Ceaiul de banane - cel mai puternic somnifer natural
Aveti probleme in a avea un somn odihnitor noaptea? Cu totii avem uneori. Cu factorii de stres din mediul nostru de viata modern, ceea ce pare un lucru banal, poate devein dificil de obtinut: sa adormim, sa ne mentinem somnul si sa ne trezim odihniti. Stresul si frecventele electromagnetice de la telefon, calculator si alte electrocasnice, luminile si multi alti factori ne pot afecta sistemul nervos si hormonii care ne pregatesc corpul pentru somn, avand ca efect final influentarea calitatii somnului nostru. Si pentru ca nu vrem sa apelam la somnifere, dar nici sa iignoram aceasta stare tensionata a corpului nostru, ce poate degenera in depresie sau mai rau, va invitam sa cititi acest articol despre un ceai care, consumat inainte de culcare, ne ajuta la reglarea naturala a tensiunii si duce la un somn bun si linistit.
Daca va confruntati cu cel putin unul dintre urmatoarele simptome, ceaiul de banana reprezinta cel mai eficient remediu:
- Adormiti cu dificultate, uneori doar daca apelati la somnifere
- Va treziti in mijlocul somnului si nu puteti adormi iar
- Desi ati avut un somn lung, dimineata sunteti tot obositi
- Aveti stari depresive urmate de anxietate
- Aveti probleme de concentrare
- Intampinati probleme de memorie.
CE CONTIN COJILE DE BANANE?
Credeti sau nu, coaja de banana - ca majoritatea cojilor fructelor - contine o cantitate mare de nutrienti. Asta ar fi si unul dintre motivele principale pentru care primatele mananca acest fruct cu tot cu coaja.
Coaja de banana are un continut ridicat de Magneziu, mineral care combate efectele stresului, relaxandu-ne sistemul nervos si oferindu-ne un somn odihnitor, prevenind totodata trezirile din timpul noptii. De asemenea, coaja de banana este bogata in Potasiu, care are rolul de a ne relaxa vasele de sange si muschii, dar si in triptofan, un aminoacid folosit deseori ca remediu pentru tulburarile din timpul somnului.
Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Chung Shan din Taiwan, in urma unor teste realizate timp de 2 ani, a ajuns la concluzia ca invelisul galben al bananei prezinta un nivel ridicat de serotonina.
Chiar daca nu intentionati sa consumati bananele cu tot cu coji, acestea pot avea si alte intrebuintari practice: ajuta la hidratarea pielii daca faceti un amestec in blender cu un pic de iaurt si aplicati pe pielea deshidratata pentru 10 minute, redau luciul incaltarilor vechi, sau constituie un foarte bun ingrasamant natural pentru gradina dumneavoastra.
BENEFICIILE CEAIULUI DE BANANE:
Ceaiul de banane este extrem de sanatos si delicios. O ceasca de ceai de banane este bogata in nutrienti esentiali, avand numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.
Printre proprietatile ceaiului de banane, amintim:
- Bananele au un continut relativ scazut de calorii, putand fi consumate cu succes si in timpul curelor de slabire. De asemenea sunt bogate in fibre si este stiut faptul ca fibrele provenite din fructe si legume sunt in stransa legatura cu pierderea in greutate. O banana de dimensiuni medii nu depaseste 100 de calorii.
- Ceaiul de banane este bogat in Potasiu, substanta ce este necesara pentru buna functionare a sistemului cardio-vascular, nervos si muscular.
- Bananele sunt bogate in numeroase minerale, precum: Magneziu, Fier, Calciu si Fosfor. Un rol important pentru organismul nostru il ale Magneziul, el avand rolul de a combate efectele stresului, relaxandu-ne sistemul nervos si oferindu-ne un somn odihnitor, prevenind totodata trezirile din timpul noptii si avand practic efect de somnifere naturale.
- Ca majoritatea fructelor, bananele vin cu un aport de vitamine ce au rolul de a intari sistemul imunitar. Printre cele mai importante vitamine continute in banane se numara vitamina C si vitamina B6. Vitamina C are rolul de a stimula sistemul imunitar si de a ajuta organismul prin imbunatatirea absorbtiei de nutrienti. Vitamina B6, ce se regaseste in general in produsele de origine animala, are un rol important in buna functionare a sistemului nervos.
- Datorita continutului de zaharuri naturale (sucroza, fructoza si glucoza) la care se adauga si fibrele, bananele ne ofera energie maxima si de durata.
- Bogate in Fier, bananele lupta impotriva anemiei prin stimularea productiei de hemoglobina.
Pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile ceaiului de banane, trebuie sa fim atenti la ce alegem. Bananele sa fie 100% organice, in caz contrar acestea pot fi incarcate cu pesticide ce dauneaza grav sanatatii.
CUM AFECTEAZA PRIVAREA DE SOMN CORPUL UMAN
Toata lumea a experimentat oboseala, temperamentul agitat si lipsa de concentrare, care adesea urmeaza o noapte de somn sarac. Ocazional o noapte fara somn te face sa te simti obosit si iritabil a doua zi, dar nu iti va afecta sanatatea.
Dupa mai multe nopti nedormite, efectele mentale devin mai serioase. Creierul tau se va incetosa, ceea ce va face dificil concentrarea si luarea deciziilor. Riscul de ranire si de accidente de la domiciliu, locul de munca si pe drum, de asemenea, creste.
In cazul in care continua, lipsa de somn poate afecta starea generala de sanatate si te face predispus la afectiuni medicale grave, cum ar fi obezitatea, bolile de inima, hipertensiune arteriala si diabet zaharat sau chiar cancer.
Multi factori, atat externi cat si interni, ne pot influenta creierul, hormonii, sistemul nervos, daunand astfel calitatii somnului sau chiar privandu-ne de acesta. Cea mai usoara solutie este ingerarea unei pastile pentru dormit, dar este ea oare si cea mai sanatoasa alegere? Pe termen scurt poate parea un remediu potrivit, dar pe termen lung acestea ne dauneaza organismului. Printre efectele secundare ale somniferelor se numara: ameteala, constipatia, durerile stomacale, imposibilitatea de a ne concentra.
Un remediu natural pentru imbunatatirea somnului il reprezinta bananele. Bananele sunt bogate in Potasiu si Magneziu, dar ceea ce nu stim multi dintre noi este ca mai bogate in aceste substante sunt cojile de banana. Atunci cand suntem stresati, primul mineral eliminat din corp este Magneziul. Pentru a combate efectele stresului si a ne putea relaxa sistemul nervos astfel incat sa avem parte de un somn odihnitor avem nevoie de acest mineral pe care il putem obtine foarte usor din ceaiul de banane.
CUM SE PREPARA CEAIUL DE BANANE
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- O banana organica (cu tot cu coaja)
- 500ml de apa
Mai poti adauga:
- Baton de scortisoara.
Cum il prepari:
- Taiem cele doua capete ale bananei
- Punem banana intr-o cratita cu apa fiarta
- Fierbem timp de 10 minute
- Adaugam scortisoara in apa
- Servim
Cu cat timp inainte de somn se bea ceaiul de banane?
Ceaiul de banana este recomandat sa se consume cu o ora inainte de a ne culca astfel incat substantele nutritive din banana sa isi faca efectul si sa avem parte de un somn bun si odihnitor.
Ceai de banane : Contraindicatii
- In cazul in care rinichii nu functioneaza corespunzator , pastrati aportul de banane la un nivel minim. Prea mult potasiu in dieta ta poate pune o multime de presiune pe rinichi pentru a elimina excesul de sange. Acest lucru poate fi foarte periculos.
- Din moment ce bananele sunt depozitate la temperatura camerei, acestea se pot strica cu ușurinta si ar trebui sa fie consumate in termen de doua zile de la data cumpararii. In acelasi timp, este important sa se evite consumul de banane necoapte.
- Daca va confruntati cu crampe, urticarie si iritatii ale gatului de fiecare data cand mananci o banana, ai putea fi alergic la banane sau la alte fructe care contin aceeasi proteina.
- Una din componentele ceaiului de coji de banana este serotonina, care nu este recomandata persoanelor ce sufera de schizofrenie