10 beneficii uimitoare ale ceaiului. De ce sa incepi sa‐l consumi chiar de azi

10 beneficii uimitoare ale ceaiului. De ce sa incepi sa‐l consumi chiar de azi

Ceaiul a fost utilizat de secole in tratarea diverselor afectiuni, de la banalele raceli pana la boli mult mai grave. Infuziile din plante sunt folosite nu doar in tratarea unor probleme de sanatate, ci si in prevenirea lor. Studiile au demonstrat ca un consum regulat de ceai tine departe diverse tipuri de cancer, diabetul si afectiunile cardiace.


Japonezii au facut din servirea ceaiului o adevarata arta si nu puteam sa nu observam ca ei detin si secretul longevitatii. In regiunea japoneza Okinawa traiesc cei mai multi centenari din lume, iar printre obiceiurile lor de zi cu zi se numara si consumul de ceai, se arata intr-un reportaj realizat de jurnalistii britanici de la The Telegraph.

Desi infuziile din plante sunt cunoscute sub numele de ceaiuri, adevaratele ceaiuri sunt cele obtinute din planta de ceai, care are denumirea stiintifica “Camellia sinensis”. Din aceasta planta provin ceaiul negru, verde, alb si oolong. Polifenolii si fitochimicalele sunt principalele substante care fac din aceasta bautura un aliat de nadejde in lupta cu afectiunile. Consumul de ceai are o multime de beneficii pentru sanatate, insa noi ne vom limita astazi la doar 10 dintre ele. Iata care sunt principalele beneficii ale ceaiului:
 

  1. Consumul de ceai ne protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si degenerative

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in tara noastra, dar si in intreaga lume, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Continutul de EGCG (epigallocatechin-3-gallate) din ceaiul verde reduce semnificativ riscurile unui atac de cord protejand inima si circulatia.

Dr. Carrie Ruxton, de la Kings College London, autoarea unor studii legate de beneficiile consumului de ceai a explicat ca aceasta bautura poate fi considerata mai buna decat apa deoarece este hidratanta si, in plus, contine antioxidanti.
 


 

  1. Antioxidantii din ceai previn dezvoltarea mai multor tipuri de cancer

Mai multe studii au corelat consumul de ceai cu un risc scazut de dezvoltarea a tumorilor. Acesta, indiferent daca preferi ceaiul alb, verde, negru sau oolong, poate preveni aparitia cancerului de san, de esofag, de plamani, pancreas si prostata. Si cancerul de colon si colorectal ar putea fi prevenit cu ajutorul ceaiului.

Medicii atrag insa atentia ca ceaiul ar trebui insotit de un stil de viata sanatos pentru a tine departe aceasta grava afectiune, el neputand sa protejeze organismul de unul singur.
 

  1. Catehinele din ceai cresc anduranta musculara

Catehinele continute de ceaiul verde ajuta la cresterea andurantei musculare, arata un studiu efectuat in Japonia. Extractul de ceai verde ajuta organismul sa reziste mai bine la efortul fizic, iar performantele organismului sunt mult crescute datorita lui.

Acest beneficiu al ceaiului ne poate ajuta sa avem antrenamente mai intense si, prin urmare, sa ne bucuram atat de avantajele oferite de miscarea fizica regulata, cat si de cele ale ceaiului.
 

  1. Ceaiul lupta impotriva radicalilor liberi

Radicalii liberi contribuie la imbatranirea tesuturilor. Acestia sunt considerati a fi printre cauzele principale ale aparitiei cancerului, bolilor de inima si a celor neurologice. Radicalii liberi afecteaza structura celulara si dauneaza ADN-ului si ARN-ului uman. Asadar, orice lupta impotriva radicalilor liberi ne protejeaza sanatatea.


 

  1. Consumul de ceai ajuta la prevenirea bolii Parkinson

Un studiu efectuat la Institutul National de Sanatate Publica din Finlanda a scos la iveala faptul ca ceaiul si cafeaua duc la scaderea riscului de dezvoltare a bolii Parkinson. In cadrul acestui studiu au fost analizate peste 29.000 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 25 si 74 de ani fara un istoric de Parkinson in familie. Studiul a fost realizat pe parcursul a 12,9 ani, astfel incat ne putem increde in rezultatele sale.
 

  1. Ceaiul ajuta la hidratarea organismului

Medicii nu inceteaza sa atraga atentia asupra importantei hidratarii pentru sanatatea organismului. Stim cu totii ca este recomandat sa consumam minimum doi litri de apa pe zi, insa exista si alternative chiar mai sanatoase prin care ne putem hidrata – consumul de ceai.

Ceaiul hidrateaza organismul in pofida continutului de cofeina. Spre deosebire de cafea, care este cunoscuta ca fiind o bautura care deshidrateaza, ceaiul, atat cel verde, cat si cel negru, ne energizeaza si ne pregateste pentru o noua zi, dar ne si hidrateaza.
 

  1. Protejeaza organismul uman impotriva efectelor razelor UV

Stim deja ca razele ultraviolete sunt extrem de daunatoare pentru pielea noastra, insa ce nu stie multa lume este ca ceaiul ne poate proteja impotriva efectelor lor nocive. O cana de ceai verde bauta inainte de expunerea la soare, impreuna cu o crema de protectie solara ne ajuta sa tinem departe arsurile si toate celelalte afectiuni ale pielii pe care le poate provoca soarele.
 


 

  1. Ceaiul poate fi utilizat si in tratamente cosmetice

Ceaiul poate fi utilizat in mai multe tratamente cosmetice. Acneea, cearcanele, petele provocate de expunerea la soare, toate pot fi estompate cu ajutorul compreselor cu ceai verde. Si clatirea parului cu ceai negru poate avea efecte uimitoare asupra aspectului sau, conferindu-i stralucire si o nuanta superba.
 

  1. Creste imunitatea organismului

Sistemul nostru imunitar ne protejeaza organismul impotriva afectiunilor de tot felul. Industria farmaceutica ne imbie zilnic cu suplimente si vitamine al caror rol este sa ne creasca imunitatea, insa tot in natura gasim cei mai buni aliati. Ceaiul este unul dintre ei, atat cel verde, cat si cel negru, alb sau oolong, fiind  ajutorul perfect pentru sanatatea organismului nostru.
 

  1. Ne energizeaza si ne ajuta sa ne concentram

Sunt cunoscute deja efectele benefice pe care le are cofeina din ceai asupra creierului. Ea ne ajuta sa ne concentram si ne energizeaza. Pe langa cofeina, ceaiul contine si l-teanina, un aminoacid asociat cu imbunatatirea performantelor cognitive si reducerea nivelului de stres.

De asemenea, un studiu efectuat in Elvetia a demonstrat si faptul ca ceaiul verde ajuta la imbunatatirea memoriei.
 


Cum sa ai parte de toate aceste beneficii

Fiecare sortiment de ceai are un anumit timp de infuzie, care trebuie respectat intru totul daca vrei sa obtii doar efectele benefice ale ceaiului. De asemenea, mai trebuie sa mai ai in vedere si urmatoarele aspecte:

  • Consuma ceaiul caldut sau chiar rece. Bauturile fierbinti au fost asociate cu cancerul esofagian, asa ca este de preferat sa astepti cateva minute inainte sa sorbi din ceaiul preferat
  • Ai grija la semnele pe care ti le da propriul organism si nu exagera cu anumite sortimente – unele persoane devin foarte agitate de la ceaiul verde sau negru, asa ca el trebuie consumat cu moderatie
  • Nu toate ceaiurile sunt la fel. Inainte de a achizitiona un ceai de la supermaket citeste cu atentie eticheta pentru ca ar putea contine chimicale care vor contracara efectele lui benefice.
  • Opteaza pentru ceaiurile vrac precum cele de aici, in detrimentul celor la plic, in acest fel vezi exact ce contine cana ta
     

Daca vrei sa incerci o bautura savuroasa si plina de vitamine, urmareste mai jos o reteta a faimosului chef britanic Jamie Oliver cu ceai negru thyme, portocala, turmeric si miere.
 

 

Sursa foto: creativecommons.org