Salvie - sanatate si frumusete din gradina naturii
Salvia, denumita popular si Palma Maicii Domnului, este o planta vindecatoare sau salvatoare, cu efecte de insanatosire, asa cum ne spune si numele sau latinesc salvare. Salvia este medicamentul vegetal extrem de bogat in uleiuri cu influente benefice asupra sanatatii corpului, pielii si psihicului.
Infuzia de salvie, desi nu impresioneaza prin gustul sau usor amarui, compenseaza prin proprietatile sale. Aceasta are efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange...
Gustul delicat, usor dulce-amarui, dar si proprietatile sale, au contribuit la desemnarea Salviei, in 2001, de catre Asociatia Internationala a Plantelor, “Planta Anului”. Proaspata, uscata sau sub forma de pulbere, Salvia poate fi gasita in orice perioada a anului.
Inca din Antichitate, aceasta planta aromata a fost apreciata, considerandu-se a fi sacra. Un vechi proverb ne spune asa: “ Cine are salvie in casa, nu lasa batranetea sa se apropie ”.
O scurta prezentare
Salvia este o planta originara din tarile ce inconjoara Marea Mediterana, fiind consumata in aceste zone de sute de ani. In practicile medicale, Salvia are o istorie indelungata – este cea mai folosita planta medicinala.
Salvia este recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. In Evul Mediu, spre exemplu, salvia era cunoscuta ca o planta cu proprietati magice, care ii putea face nemuritori pe oameni. Insusi numele plantei, salvie, are o semnificatie speciala. Salvie provine din latinescul “salvare” , ce se traduce prin a fi sanatos, a salva, a vindeca. Se poate spune, asadar, ca si romanii o considerau o plantă sacra, fiind catalogata drept o regina a plantelor cu proprietati tamaduitoare, dar si cu efecte de protectie magica. In Roma Antica salvia era culeasa cu mare fast, existand un intreg ritual in acest sens. Asadar, salvia era un remediu nelipsit fiind considerata un detoxifiant excelent pentru organism, si de asemenea trata diferite infectii, era un tonic nervos, psihic, cu capacitati de reintinerire. Salvia este una din plantele careia i s-a acordat o atentie deosebita si a fost de-a lungul timpului si este inca cercetata intens, avand foarte multe utilitati practice. Mentinerea sanatatii de cele mai multe ori depinde de această planta. Medicina traditionala romaneasca nu a omis in niciun fel salvia, aceasta avand diverse intrebuintari de-a lungul timpului. Asadar, salvia poate fi gasita la farmaciile naturiste, sub diverse forme - de ceai, de pulbere, de tinctura, ulei sau ulei volatil, dovada incontestabila a necesitatii acestei plante miraculoase in casele noastre.
BENEFICII ALE SALVIEI
Salvia este considerata drept o planta miraculoasa cu proprietati vindecatoare, datorita continutului sau bogat in vitamine si antioxidanti. Salvia contine un complex de vitamine, printre care amintim vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc si sodiu, fiind un adevarat izvor de sanatate. De la salvie se folosesc frunzele si florile, foarte bogate in uleiuri volatile. Salvia se poate consuma sub forma de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctura si otet. In bucatarie, salvia are nenumarate intrebuintari. De asemenea, salvia este folosita si pentru a da savoare salatelor, gustarilor, fiind un condiment foarte apreciat pentru savoarea sa.
In medicina chinezeasca naturista, aceasta planta a fost si este folosita pentru dezinfectarea si accelerarea procesului de vindecare a ranilor, dar si pentru tratarea tulburarile gastro-intestinale. Exceptand acest aspect, printre beneficiile consumului acestei infuzii, amintim:
- Contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale si la tratarea absceselor si a complicatiilor gingivale.
- Impiedica formarea placii dentare si albeste dantura.
- Datorita proprietatilor sale antiseptice, poate fi folosita in combaterea infectiilor.
- Se poate consuma infuzie de salvie sau se pot mesteca frunze proaspete cu rol gastroprotector, pentru relaxarea muschilor stomacului, stimularea secretiei bilei, facilitarea digestiei si tratarea anumitor afectiuni.
- Regleaza transpiratia si elimina mirosurile neplacute sudoripare.
- Regleaza circulatia sangelui.
- Scade glicemia si scade rezistenta la insulina a corpului, fiind foarte eficace pentru tratarea diabetului.
- Este indicata pentru tratarea palpitatiilor, atacurilor de panica, surmenajului psihic, asteniei nervoase cauzate de oboseala.
- Salvia incetineste deteriorarea sistemului nervos, imbunatatind memoria.
- Diminueaza intensitatea durerilor menstruale si regleaza ciclul menstrual.
- Salvia uscata poate fi folosita si pentru alungarea insectelor din casa. (ex. Salvia uscata pusa in dulap, alunga insectele specifice).
- Nu este indicate a se consuma de catre persoanele gravide sau care alapteaza, salvia avand un rol important in stoparea lactatiei.
- Vindeca afectiunile benigne ale pielii.
- Salvia este recomandata si in curele de slabire: stimuleaza arderile metabolice, dizolva grasimilie si usureaza digestia.
- Elimina transpiratia excesiva a mainilor, a fetei si a talpilor.
- Infuzia de salvie ne face parul mai stralucitor si ajuta la mentinerea culorii.
Prepararea Ceaiului de Salvie
Modalitatea de infuzare a salviei nu difera de cea a plantelor in general. Pentru fiecare cana de 250ml se pune aproximativ 1 masura de frunze (o lingurita) in apa la 90-100℃ si se lasa la infuzat 3 minute. Recomandarea noastra e sa nu depasiti 3 minute. Infuzia nu isi pierde calitatile, dar capata un gust amarui... Pentru a ne bucura pe deplin de proprietatile acestei plante miraculoase, care nu impresioneaza prin gustul sau la infuzare, va recomandam unul din retetarele noastre ce au la baza salvia.
In Poiana – am luat frunzele de salvie si le-am amestecat cu flori de musetel si bucati de mar intr-un retetar ce va va incanta simturile. Datorita efectului de calmare al sistemului nervos, proprietate caracteristica atat musetelului, cat si salviei, aceasta infuzie de plante este ideala pentru a se consuma seara. Si daca nu era suficient, am adaugat si bucati de mar ce aduc infuziei multa vitamina C si un gust dulceag ce va va cuceri.
RECOMANDAREA NOASTRA: BRIOSE CU SALVIE SI MALAI
Avem nevoie de :
- 55g de malai
- 2 linguri pline de faina
- ¼ lingurita de bicarbonat
- 40g de parmezan ras
- Sare de mare dupa gust
- Piper negru macinat
- 20g de unt topit
- 1 ou
- ½ cana de lapte
- Frunze de salvie (pot fi achizitionate din magazinul nostru online de aici)
- Parmezan pentru ornat la final.
Ce trebuie sa facem:
- Incalzim cuptorul la 180°C
- Amestecam malaiul, faina, bicarbonatul, parmezanul, sarea si piperul – intr-un bol pana se combina perfect ingredientele.
- Apoi adaugam oul, untul topit si laptele si amestecam pana obtinem o compozitie omogena.
- Ungem cu unt 12 forme de briose si punem o frunza de salvie pe fundul lor.
- Adaugam compozitia si le bagam la cuptor pentru 8-10 minute.
- Verificam cu o scobitoare daca sunt gata.
- Le scoatem din cuptor si le intoarcem. Adaugam parmesan.
- Pofta buna!