CEAI DE CATINA: GHID COMPLET – BENEFICII, CONTRAINDICATII, PREPARARE
Nu sunt multe plantele din flora autohtona, ba chiar mondiala care pot rivaliza cu catina romaneasca in privinta proprietatilor curative si diverselor sale aplicatii medicale. Cu fructele sale, ca niste bobite aurii care se coc toamna, catina ne ofera un nesperat ajutor tuturor, indiferent de varsta sau afectiuni. Vitaminizanta de exceptie, antioxidanta redutabila si neintrecuta stimulatoare a sistemului imunitar, catina are inca multe valente necunoscute publicului larg.
CATINA - INFORMATII GENERALE
Cunoscuta si sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau, catina are si o denumire stiintifica pe masura calitatilor sale. Genul Hippophae, cum l-au numit botanistii, deriva din termenii grecesti de hippos-cal si phao-eu omor. Denumirea se refera la utilizarea fructelor de catina in antichitate pentru eliminarea viermilor intestinali la cai.
Alti faimosi autori antici precum Dioscorid si Theophrast recomandau hranirea cailor de curse cu catina pentru sporirea masei musculare si a luciului parului.
Din punct de vedere taxonomic, catina face parte din ordinul Rosales, familia Eleagnaceae, specia Hippophae rhamnoides.
Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent in egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui, si nu creste in zone semiumbroase sau acoperite.
Atinge in medie inaltimea de 1,5 - 4 metri, dar in conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Cand clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust tarator.
Infloreste in lunile martie-aprilie, in functie de temperatura. Fructifica anual, insa abundent doar dupa varsta de 4-5 ani, si atunci o data la doi ani.
Planta creste in flora spontana a Eurasiei, cu optimul de adaptare ecologica si centrul distributiei in Asia Centrala, unde se intalneste mai ales in zonele montane. Daca in Asia ocupa un areal imens, partea din Europa unde este raspandita consta intr-o prelungire minuscula.
In Romania este raspandita indeosebi in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, fiind mai rara in stepele litorale ale Marii Negre. Cea mai larga raspandire a catinei a fost observata in zona bazinului raului Buzau, unde creste din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi. Este o planta careia-i priesc terenurile salbatice, cu vegetatie diversa si insorite.
Primele popoare care au descoperit valentele terapeutice ale catinei au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii, celtii si slavii. Prima documentare scrisa apare in secolul VII dupa Hristos in tratatul clasic de medicina tibetana "Rgyud Bzi" care recomanda in mod explicit consumul de fructe de catina pentru serpasi sau cei care calatoreau la mari inaltimi.
Cele patru carti fundamentale ale medicinei chinezesti traditionale aparute in decursul dinastiei Tang (907 dupa Hristos) recomandau tratamentul cu catina pentru tratarea bolilor de piele si afectiunilor tubului digestiv. In Rusia, unde creste pe suprafete foarte mari, catina a fost numita "Ananas Siberian" datorita sucului placut si proprietatilor revigorante, foarte apreciate in conditiile climei aspre de acolo.
Virtutile plantei nu au scapat neobservate nici in perioada moderna, cand au fost pentru inceput utilizate experimental in alimentatia cosmonautilor sovietici, deoarece pe langa celelalte calitati ale catinei, oamenii de stiinta din Moscova au descoperit ca aceasta protejeaza organismul uman de radiatiile cosmice. Potentialul catinei a determinat introducerea ei ca planta de cultura in S.U.A., Canada, Germania, Rusia, China si Ucraina. Exista la nivel mondial numeroase institute de cercetare care studiaza si in prezent tainele acestui adevarat miracol al Naturii.
Cu toate ca se foloseste din cele mai vechi timpuri, catina este prelucrata industrial doar in decursul ultimelor decenii, iar in ultimii ani a devenit speranta pentru suferinzii multor afectiuni grave.
In Romania, de peste 30 ani se fac cercetari sistematice asupra catinei de catre Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic si Institutul de Cercetari Alimentare. Cercetarile urmaresc valorificarea componentelor chimice din planta.
- Mugurii de catina.
Mugurii de catina sunt de mare ajutor in curele de detoxifiere a organismului. Se adauga 2 lingurite de muguri la o cana de apa clocotita. Cura consta in consumul a doua cani de infuzie pe zi. Se pot consuma muguri de catina si pentru tratarea infertilitatii la femei si la barbati.
- Frunzele de catina.
Ceaiul de frunze de catina este folosit ca o sursa minunata de vitamine, antioxidanti, blocuri de proteine (aminoacizi), acizi grasi si minerale. Se poate bea ceai din frunze de catina pentru reglarea tensiunii arteriale si scaderea colesterolului, prevenirea si controlul bolilor vaselor sangvine si stimularea imunitatii.
Frunzele de catina contin vitamina C, saruri minerale, uleiuri volatile, taninuri, celuloza si carmol. Preparatele din frunze de catina sunt recomandate pentru stimularea sistemului nervos central si curatarea sangelui.
- Fructele de catina.
Fructele crude sunt cele mai bune de consumat pentru ca ele contin maximul de vitamine si substante de care organismul nostru are nevoie. Se culeg fructele, se spala cu apa rece si se consuma ca atare sau se poate face un suc prin zdrobirea lor sau prin trecerea prin masina de tocat. Se consuma in maxim o zi de la zdrobire.
CEAI DE CATINA - PROPRIETATI
Ceaiul de catina poate fi consumat in fiecare zi, furnizand o serie de elemente esentiale organismului: vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina C (de zece ori mai multa vitamina C decat in citrice), vitamina E, K și P, si diferite minerale precum potasiu, fier, sodiu și magneziu. Ceaiul de catima este benefic pentru mai multe afectiuni:
- Trateaza probleme ale sistemului imunitar - Ceaiul de catina intareste sistemul imunitar. Consumat mai ales iarna, cand suntem intr-o masura mai mare predispusi la raceala si gripa, ceaiul de catina face organismul mai rezistent in fata virusilor.
- Previne imbatranirea - Ceaiul de catina contine substante antioxidante care te ajuta sa iti mentii pielea mai supla. Ceaiul de catina intareste unghiile si previne caderea parului. Antioxidantii din catina intarzie imbatranirea pielii si te ajuta sa ai un ten luminos, un par mai puternic si unghii sanatoase. Daca suferi de acnee, psoriazis, dermatita, eruptii cutanate sau eczeme, aplica o compresă cu ceai de catina, de cateva ori pe zi, pe zona afectata. Simptomele se vor ameliora in doar câteva zile.
- Reduce nivelul de colesterol din sange - Ceaiul de catina curata vasele de sange prevenind astfel complicatiile cauzate de nivelul mare de colesterol din sange, protejand astfel inima.
- Previne aparitia cancerului - Continutul ridicat de antioxidanti din catina protejeaza celulele organismului nostru de radicalii liberi. Pentru un efect mai puternic impotriva cancerului, puteti opta mai degraba pentru uleiul de catina, fiind mai concentrat.
- Amelioreaza durerile articulare - Datorita proprietatilor anti-inflamatorii si analgezice, ceaiul de catina este un produs-minune pentru ameliorarea durerilor articulare.
- Tratarea afectiunilor gastrice - Specialistii il recomanda si in cazuri de afectiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau hepatice, datorita rolului antiinflamator si de sustinere a regenerarii.
CEAI DE CATINA - INDICATII
Preparatele din scoarta, frunzele, mugurii si fructele de catina sunt tonice generale de exceptie. Exista ceai din fructe de catina, ulei de catina si siropuri speciale care pot fi folosite in scop terapeutic.
Fructele de catina contin numerosi antioxidanti cu rol in sustinerea sistemului imunitar si protectia organismului impotriva imbolnavirilor de tot felul. Ceaiul de catina este cel mai valoros remediu naturist din toate, cautat pentru diferite afectiuni:
- Afectiuni oculare.
- Afectiuni digestive si boli gastrice.
- Avitaminoze.
- Anemie, astenie si convalescenta.
- Boli de ficat.
- Stari alergice.
- Boli cardiovasculare.
- Infectii.
- Eruptii cutanate si dermatoze.
CEAI DE CATINA - PREPARARE
Cum se prepara:
La o cana de 250ml de apa se adauga o lingura de fructe de catina. Apa trebuie sa fie la temperatura de 100°C, iar infuzia dureaza 5-6 minute. Infuzia acrisoara se poate indulci cu zahar sau miere, dupa gust, dar doar dupa ce infuzia s-a mai racit. Se pot consuma 2-3 cani de ceai de catina pe zi.
CEAI DE CATINA - CONTRAINDICATII
Pe langa multiplele indicatii terapeutice exista si o parte negativa, care de cele mai multe ori este necunoscuta sau neglijata. Ca orice medicament de sinteza, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicatii, pot provoca complicatii atunci cand nu se respecta doza. E bine de stiut ca folosirea plantelor nu este complet inofensiva, e necesar sa se respecte strict dozele si termenii. Depasirea acestora provoaca deseori diferite dereglari in functionarea echilibrata a organismului.
Catina este contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie din cauza continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare, betacarotenul, care se afla in cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie.
Catina nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de diaree. Dacasuferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restrictii, discuta cu medicul tau inainte de a bea ceai de catina.
CEAI DE CATINA PENTRU SLABIT
Catina contine acizi grasi esentiali Omega 7 care te ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus. Atunci cand tii o cura de slabire, consuma zilnic ceai de catina. Acesta iti inhiba pofta de mancare, insa, in acelasi timp, iti vitaminizeaza organismul.
In curele de slabire, ceaiul de catina iti asigura necesarul de vitamine si de minerale, pe care nu ti le procuri din alimente. Prepara patru cani de ceai de catina, pe care le bei treptat de-a lungul zilei, inainte de mesele principale.
CEAI DE CATINA PENTRU COPII
Fructele de catina pot fi introduse, ca atare, in alimentatia bebelusului dupa varsta de 1 an. Ceaiul de catina poate fi oferit copiilor de la varsta de 6 luni, iar uleiul de catina dupa varsta de 3 ani. Inainte de a introduce un aliment nou in alimentatia copilului dumneavoastra, cereti sfatul medicului pediatru.