Tot ce trebuie sa stii despre ceaiul de merisoare
Cu totii stim foarte bine ca este mai bine sa previi decat sa tratezi si ca in natura gasim cele mai bune remedii pentru orice problema de sanatate. Cand vine vorba despre aliatii naturali ai sanatatii, merisoarele ocupa un loc fruntas, confirmat de nenumarate studii medicale, iar in cele ce urmeaza vei afla exact de ce este bine sa consumi merisoare sub orice forma – ceai, suc, decoct sau tinctura.
Un arbust de mici dimensiuni, merisorul poarta denumirea stiintifica de „Vaccinium vitis idaea” si face parte din familia Ericaceae, din care fac parte si afinele si coacazele. In popor, acestuia i se spune si cimisir, poranici, smirdar, brebenoc, cununita sau pervinca. Merisorul creste in regiunile subalpine, iar in tara noastra il gasim in zonele inalte ale Carpatilor, in special in Transilvania, planta de merisor rezistand cu brio si la temperatatura de -25 de grade Celsius.
Proprietatile si beneficiile merisoarelor
Fructele mici si acrisoare sunt o desfatare pentru papilele gustative, iar proprietatile lor antimicrobiene, antiinflamatoare si antioxidante le recomanda in tratarea infectiilor si a afectiunilor stomacale, renale si hepatice.
Printre substantele continute de merisoare regasim arbutozida, metilarbutozida, arbutina, fraxina, flavonoide, antocianidine si taninuri. In acelasi timp, fructele de merisor contin si calciu, magneziu, potasiu si vitaminele A, B si C, cea din urma fiind cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar.
Ce afectiuni putem trata cu ajutorul ceaiului de merisoare?
Merisorul este o planta medicinala cu numeroase indicatii terapeutice si medicinale. Aceste fructe si bauturile pe baza lor sunt bune pentru tratarea infectiilor de tract urinar, a constipatiei si a altor tulburari digestive, precum si in prevenirea obezitatii, a tumorilor si a bolilor cardiovasculare.
Cea mai populara intrebuintare a merisoarelor, a sucului si ceaiului de merisoare este in tratarea infectiilor urinare. Un studiu citat de WebMD a relevat faptul ca sucul si ceaiul de merisoare actioneza impotriva bacteriilor care cauzeaza infectiile de tract urinar in doar 8 ore. Aceasta bautura este eficienta chiar si in lupta cu infectiile cu bacteria Escherichia Coli (E.coli). Cistita se numara si ea printre afectiunile care pot fi tratate cu success cu ajutorul bauturilor din merisoare, acesta fiind si motivul pentru care merisoarele sunt considerate in mod special benefice pentru femei.
Afectiunile virale, precum laringitele sau faringitele, pot fi tratate si ele cu ceaiul de merisor, iar proprietatile sale antiinflamatoare ii ajuta pe reumatici in calmarea durerilor. Infuzia de merisoare poate fi utilizata si in locul apei de gura, contribuind la igienizarea danturii si gingiilor.
Merisoarele sunt recunoascute si pentru efectul pe care il au impotriva bacteriei Helicobacter Pylori, un agent cancerigen de gradul I si responsabila pentru peste 50% dintre cazurile de cancer gastric. Aceasta bacterie provoaca cele mai frecvente afectiuni stomacale. Infectia cu Helicobacter Pylori se situeaza pe locul doi in ceea ce priveste incidenta, pe locul intai fiind caria dentara, asadar putem spune ca ceaiul de merisoare este un tratament natural ce lupta cu succes impotriva celor mai dese infectii.
Fiind atat de bun in tratatea sau prevenirea atator boli, este foarte recomandat mai ales pentru copii, intrucat face mai putin necesare tratamentele medicinale clasice, cu antibiotice in exces, care se stie ca pot avea efecte adverse pe termen lung in cazul copiilor.
Cum se prepara si cum se consuma ceaiul de merisor?
Ceaiul de merisor este gustos si se poate pregati foarte repede fie din fructe, fie din pliculete. Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa fierbinte, pe care o acoperim pentru 5-10 minute. Doza zilnica recomandata de ceai de merisoare este de 2-3 cani pe zi, intre mese. Prepararea ceaiului cu ajutorul pliculetelor urmeaza aceleasi reguli. Pentru protejarea organismului daca observi simptome, sau daca vrei sa scapi de infectii ale tractului urinar, pe un langa tratament personalizat prescris de medic, este bine sa urmezi o dieta de cateva zile cu trei cani pe zi.
Pentru ca se apropie sezonul cald, noi iti propunem si o reteta de ceai de merisoare racoritor. In clipul video de mai jos vei afla exact de ce ingrediente ai nevoie si cum se prepara el:
In ceea ce priveste modalitatile de administrare, avem la dispozitie atat infuzia, cat si alte metode de consum: pulbere, macerare la rece sau decoct.
Pulberea de merisor se obtine prin macinarea frunzelor uscate cu ajutorul unei rasnite, sau poate fi cumparata gata preparata din magazinele cu produse naturiste. Se consuma doua lingurite rase pe zi, una dimineata si una seara, inainte de masa.
Merisorul macerat la rece se prepara din doua linguri de plante si 500 de ml de apa. Amestecul se mentine la temperatura camerei timp de 6-8, se strecoara si se consuma 3 cani pe zi, inainte cu jumatate de ora de fiecare masa.
Decoctul se pregateste din 1-2 lingurite de fructe sau frunze, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Amestecul se pune la fiert la foc mic, timp de 10-15 minute. Dupa acest timp, vasul se acopera cu un capac pentru alte 10 minute Se strecoara si se consuma cate o lingura la fiecare 3-4 ore. Pot fi consumate, de asemenea, si tincturi de merisor, care se gasesc in magazinele naturiste si care trebuie administrate conform indicatiilor de pe prospect.
Ce contraindicatii au merisoarele?
Latinii obisnuiau sa spuna ca exista o masura in toate („est modus in rebus”), iar principiul este aplicabil chiar si cand este vorba despre plante benefice pentru sanatate. Desi este util in tratarea infectiilor urinare si in prevenirea unor afectiuni renale, consumat in exces, ceaiul de merisoare poate avea efectul invers si poate duce la aparitia lor. Totodata, consumul in exces de ceai sau sucuri de merisoare poate irita mucoasa gastrica si cauza diaree.
In ciuda tuturor beneficiilor pe care le-am enumerat, exista si contraindicatii in ceea ce priveste meriosoarele. Printre persoanele care nu ar trebui sa consume sucuri, sosuri sau ceaiuri de merisoare se numara:
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume cu moderatie aceste fructe si orice bauturi pe baza de merisoare
- Persoanele alergice la aspirina, respectiv merisor
- Persoanele care sufera de insuficienta renala
- Cei care au probleme de coagulare a sangelui si care urmeaza un tratament cu warfarina
- Copiii mici
Recomandarea noastra
Cel mai apreciat ceai de fructe cu merisoare din asortimentul nostru este Roadele Padurii, un retetar revitalizant, bogat in antioxidanti si vitamina C. Daca insa preferati ceva mai energizant, va recomandam La Moeciu, un ceai verde ce poate fi consumat si in locul cafelei de dimineata...
Tu obisnuiesti sa consumi ceai de merisoare? Stiai de toate aceste beneficii ale acestei plante?
Sursa foto: 500px.com