Ceaiul de goji: tot ce trebuie sa stii despre el
Ceaiul de goji este o bautura cu efecte puternice si benefice asupra organismului, iar medicii il recomanda pentru tratarea multor boli, dar si pentru prevenirea unor afectiuni sau pentru a complementa o dieta sanatoasa.
Ce sunt fructele goji
Micile fructe goji provin din Asia si sunt de doua feluri: goji chinezesc (Lycium chinense) si goji tibetan (Lycium barbarum).
Fructele goji sunt de culoare rosie‐portocalie si au fost consumate in Asia timp de sute de ani, in speranta cresterii longevitatii.
Cand se coc fructele goji
Plantele goji incep sa produca fructe la aproximativ doi ani de la plantare, iar maturitatea este atinsa dupa patru‐cinci ani. Fructele de goji pot fi culese pana la sfarsitul toamnei, inainte de aparitia primelor temperaturi negative in timpul noptii. In ultimii ani planta goji a inceput sa fie cultivata si in Romania, in special pentru industria de medicamente, dar nu numai, popularitatea si mediatizarea intensa facand ca fructele goji sa apara ca ingrediente intr-o multime de diete.
Culegerea fructelor este o operatiune foarte delicata. Dupa ce fructele au inceput sa creasca si sa capete culoarea rosie‐portocalie, ele sunt monitorizate zilnic, pentru a fi culese in momentul potrivit. Pentru a afla daca fructele sunt coapte, arbustul goji este scuturat cu blandete. Daca fructele cad cu usurinta, ele sunt pregatite pentru a fi culese.
Dupa ce sunt culese, fructele de goji sunt uscate. Ele devin, astfel, elastice si foarte rezistente si pot fi pastrate pentru perioade foarte mari de timp.
Legende despre fructele goji
Tibetanii consuma zilnic goji sub diferite forme, fie ca fructe uscate, fie ca suc, ceai sau ingrediente culinare adaugate altor alimente in toate combinatiile posibile si le considera plante medicinale.
O veche legenda, care ar fi aparut in jurul anului 800 e.n., vorbeste despre o fantana aflata langa un arbust goji. Legenda spune ca acei calugari tibetani care au baut apa din fantana au observat efectele benefice ale acesteia asupra organismului si au dedus ca fructele care cadeau in apa ii ofereau aceste calitati, introducand apoi acest fruct special in dieta zilnica.
O alta legenda vorbeste despre Li Qing Yuen, un chinez care ar fi trait 252 de ani, in care a mancat zilnic supa din fructe goji, a practicat yoga taoista si a facut miscare.
Ce gust au fructele goji
Fuctele goji au un gust dulce‐acrisor, putin picant. Forma si textura fructelor goji este asemanatoare stafidelor, dar au un corp mai lunguiet.
Studii despre fructele goji
Un studiu publicat in Jurnalul Chinez de Oncologie din 1994 a demonstrat ca 79 de persoane care sufereau de cancer au raspuns mai bine la tratament dupa ce fructele goji au fost adaugate in meniul zilnic.
Primul studiu efectuat in afara Chinei despre fructele goji a fost publicat in Revista de Medicina Complementara si Alternativa din SUA. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care au consumat suc de goji timp de 14 zile au raportat un nivel crescut al energiei, o calitate mai buna a somnului, o mai mare acuitate mentala, o stare de calm, precum si imbunatatirea functiilor gastro‐intestinale si o mai mica predispozitie la boli. In plus, femeile au simtit o scadere a durerilor menstruale. Doza de suc goji folosita in cadrul studiului a fost echivalenta cu 150 grame de fucte goji.
Frunzele de goji
Pe langa fructele de goji, si frunzele de goji sunt folosite la prepararea ceaiului. Ceaiul din frunze de goji contine cantitati similare de fitochimicale si antioxidanti ca sucul de goji (goji berries).
In China antica, frunzele de goji erau folosite pentru a stimula potenta si pentru a creste fertilitatea.
In plus, continutul de caroten din frunzele de goji este de doua ori mai mare decat cel din morcovul proaspat. Mai mult decat atat, frunzele de goji contin vitamina E, acid ascorbic, tiamina, riboflavina, progesteron, precum si 18 tipuri de aminoacizi. Dintre acestia, opt sunt vitali pentru organismul uman.
Proprietati ale fructelor de goji
Ce contin fructele de goji:
● o mare cantitate de vitamina C (mai mare decat in cazul citricelor);
● vitamina A (are efect antioxidant, imbunatateste vederea si reduce aparitia ridurilor);
● vitamina E (previne aparitia aterosclerozei, reduce riscul aparitiei cataractei);
● vitaminele B1, B2 si B6 (ajuta la transformarea hranei in energie si are efecte benefice puternice asupra metabolismului constituind un ajutor de nadejde pentru orice dieta);
● 18 tipuri de aminoacizi;
● 21 de microelemente (fier, magneziu, cupru, potasiu, calciu, zinc, fosfor etc.);
● carotenoizi (reduc riscul aparitiei degenerarii maculate, care reprezintaprincipala cauza a orbirii pentru persoanele de peste 55 de ani);
● beta‐sisterol (ajuta la scaderea colesterolului rau din organism si are efect antiinflamator);
● acizi grasi;
● betaina (imbunatateste memoria, ajuta la buna functionare a ficatului si este folosit in tratarea tulburarilor nervoase);
● solvavetivona (are efect antibacterial si antifungic);
● ciperona (tine sub control tensiunea arteriala);
● fiselina (ajuta la intarirea sistemului imunitar).
Totul despre beneficiile terapeutice ale fructelor de goji
Beneficii pentru frumusete:
Nivelul antioxidantilor din fructele de goji, masurat pe scara ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) este de 25.000 de unitati. Cifra este de 20 de ori mai mare decat in cazul portocalelor si mult mai mare decat alte alimente. Antioxidantii din fructele de goji previn imbatranirea prematura a pielii, hranesc tenul si ajuta pielea sa se apere impotriva radicalilor liberi. Prin urmare, dieta cu fructe goji ne ajuta sa avem un corp frumos si sanatos.
In plus, iti poti prepara o masca de fata cu argila si fructe de goji. Ai nevoie de o lingura de fructe de goji pisate marunt, doua linguri de argila alba, doua linguri de apa de trandafiri si o lingurita de miere de albine. Amesteca apa de trandafiri cu argila pana obtii un amestec omogen. Adauga fructele de goji si mierea si amesteca din nou. Aplica masca de fata si las‐o sa actioneze timp de 15 minute. Spala, apoi tenul cu un burete umed si aplica, ulterior, crema hidratanta.
Beneficii pentru sanatate:
● ofera energie, fiind foarte util pentru cei ce practica sport;
● imbunatatesc circulatia sangelui;
● intaresc sistemul imunitar;
● este benefic asupra inimii si a tensiunii arteriale;
● imbunatateste vederea;
● este benefic asupra sistemului nervos;
● ajuta la reglarea nivelului de colesterol;
● intareste oasele si ligamentele;
● ajuta la imbunatatirea proceselor renale si a celor hepatice;
● mentin un nivel optim al glicemiei;
● mai mult decat o suma de termeni, goji da o stare de bine organismului, care se simte.
Cum se prepara ceaiul de goji
Ai nevoie de:
● 300 ml apa;
● 30 de fructe goji.
Mai poti adauga:
● zeama de lamaie;
● un plic de ceai verde sau de ceai negru;
● ghimbir pudra sau ghimbir proaspat ras;
● coji rase de portocale.
Cum il prepari:
● torni apa fiarta peste fructele goji si astepti aproximativ 10 minute;
● nu este nevoie sa indulcesti ceaiul, deoarece fructele goji ii ofera gustul dulce de care are nevoie;
● consumi fructele hidratate dupa ce bei ceaiul, pentru a beneficia de o cantitate si mai mare de antioxidanti.
Exista, insa, si alte variante aflate la dispozitia ta pe livadacuceai.ro. Prin urmare, pe langa faptul ca poti cumpara de aici fructe de goji, poti alege si un mix goji de fructe, un amestec gata pregatit de rooiboos cu goji sau multe alte combinatii..
Cura de slabire cu ceai de goji
Fructele de goji ofera energie, reduc senzatia de foame si accelereaza arderea grasimilor, contin foarte putine calorii si pot fi cu usurinta asociate oricarei retete de slabit, de aceea sunt recomandate in timpul curelor de slabire. In plus, fructele goji consumate inainte de masa te vor face sa mananci mai putin, iar aportul de energie si multe vitamine este foarte benefic si daca practici sport. In cateva luni se vor vedea efectele unei diete cu ceai din fructul goji. Lupta cu kilogramele este acum mult mai usoara datorita unui metabolism mult mai bun de care vei beneficia.
Pentru a accelera si mai mult arderea grasimilor, se pot combina ceaiul de goji cu ghimbir sau cu ceai verde.
Filmuletul de mai jos iti arata care este modul de preparare a ceaiului de goji pentru slabit:
Posibile contraindicatii
Fructele de goji ar putea interactiona cu medicamentele anticoagulante, precum Warfarina. Exista, astfel, cazul unei femei de 61 de ani care a prezentat un risc crescut de sangerare. Ea consuma 3‐4 cani de ceai de fructe goji in fiecare zi. Dupa ce a intrerupt tratamentul cu fructe de goji, circulatia sangelui si densitatea sangvina au revenit la normal. Desi nici un medicament nu contine in prospect contraindicatii legate de consumul de ceai de goji.
Alte feluri in care poti consuma fructe goji
● suc natural. Acesta imbunatateste circulatia sangelui, digestia si sistemul imunitar si are, practic, aceleasi beneficii ca ceaiul de goji;
● fructe in iaurt. Fructele deshidratate si amestecate in iaurt pot deveni un mic dejun foarte sanatos.
● in mancare. Fructele de goji pot fi mancate alaturi de pui sau peste, pot fi folosite la prepararea supelor si chiar a sosurilor. Ele pot reprezenta una dintre cele mai sanatoase garnituri.
Sursa foto 500px, 2016