Ceai de afin (frunze) - beneficii si indicatii
Gradina naturii este plina de bunatati si multe dintre ele, pe langa calitatile gastronomice, au efecte benefice deosebite pentru sanatatea si starea noastra de bine. Dintre acestea, astazi vom vorbi despre afin, o planta intens studiata in ultimii ani, care nu inceteaza sa surprinda cercetatorii cu calitatile sale.
Afin: date generale
Afinul, cunoscut de catre biologi ca Vaccinium myrtillus, face parte din familia Ericaceae, fiind un arbust mic, stufos, cu tulpini de culoare verde. Frunzele sunt ovale, subtiri, aspre si crestate pe margini, iar florile, de culoare rosiatica, alba sau roz au petalele unite sub forma de clopotel. Infloreste primavara, in lunile mai-iunie si fructele se coc vara, sau la inceputul toamnei. Afinele sunt comestibile, au culoarea albastru inchis, forma sferica si dimensiuni mici de 5-6cm, fiind zemoase, cu gust placut dulce-acrisor, uneori mai mult acid decat dulce.
Afinul creste in multe regiuni din lume, putand fi intalnit in Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei si vestul Statelor Unite. Prefera zonele alpine si subalpine, putand fi intalnit la altitudini de pana la 2500m, pe pajistile montane, in padurile de conifere si nu numai, sau pe terenurile stancoase, mai ales pe versantii umbriti si umezi. In tara noastra mai este cunoscut si sub denumirile de afene, afin de munte, afinghi, asine, coaca, pomusoare/pomisoare, cucuzie.
Afin : Compozitie chimica
Cercetarile au aratat ca, nu numai afinele sunt sanatoase, dar si frunzele lor sunt sanatoase, de asemenea. Aceste frunze contin mai multe substante importante, care pot ajuta la protejarea si promovarea sanatatii noastre fizice si mentale, constituind adevarate medicamente naturale.
Frunzele de Afin contin tanin, arbutina, derivati antocianici, derivati flavonici, derivati antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina, neomirtilina.
Fructele de Afin contin zaharuri, tanin, pectine, mirtilina, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E si PP, acid citric, acid oxalic, acid malic, acid benzoic, acid lactic, acid tartric, acid succinic.
Exceptand taninurile de natura catechica si leucoantociani, flavonoide, zaharuri, pecline si acizi organici (succinic, malic, citric, chimic), fructele de Afin contin si saruri minerale: Potasiu 50 mg%, Calciu 10 mg%, Fosfor 8 ing%, Sulf 8 mg%, Magneziu 6 mg%, Clor 5 mg%, Mangan 3 mg%, Fier 1 mg%.
Afinele sunt cotate ca fiind printre fructele cele mai bogate in antioxidanti. Antioxidantii sunt esentiali in lupta impotriva radicalilor liberi, cei care afecteaza structura celulelor si care duc la imbatranirea si uzarea acestora.
Principalul antioxidant care se regaseste in afine apartine familiei de polifenoli, si se numesc flavonoide. De asemnea, afinele contin si alti antioxidanti, precum: antocianina si glucochinina.
- Flavonoidele sunt de fapt pigmenti care ajuta la sinteza vitaminei C in organism protejand organismul impotriva infectiilor si ajutand la regenerarea tesuturilor.
- Antocianina este tot un pigment – cel care da nuante de rosu-violet-albastru, si in acelasi timp un antioxidant care in combinatie cu vitaminele C si A imbunatateste acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos.
- Glucochinina este un compus care, conform cercetarilor, reduce nivelul de zahar din vasele de sange.
Ce afectiuni putem trata cu ceaiul de afin?
Afinele s-au folosit de catre europeni inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea multor afectiuni, de la pietrele la rinichi si pana la febra. Exista chiar dovezi ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii isi faceau rezerve de afine pentru imbunatatirea vederii pe timp de noapte.
Printre afectiunile tratate prin consumul de ceai de frunze de afin se regasesc: diaree, enterocolite (inflamatia intestinului subtire si gros) de fermentatie, enterocolite (inflamatia intestinului subtire si gros) de putrefactie, oxiuraza, diabet, infectii urinare, uremie, guta (artrita urica), reumatism.
Ceai de afin : Beneficii
Uz intern
- Afinele combat imbatranirea. Antioxidantii sunt cei mai buni prieteni atunci cand vrem sa tinem batranetea la distanta. Ei ajuta la inversarea daunelor facute de toxine si a radicalilor liberi si ajuta organismul sa se apere impotriva agentilor patogeni periculosi. Studii au aratat ca proantocianidinele, antioxidanti ce se gasesc din abundenta in afine, au proprietati suplimentare anti – imbatranire. Cercetarile isi bazeaza rezultatele pe capacitatea proantocianidinelor de a inversa procesul inflamator. Inflamatiile sunt considerate ca se afla la originea tuturor bolilor, afectand organismul ca nicio alta boala – provoaca boli de inima, diabet, si aproape oricare boala cunoscuta. Tratamente pe baza de afine sunt deci in general foarte benefice, chiar daca nu suferiti de o afectiune determinata.
- Stimuleaza activitatea cerebrala. Deoarece au un continut ridicat de fenoli, in special acid galic, afinele sunt cunoscute ca “agenti neuro – protectori”. Potrivit cercetatarilor din Iran, acest lucru inseamna ca ele pot proteja literalmente creierul nostru de degenerare, neurotoxicitate si stres oxidativ.
- Lupta impotriva cancerului. Studiile clinice au descoperit chiar ca, spre deosebire de strategiile de radiatii si chimioterapie, alimentele bogate in acid galic, precum afinele pot distruge cancerul fara a afecta celulele sanatoase!
- Ajuta digestia. Fiind o sursa naturala de fibre solubile si insolubile, afinele pot ajuta la reglarea tractului gastrointestinal, doar prin consumul zilnic a catorva manute de fructe.
- Ne mentin inima sanatoasa. Un studiu publicat in revista „Circulation” arata faptul ca prin consumul de afine si capsune (in acelasi timp), riscul de atac de cord scade cu pana la 33%.
- Ingrijesc pielea. Produsele de ingrijire a pielii care contin extract de afine au devenit foarte populare in ultimii ani. A fost raportat că spectrul larg de vitamine si minerale ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, care contracareaza acneea. Acest lucru recomanda afinele drept un excelent remediu pentru acnee.
- Indicate in curele de slabire. Fiind sarace in calorii, avand un indice glicemic scazut si fiind bogate in fibre, fiecare dintre noi avem cel putin trei motive pentru a manca afine pentru a pierde in greutate! Potrivit unui studiu recent, alimentele cu indice glicemic redus sunt absorbite mai lent, acestea ramanand in tractul digestiv o perioada mai lunga. Acesta este motivul pentru care aceste alimente sunt numite uneori carbohidrati lenti. Aceste alimente pot ajuta la controlul apetitului si stopeaza senzatia de foame, care pot ajuta in controlul greutatii. Echilibreaza nivelul de zahar din sange, de asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de rezistenta la insulina.
- Lupta impotriva infectiilor urinare si ajuta la detoxifierea tractului urinar.
- Poate fi folosit pentru tratarea ulcerului.
- Detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentatie si putrefactie).
- Mentinerea in concentratii normale a glucozei din sange.
- Protejarea si regenerarea vaselor capilare sanguine din piele si retina.
- Reducerea riscului de sangerare.
- Mentinerea in concentratii normale a acidului uric din sange.
Uz extern:
- Consumul de afine vindeca ranile. Datorita continutului de flavonoizi, afinele ajuta la sinteza vitaminei C, folosita de catre organism pentru obtinerea colagenului (molecula ce intra in alcatuirea unor tesuturi); astfel, afinele ajuta la vindecarea tesuturilor.
- Reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii din diverse cauze.
- Reducerea riscului de sangerare.
- Reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale.
Tratament naturist pentru scaderea glicemiei
Afinele sunt fructe mici, dar ele reprezinta un adevarat aliat in gestionarea problemelor provocate de diabet zaharat. Asociatia Americana pentru Diabet considera afinele " un superaliment „ pentru tratarea diabetului zaharat, deoarece afinele contin o multime de nutrienti, cum ar fi fibre si vitamine antioxidante, care ofera o serie de avantaje -cheie pentru tratarea diabetului zaharat.
Exista o paleta larga de ceaiuri pentru diabet si ceaiuri pentru diabet zaharat tip 2, dar ceaiul de frunze de afin este cel mai eficient ceai pentru scaderea glicemiei.
Afinele sunt bogate in glucochinina, mirtilina si neomirtilina, compusi ce au rolul de a regla nivelul de zahar din vasele de sange. Glucochinina este un compus regasit in fructele de afin despre care cercetatorii considera ca reduce nivelul de zahar din vasele de sange, si prin urmare, reduce dependenta de insulina. Mirtilina si neomirtilina au actiune hipoglicemianta, determinand o hipergeneza la nivelul celulelor beta. Astfel, in formele usoare de diabet se poate asocia cu insulinoterapia, determinand reducerea cantitatii de insulina injectabila.
Supranumite "insulina verde", afinele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentratie scazuta de zahar, si datorita proprietatilor sale ajuta la scaderea nivelul de zahar din sange. Afinele si frunzele de afine sunt adesea folosite ca remedii naturiste pentru scaderea glicemiei.
Cum se prepara ceaiul de afin
Avem nevoie de :
- 300ml apa la 100°C
- 30 grame afine deshidratate
Mai putem adauga:
- Hibiscus
- Felii de lamaie proaspata
Cum il preparam:
- Turnam apa clocotita peste afine si le lasam la infuzat 6 – 8 minute.
- Nu este necesar sa indulcim ceaiul, deoarece afinele ii dau un gust dulce – acrisor.
- Consumam fructele hidratate dupa ce bem ceaiul, pentru a beneficia de o cantitate si mai mare de antioxidanti.
Exista, de asemenea, si alte variante de a consuma ceaiul de afine. Pe livadacuceai.ro veti gasi numeroase retetare de ceaiuri de fructe ce au in compozitia lor si afine.
Afin : alte moduri de administrare
Afinele pot fi consumate sub diverse forme, cele mai populare fiind: infuzia de afin, decoctul de afin, extractul de afin sau afinele proaspete. In orice varianta alegeti sa le consumati, afinele sunt ideale ca alimente care scad glicemia, fiind incadrate in categoria de plante medicinale pentru diabet.
Infuzia de afin: Se prepara din fructe ce se lasa la macerat 8 ore, iar lichidul rezultat se bea in decursul unei zile. Pentru o mai buna eficienta a infuziei in actiunea astringenta si antiseptica se pot adauga coji de stejar, flori de musetel si frunze de menta.
Decoctul de afin: Se prepara din radacina de afin, 15-20 de grame de radacina la 1 litru de apa. Poate fi folosit pentru rani, pe care le curata si le cicatrizeaza.
Extractul de afin: Este un ingredient de baza al produselor destinate maririi vederii nocturne.
Afinele proaspete: La o cantitate de 300-500 g pe zi acestea regleaza scaunele, ajuta la stoparea fermentatiilor intestinale, ajuta la eliminarea gazelor si restabilesc pofta de mancare.
Afin : contraindicatii
Principala precautie la tratamentele interne cu afine uscate este pentru constipatie, caz in care administrarea acestor fructe se va face cu prudenta, in cantitati mici la inceput, pentru a nu incetini sau bloca tranzitul intestinal.
De asemenea, desi este considerat unul din multele remedii naturiste pentru scaderea glicemiei, nu toate produsele derivate din afine (ex. Afinata) sunt recomandate celor care sufera de diabet, efectul consumului de aceste alimente fiind cel contrar scaderii glicemiei.
Inghetata cu afine si busuioc
Avem nevoie de:
- 2 si ½ cani de afine ( proaspete sau congelate )
- ¼ cana de apa
- ¾ cana de zahar
- 1 cana de lapte
- 1 si ½ cani de smantana
- 5 galbenusuri de ou
- 1 lingurita de vanilie
- 1 praf de sare
- 2 linguri de busuioc proaspat maruntit
Ce avem de facut:
- Mai intai vom face un sos de afine. Se pun afinele, apa si 1/2 ceasca de zahar intr-o cratita mare si se fierbe la foc mediu-mare. Amestecam afinele pe masura ce incep sa fiarba. Se lasa la gatit pe foc timp de aproximativ 10 minute, pana cand sosul este frumos si gros. Se da cratita deoparte si lasa sa se raceasca complet.
- In continuare, vom face baza de inghetata. Intr -o cratita medie se amesteca impreuna laptele si smantana. Se încalzeste incet, pana cand incepe sa formeze bule mici. Intr – un bol mediu separat, amestecati impreuna restul de zahar ( 1/4 cana ) , precum si galbenusurile de ou.
- Foarte, foarte incet, incepem sa adaugam amestecul de lapte cald peste amestecul de ou, amestecand constant. Este foarte important sa avem rabdare si sa turnam, incet, nu dorim sa gatim ouale!
- Punem intregul amestec in cratita si se incalzeste din nou, timp de aproximativ 10 minute la foc mediu, pana cand putem rula degetul prin custard pe partea din spate a unei linguri acoperite si ea sta in loc. Se lasa amestecul sa se raceasca la temperatura camerei sau mai rece.
- Se amesteca sarea, vanilia si busuiocul si se adauga in sosul de afine.
- Sosul se amesteca cu crema si se pune la congelator pentru cateva ore pentru a se intari compozitia inainte de servire.