ( numita starter )
  • aproximativ 4-5 linguri rase de zahar BIO ( de preferinta brun ) la un litru de apa
  • aproximativ 4 masuri de ceai negru sau verde la un litru de apa
  • o bucata de panza sau filtru
     

Pasi de urmat:

  • Se pun cele 2 linguri de frunze de ceai la un litru de apa ( temperatura apei fiind in functie de tipul de ceai ales - 80℃ pentru ceaiul verde si ~100℃ pentru ceaiul negru) si se lasa ceaiul la infuzat aproximativ 15-20 minute.
  • Se adauga zaharul ( cele 4-5 linguri la litru ) cat apa este inca fierbinte, se amesteca foarte bine pentru a se dizolva zaharul.
  • Se strecoara ( nu prin inox, pentru a nu oxida ceaiul ) si se lasa la racit pana cand ceaiul ajunge la temperatura camerei ( dureaza cateva ore, deci cel mai bine ar fi sa-l preparam seara si sa-l lasam sa se raceasca pana dimineata ).
  • Cand ceaiul este racit, se amesteca cu o ceasca din productia anterioara ( cam o zecime din totalul ceaiului va fi starterul ).
  • Se adauga acum cultura de kombucha in ceaiul proaspat preparat ( in care s-a adaugat si starterul ) si se acopera cu panza sau filtrul de hartie, pentru ca are nevoie si de aer
  • Se depoziteaza intr-un loc racoros, ferit de lumina directa a soarelui
  • Se lasa la fermentat intre 7-12 zile, in functie de preferinte ( daca vrem sa fie mai dulce se lasa 7 zile, iar daca vrem sa fie mai acru, aproape de gustul otetului, se lasa undeva spre 12 zile )
  • Lichidul obtinut se filtreaza si se depoziteaza in frigider ( se poate consuma si imediat dar, recomandam lasarea in frigider pentru inca 7 zile ). Daca vreti sa fie acidulata bautura de kombucha, in momentul filtrarii se lasa la temperatura camerei pentru cateva ore si abia apoi se introduce in frigider.
  • Se poate servi ca atare sau ca baza pentru limonade, Ice Tea sau diverse sucuri de fructe.
Kombucha
  1. Kombucha
Afişare 1 - 1 din 1 (1 pagini)


Kombucha