CEAIUL MATCHA
Atunci cand vine vorba despre Ceai, Matcha reprezinta cea mai interesanta si inovatoare (re)descoperire a secolului XX. Creat in urma cu aproximativ 800 de ani de catre calugarii Budisti ca fiind o bautura ce ne indeamna la meditatie, acest fin Ceai verde japonez a devenit unul dintre cele mai rare si pretioase tipuri de Ceai din Japonia.
Ceai Matcha Japonez
Matcha reprezinta pudra de ceai verde ce se foloseste in special in cadrul Ceremoniei Ceaiului. Pentru prepararea pudrei de Matcha se folosesc Frunze de Ceai verde japonez de cea mai inalta calitate, cunoscut sub numele de Gyokuro. Matcha este obtinuta prin macinarea fina a frunzelor de ceai verde, crescute la umbra. Acest proces sporeste cantitatea de aminoacizi ce se formeaza in frunze, reflectandu-se totodata si in gustul Ceaiului.
In mod traditional, Matcha se consuma in timpul Ceremoniei Ceaiului, numita "sado" sau "chado", in traducere aproximativa - calea ceaiului. In cadrul acestor ceremonii, Ceaiul este preparat de catre gazda si este pasat tuturor oaspetilor, folosindu-se un singur bol. Fiecare pas din cadrul acestui ritual este bine definit, de la dimensiunea fixa a camerei in care are loc, pana la accesoriile prezente si chiar forma sau varsta lemnului din care provin carbunii folositi. Fiecare obiect implicat (de multe ori, veritabile opere de arta) are o valoare simbolica si fiecare actiune este in concordanta cu un principiu specific. Valorile promovate prin aceasta Ceremonie sunt:
- Puritatea (sei)
- Armonia (wa)
- Respectul (kei)
- Linistea (jaku)
Matcha este un Ceai rafinat: foarte putini fermieri detin cunostinte complexe privind producerea acestui Ceai. Frunzele de Matcha cresc usor in plantatii umbrite, apoi frunzele proaspat uscate sunt macinate cu atentie in mori de piatra pentru a obtine o pudra fina, de culoare verde. Pentru a putea fi consumat, se adauga apa peste pudra de Matcha si se amesteca cu un tel special din bambus (Chasen). Rezultatul? O crema de Ceai Verde unica, bogata si mai ales delicioasa.
EFECTELE CEAIULUI MATCHA
Oricine consuma Ceai Matcha Japonez, consuma frunza de Ceai in intregime (sub forma de pudra dizolvata in apa) si toate substantele pe care aceasta frunza le contine. Acest lucru fiind ceea ce diferentiaza Matcha de oricare alt tip de ceai. Apa extrage doar o parte din antioxidantii continuti in frunzele de Matcha, pudra, obtinuta prin macinarea acestora, are proprietati nutritionale mult mai puternice. Teina continuta in Matcha ne ofera un plus de energie pentru o gandire mai clara, mai alerta. Prin proprietatile sale calmante, aminoacizii modereaza si stimuleaza efectul teinei. Care este beneficiul? Un echilibru perfect intre relaxare si revigorare. Tocmai de aceea, Matcha este considerat cel mai sanatos ceai pe care il putem consuma.
De asemenea, Matcha este produsul natural cu cel mai ridicat continut de antioxidanti, fiind considerat o fantana a tineretii. De exemplu, proprietatile sale antioxidante depasesc cu mult pe cele ale rodiei, coacazelor sau fructelor Goji. Studii recente au ajuns la concluzia ca o cupa de Matcha este echivalentul a 10 cupe de ceai verde ca valoare nutritionala si continut de antioxidanti.
In bucatarie, gustul unic al pudrei de Matcha il transforma intr-un ingredient potrivit a fi folosit in prepararea multor retete. Aroma sa este descrisa ca fiind “umami” , fiind considerat al cincilea gust, dupa dulce, sarat, amar si acru. Folosirea pudrei de Matcha este potrivita atat pentru desert cat si pentru feluri principale de mancare.
MATCHA – INTRE MIT SI REALITATE
Asa cum se intampla in cazul tuturor tipurilor de Ceai, exista mai multe variante de Matcha, in functie de calitatea frunzei de ceai din care este produsa pudra. In functie de regiunea in care este cultivata, de pozitionarea geografica (la munte, campie, deal, samd.), de specializarea cultivatorilor de Ceai, se pot obtine mai multe calitati ale frunzelor de Ceai. Macinate in mori de piatra, acestea fac diferenta intre diferitele calitati ale pudrei de Matcha.
Exista trei criterii principale prin care putem diferentia diferitele calitati: aroma, aspectul si ingredientele. De asemenea, in magazinele specializate de Ceai veti vedea ca exista diverse sortimente de Matcha, diferentiate astfel: Matcha pentru Gatit, pentru Incepatori, pentru Ceremonia Ceaiului, Premium si Super Premium.
Aroma Matcha
Matcha este dulce, cremoasa, avand un gust delicat ierbos. Aceasta dulceata provine din concentratia mare de aminoacizi, in special L-Teanina si fibrele vegetale. Gustul specific de Ceai Matcha este foarte important atunci cand vine vorba de comparatii cu imitatii ce se gasesc pe piata la un pret mai redus: simpla pudra de ceai verde contine o cantitate mica de aminoacizi, ceea ce inseamna ca aroma ierboasa este mult mai puternica, ceaiul avand un gust intens amar.
Aspectul Pudrei de Matcha
Pudra de Matcha are o culoare verde-smarald, in timp ce pudra de ceai verde are o culoare brun-galbuie. Cele doua ceaiuri se diferentiaza prin frunzele din care sunt produse: la producerea pudrei de Matcha sunt folosite frunze de ceai de o culoare verde inchis, crescute la umbra o perioada indelungata de timp pana cand sunt recoltate. Acestea sunt macinate doar in mori de piatra pentru a obtine cea mai fina pudra.
Spre deosebire de Matcha, pudra de ceai verde este obtinuta din varietati de ceai ce au fost crescute partial la umbra, sau chiar deloc si al carui material initial il constituie frunzele normale de ceai. In plus, aceste produse nu sunt macinate in mori de piatra, ci in diverse masinarii. Deoarece textura pudrei de Matcha este greu de obtinut, imitatiile de Matcha sunt usor de recunoscut, fiind aspre atat la atingere, cat si la consum.
Ingredientele Ceaiului Matcha
Ceaiul Matcha este bogat in aminoacizi, incluzand L-Teanina, ce se dezvolta in timpul perioadei lungi de umbrire. Acesti aminoacizi au un efect calmant, oferindu-i o nota delicata procesului de revigorare datorat continutului de teina din planta. Pudra de ceai verde ce imita Matcha nu are efecte notabile in acest sens, neavand un continut atat de bogat in substante nutritive precum originalul.
Cum Preparam Matcha
Exista un adevarat ceremonial atunci cand vorbim despre prepararea Ceaiului, in special a pudrei de Ceai verde Japonez, Matcha. Prepararea ceaiului Matcha este putin mai complicata decat in cazul celorlalte tipuri de ceaiuri in care doar facem infuzia; pudra este amestecata si transformata rapid intr-o bautura cremoasa. Pentru prepararea intr-un mod traditional, avem nevoie de urmatoarele Accesorii pentru Matcha: un amestecator din bambus cu spire foarte subtiri ( Chasen ) , masura speciala pentru Matcha ( Chashaku ) , un bol pentru Matcha si o sita.
In continuare va vom arata cum sa preparati cupa perfecta de Matcha. Trebuie doar sa urmam cativa pasi simpli, dar extrem de importanti.
- Punem apa la fiert.
- Lasam apa sa se raceasca pana ajunge in jurul temperaturii de 80°C (spre exemplu, putem lasa fara capac recipientul in care am fiert apa timp de 10 minute sau putem turna apa dintr-un recipient in altul de cateva ori, de fiecare data cand apa este decantata pierde 4-5°C).
- Punem 1g de pudra de Matcha (2 masuri speciale din bambus sau ½ masura obisnuita pentru Ceai) intr-un bol pentru Matcha.
- Se toarna apoi aproximativ 80ml de apa la 80°C.
- Amestecam pudra de Matcha cu amestecatorul special din bambus pana cand obtinem o spuma delicata. Acest process dureaza in jur de 15 secunde.
- Odata obtinuta spuma de culoarea verde-smarald, opriti-va din amestecat si savurati-o!
Propunerea noastra : Sandwich-uri cu Matcha si felii de Castravete
In speranta ca v-am facut curiosi, va vom prezenta in continuare o alta modalitate rapida si delicioasa de folosire a pudrei de Matcha. Ceaiul Matcha poate fi consumat ca atare sub forma de bautura sau ca ingredient in diverse produse alimentare. Sugestia noastra pentru astazi consta in pregatirea unor sandwich-uri pline de savoare cu care va puteti impresiona oaspetii.
Pentru 4 sandwich-uri avem nevoie de:
- ¼ dintr-un castravete
- Sare
- 4 Felii mari de paine
- 1 lingurita de Matcha pentru gatit
- Unt la temperature camerei
- Cateva fire de Creson
Timp de preparare : aproximativ 10 minute.
Ce avem de facut:
- Pentru inceput taiem castravetele in felii subtiri peste care adaugam sare dupa gust, si le lasam deoparte.
- Apoi taiem crustele de paine.
- Amestecam untul cu pudra de Matcha pana obtinem o crema omogena. Ungem feliile de paine cu aceasta crema peste care presaram sare, dupa gust.
- Uscati feliile de castravete cu prosoape de hartie de bucatarie. Puneti feliile de castravete peste feliile unse cu crema de Matcha, adaugati cateva frunze de Creson, sare.
- Iar la final doar adaugam celelalte 2 felii de paine unse peste castravete, cu partea cremoasa in jos. Taiati sandwich-ul in doua, in diagonala. Pofta buna!