Ceai de lamaie: Cum slabim cu ajutorul acestuia si alte beneficii ale sale
Lamaile au jucat mult timp un rol important in dieta persoanelor din zonele cu clima temperata fiind din timpuri stravechi apreciate pentru virtutile lor medicinale. La fel ca cele mai multe fructe citrice, acestea sunt o sursa excelenta de vitaminele C si B6, iar pectina din lamaie ofera un tip foarte important de fibre dietetice.
Simbol al caldurii mediteraneene si al soarelui, lamaia isi are originile in cu totul altele meleaguri. Aceasta provine din Orientul Indepartat (in special China si India) unde a fost descoperita crescand in salbaticie. Cunoscuta in China, India si in civilizatii mesopotamiene pentru proprietatile sale antiseptice, anti-reumatice si racoritoare si considerata sacra in tarile musulmane, lamaia a fost folosita in principal ca un antidot impotriva otravurilor, precum si pentru a proteja casa de spiritele rele. Egiptenii antici foloseau lamaia pentru imbalsamarea mumiilor lor, de multe ori se puneau in morminte lamai si smochine.
Grecii foloseau lamaile cu scop decorativ si pentru a proteja hainele de molii. Primele insemnari clare ale folosirii lamaii cu scop terapeutic dateaza din lucrarile lui Teofrast, considerat fondatorul fito-terapiei. Printre romanii, se pare ca imparatul Nero a fost un consumator regulat al acestui fruct, obsedat de pericolul unei posibile intoxicatii. In Occident lamaia a devenit mai raspandita in jurul anului 1000, datorita arabilor care au adus acest fruct in Sicilia. Prima descriere a lamaii, introdusa din India, cu doua secole inainte, a aparut de fapt in scrierile arabe din secolul al XII-lea.
In Europa prima cultivare reala a lamaii a fost realizata in Genova, la mijlocul secolului al XV-lea. In anul 1494 primele lamai au aparut in Azore, in timp ce in America, lamaia si alte citrice au fost aduse de spanioli si de misionari dupa expeditia lui Cristofor Columb.
Lamaile nu contin grasimi, sodiu si nici colesterol. Dar ele contin cantitati semnificative de potasiu, calciu, acid folic, tiamina, niacina, vitamina C si vitamina B6, fosfor, magneziu si cupru. Lamaiul(Citrus limon) este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia, ce variaza intre 5 si 10 m inaltime, considerat vesnic verde. Fructul copt are forma sferica alungita si coaja in culori care variaza de la verde deschis la galben stralucitor. Fructul ajunge la maturitate toamna tarziu in emisfera de nord. Pulpa este suculenta, bogata in acizi si in vitamina C, ceea ce a facut fructul - datorită conservarii usoare – sa fie distribuit in intreaga lume de marinarii care il foloseau pentru a preveni scorbutul. Fructul este utilizat in scopuri culinare si non-culinare in intreaga lume - in primul rand pentru suc, desi pulpa si coaja rasa sunt deasemeni folosite la gatit. Sucul de lamaie contine aproximativ 5%-6% acid citric, care ii ofera un gust acru si un pH de 2-3. Gustul acru distinctiv al sucului de lamaie il face un ingredient cheie in multe feluri de mancare din intreaga lume.
Care sunt beneficiile ceaiului de lamai?
Beneficiile ceaiului de lamaie pentru sanatate se datoreaza numeroaselor sale elemente nutritive, cum ar fi: vitamina C, vitamina B6, vitamina A, vitamina E, acidul folic, tiamina, niacina, riboflavina, acidul pantotenic, cuprul, calciul, fierul, magneziul, potasiul, zincul, fosforul si proteinele. Lamaia este un fruct care contine flavonoide, care sunt componente care contin proprietati antioxidante si lupta impotriva cancerului. Aceasta ajuta la prevenirea diabetului, constipatiei, hipertensiunii arteriale, febrei, indigestiei, dar si a multor alte probleme, precum imbunatatirea pielii, parului si a dintilor. Studiile efectuate la Asociatia Urologica din America a subliniat faptul ca limonada sau zeama de lamaie poate elimina aparitia pietrelor la rinichi prin formarea de citrat urinar, care previne formarea cristalelor.
Lamaile reprezinta o sursa infinita de sanatate, fiind bogate in vitamine si minerale. Printre beneficiile pe care ni le aduc aceste fucte, amintim:
- Ceaiul de lamai ajuta la slabit.
De-a lungul timpului oamenii au observat ca prin consumul de infuzie de fructe pot lupta mai usor cu kilogramele. Studiile au demonstrat ca apa potabilă stimuleaza in mod natural metabolismul, bautul unui pahar de apa calda cu suc de lamaie dimineata a devenit un obicei zilnic sanatos pentru multi oameni care vor sa scape de kilograme in plus. Consumat dimineata, ceaiul de lamai (cu un continut scazut de calorii) ajuta la arderea grasimilor prin cresterea ratei metabolice. De asemenea, ceaiul de lamaie este foarte recomandat si in curele de detoxifiere.
- Stimuleaza imunitatea.
Vitamina C reprezinta cel mai puternic imunizator si antioxidant, iar lamaile sunt pline de aceasta vitamina. Se stie despre vitamina C ca este o arma puternica impotriva bolilor. Vitamina C intareste sistemul imunitar, mai ales daca este consumata zilnic, iar partea buna este ca se regaseste intr-o multitutine de fructe si legume.
- Ajuta la ingrijirea pielii.
Sucul de lamaie, fiind un medicament natural antiseptic, trateaza, de asemenea, problemele legate de piele. Sucul poate fi aplicat pentru a reduce durerea provocata de arsuri solare, de asemenea ajuta la ameliorarea durerii de la intepaturi de albine. Este bun pentru acnee si eczeme. Acesta actioneaza ca un remediu anti-imbatranire si poate elimina ridurile si punctele negre. Un pahar de suc de lamaie amestecat cu apa si miere curata pielea, aducandu-i o stralucire sanatoasa, iar daca veti cauta bine piata de cosmetice, veti gasi unele produse care contin suc de lamaie, dar ele nu sunt foarte usor de gasit.
- Ne scapa de oboseala.
In momentele de oboseala, acest fruct poate servi drept un veritabil energizant. Lamaia are proprietati benefice organismului, care stimuleaza activitatea creierului si sporeste capacitatea de concentrare.
- Ajuta la detoxifierea ficatului.
Un mod foarte simplu de a ne detoxifia ficatul este sa bem apa calduta cu lamaie, in fiecare dimineata. Nu este limonada, asa ca nu adauga zahar sau alt ingredient. Trebuie sa folosesti doar apa purificata si o doza sanatoasa de suc de lamaie. Unii experti cum ar fi doctorul A.F. Beddoce, sunt de parere ca ficatul produce mai multe enzime stimulat de apa cu lamaie, decat orice alt aliment.
- Efect antiseptic.
Ceaiul de lamai produce pentru organism efecte antiseptice si are rolul de a curata sistemul digestiv. Ceaiul de lamaie este recomandat pentru a ajuta digestia cat si pentru a calma arsurile stomacale. Conform unui studiu s-a descoperit ca 1.000 mg de limonen (ulei esential de lamaie) consumat zilnic ajuta la eliminarea arsurilor stomacale si ale refluxului gastroesofagian.
- Regleaza tensiunea arteriala.
Este recomandat consumul unui pahar de suc de lamaie pentru persoanele care sufera de probleme cardiace, deoarece contine potasiu. Potasiul regleaza tensiunea arteriala mare, ametelile, si greata, deoarece acesta ofera o senzatie de calmare a creierului si a corpului. Acesta este de obicei folosit pentru a reduce stresul mental si depresia.
- Scade nivelul colesterolului.
- Trateaza gripa si raceala.
Un amestec din zeama unei lamai stoarse, un pahar de apa calda si miere, poate avea proprietati miraculoase in timpul unei raceli. Acest preparat va ajuta temperatura corpului sa scada considerabil. De asemenea, lamaia este un fruct excelent care ajuta la combaterea problemelor legate de infectii ale gâtului, deoarece are proprietati antibacteriene. Ceaiul de lamaie reprezinta un tratament naturist ce combate cu succes problemele cauzate de tuse.
- Previne si elimina pietrele la rinichi.
Studiile efectuate la Asociatia Urologica din America a subliniat faptul ca limonada sau zeama de lamaie poate elimina aparitia pietrelor la rinichi prin formarea de citrat urinar, care previne formarea cristalelor.
Slabeste cu ceai de lamaie
Cura de slabire cu ceai de lamaie este una dintre cele mai populare. Zeama de lamaie contine fosfor, magneziu, potasiu si aminoacizi esentiali, iar ceaiul baut dimineata pe stomacul gol ajuta la eliminarea surplusului de grasime. Am combinat lamaia cu ghimbirul, atat pentru gustul sau racoritor, intepator, cat si pentru efectele benefice in curele de slabire, si cu ceaiul verde, fin, energizant, obtinand un ceai foarte cautat si foarte apreciat: Ginger Lemon.
Cum preparam ceaiul de lamaie?
Fie ca dorim sa il consumam ca atare sau sa il adaugam in compozitia altor ceaiuri, ceaiul de lamaie este foarte usor de preparat, ca orice infuzie de fructe. Apa trebuie sa fie la 100ºC, iar timpul de infuzare variaza intre 6 si 8 minute. Pentru a beneficia de toate proprietatile ceaiului de lamaie, va oferim, in continuare urmatoarele retete:
- Ceai de lamaie cu ghimbir.
Lamaia este un puternic antioxidant si asemenea ghimbirului combate balonarea si favorizeaza eliminarea toxinelor. Impreuna formeaza o combinatie naturala foarte potrivita pentru slabire rapida si detoxifiere. Se pot consuma in infuzie, ca dressing pentru salate in special alaturi de peste sau fructe de mare, in mujdei de usturoi si multe alte variante in functie de imaginatie.
Puneti la fiert o cană de apa. Imediat ce apa a atins punctul de fierbere, adaugati o felie de ghimbir si acoperiti recipientul. Dupa cinci minute, adaugati sucul de la o lamaie. Se recomanda sa consumam acest ceai inainte de micul dejun.
- Ceai de lamaie cu bicarbonat.
Pe timp de noapte, se pune un pahar de apa curata (filtrata sau macar adaugati carbune activ in apa de care dispuneti) intr-un vas de 1 de litru. Si apoi se adauga 1 lingura de bicarbonat de sodiu si sucul de la o lamaie intreaga. Asigurati-va ca ati curatat coaja de lamaie bine in prealabil. Acum umpleti borcanul cu apa pura si se lasa peste noapte.
- Ceai de lamaie cu miere.
Este bine sa consumam mixul inainte de a ne spala pe dinti. Amesteca bine 200 ml de apa cu sucul unei jumatati de lamaie si o lingurita de miere. Ca sa beneficiezi de toate proprietatile amestecului, timp de o ora este indicat sa evitam sa bem cafea sau ceai. Aceasta bautura este recomandata a se consuma pentru gat si pentru metabolism.
- Ceai din frunze de lamai.
Infuzia de frunze de lamai este indicata pentru tratarea starilor de agitatie, fiind considerat un somnifer natural. Se pune apa la fiert, se adauga cateva frunze de lamai si se lasa la infuzat timp de 5-6 minute. Acelasi procedeu se poate repeta si cand vine vorba de coji de lamaie.
Pot consuma ceai de lamaie in perioada sarcinii?
Ceaiul de lamaie poate fi consumat si in perioada sarcinii, aroma de lamaie avand un efect calmant si ajutand la reducerea insomniei si a anxietatii. Este recomandat a se consuma ceai de lamaie in sarcina, fiind un ceai bogat in vitamina C si lipsit de teina, dar plin de antioxidanti ce au rolul de a ne intari sistemul imunitar.
Ceaiul de lamaie este bun pentru copii?
Da, ceaiul de lamaie este benefic si recomandat pentru copii. Bogat in vitamine si minerale, ceaiul de lamaie este un ajutor de nadejde in tratarea racelii si imbunatatirea sistemului imunitar.
Calitatile sale terapeutice (antiviral, antianemic, antiinflamator, antibacterian) o recomanda ca aliment de baza in dieta copilului tau. Datorita vitaminei P (flavonoide), lamaia are virtuti antialergice: amelioreaza simptomele febrei de fan, eczemele, sinuzita, astmul.
Ingredientul cel mai valoros, vitamina C, este esential in metabolismul calciului, de aceea se foloseste in profilaxia rahitismului. Fiind o sursa considerabila de pectina, sucul de lamaie regleaza si tranzitul intestinal.
Putem creste lamai si in apartament?
Lamaiul are nevoie de multa caldura. El este foarte sensibil la temperaturi scazute – intre -1,2 grade si -2,5 grade ii degera fructele, la -3 grade, -4 grade pierde frunzele si lastarii, iar sub -7 grade pana la -9 grad este distrusa toata partea aeriana a lamaiului.
Cerintele fata de lumina variaza cu fenofaza si temperatura aerului din apartament. La 4-7 grade celsius procesele vitale din planta sunt extrem de reduse , aceasta putând suporta întunericul 3-4 luni. Pe aceasta particularitate se bazeaza pastrarea la intuneric a lamaiului pe timp de iarna, in camera sau in pivnita. In adapost, temperatura sa nu scada sub 0 grade. Lamaiul nu suporta razele solare direct deoarece ii produc perturbari in schimbul nutritiv.
Desi se poate inmulti si prin seminte, rezultatele cele mai bune sunt obtinute prin altoirea in oculatie, facuta in luna mai. Ca portaltoi se folosesc puieti de lamai.
In perioada de crestere, lamaiul trebuie transplantat, la intervale de 1-2 ani cu tot cu pamantul din jurul lui, in ghivece de pamant ars, nesmaltuite (cu fundul prevazut cu orificii) din ce in ce mai mari.
Dupa intrarea pe rod, transplantarea este neceara odata la 3-4 ani. La varsta de 10-12 ani, lamaii se trec in vase mari de lemn cu fundul perforat, cu diametrul de 50-60 cm la partea superioara unde raman definitiv, improspatandu-se periodic numai stratul periferic de pamant. Pamantul din vas se doreste a fi un amestec de mranita, pamant de gradina si nisip in parti egale. Transplantarea se recomanda, in general, primavara, inainte de reactivarea vegetatiei.
Tulpina plantutelor altoite, la varsta de 1 an se scurteaza la 30-40 cm. Din lastarii ce apar după aceasta interventie, se aleg 3-4 situati spre varf si bine dezvoltati si restul se suprima. Cand lastarii pastrati au lungimea de 25-30 cm li se ciupeste varful pentru a se ramifica. Aceasta operatie se repeta inca 2-3 ani, de 2 ori pe vara, pana ce se obtin ramificatii de ordinul 4-6. Numai dupa aparitia acestor ramificatii, lamaiul incepe sa rodeasca.
Daca lamaiul infloreste si leaga prea mult, atunci din fiecare 2-3 ramuri anuale, una se scurteaza cu 1/3 in momentul aparitiei bobocilor, provocand aparitia de noi lastari care vor rodi anul urmator.