Turmeric - proprietati, utilizare si beneficii

Turmeric - proprietati, utilizare si beneficii

Turmericul este un condiment care provine de la planta Curcuma longa, din familia Zingiberaceae, frecvent utilizat in alimentatia asiatica. Probabil stiti ca turmericul este principalul condiment in curry. Are un gust cald si amar si este frecvent utilizat pentru a aroma sau a colora amestecurile de curry, mustarul, untul si branzeturile. 

 

INFORMATII GENERALE

 

Turmericul este nativ in zona Asiei de sud-est si tot acolo se si produce in cea mai mare cantitate, India fiind raspunzatoare pentru aproximativ 80% din productia mondiala de turmeric. Din familia Zingiberaceae face parte si ghimbirul si asemeni lui, turmericul se extrage din rizomul plantei. Acesta este utilizat pe scara larga pentru a face medicamente deoarece contine o substanta chimica galbena denumita curcumina, care este adesea folosita si pentru colorarea alimentelor sau a produselor cosmetice. Curcumina este una antiinflamator natural foarte eficient, ceea ce inseamna ca turmericul este utilizat pentru a trata o gama larga de afectiuni si conditii, printre care notam: artrita, arsuri la stomac, dureri articulare, dureri de stomac, interventie chirurgicala by-pass, hemoragie, diaree, gaz intestinal, balonare, pierderea apetitului, probleme hepatice, ulcere gastrice, tulburari ale vezicii biliare, colesterol ridicat, inflamatia pielii cauzata de tratamentul cu radiatii si oboseala.
 

 

 

Este folosit, mai ales in medicina traditionala indiana din timpuri stravechi pentru dureri de cap, bronsita, raceli, infectii pulmonare, guturai, febra, probleme menstruale sau senzatii de mancarimi la nivelul pielii. In produsele alimentare si in procesul de fabricatie, uleiul esential de turmeric este utilizat in parfumuri, iar rasina sa este utilizata ca aroma si componenta de culoare in alimente. Culoarea intensa a inspirat de-a lungul timpului nu doar impatimiti ai gastronomiei, ci si artistii vizuali, care l-au introdus ca pigment in diverse vopseluri. Calitatea sa de a colora foarte intens este o sabie cu doua taisuri, caci riscati sa patati cu galben orice corp cu care intra in contact. Pata se va estompa in timp si va disparea eventual, insa poate fi indepartata cu mai multa usurinta folosind un amestec concentrat de bicarbonat de sodiu si apa.

 

INFORMATII NUTRITIONALE

 

Turmericul care se gasaeste de regula pe rafturile magazinelor este sub forma de pudra, obtinut prin macinarea foarte fina a rizomului uscat. Poate fi gasit uneori si ca extract, pliculete pentru infuzie sau capsule. In general, toate aceste forme pastreaza intacta compozitia chimica, astfel ca va puteti bucura de beneficiile turmericului indiferent de forma in care il gasiti. Baza Nationala de Nutrienti a Departamentului Agriculturii din SUA raporteaza continutul nutritional al turmericului ca fiind urmatorul pentru o lingura de pudra (americanii sunt recunoscuti pentru unitatile de masura arbitrare, o lingura are aproximativ 14.8 ml):

  • 29 calorii
  • 0.91 grams (g) of proteine
  • 0.31 g of grasimi
  • 6.31 g of carbohidrati
  • 2.1 g of fibre
  • 0.3 g of zaharuri


Aceeasi lingura asigura 26% din necesarul zilnic de mangan, 16% din cel de fier si 5% din cel de potasiu. Contine si o doza mica de vitamina C.

In bucatarie, turmericul este deseori folosit in amestecuri de condimente, in sorsuri cu ulei, otet si diverse mirodenii, sau in marinade pentru preparate de carne. 



 

INFUZIE DE TURMERIC

 

Pentru a maximiza beneficiile turmericului si a-l include cu usurinta si regularitate in dieta, ve prezentam in randurile care urmeaza o reteta simpla si hranitoare, ce include un pic de grasime, pentru o absorbtie mai buna. Aveti nevoie de:

  • doua cani de lapte - puteti bineinteles sa folositi lapte de cocos, migdale, soia..
  • o lingura de turmeric pudra
  • jumatate de lingura de scortisoara macinata
  • o bucata de ghimbir proaspat 
  • aproximativ doua grame sau un varf de cutit de piper negru
  • in functie de preferinte, puteti optional sa adaugati un varf de ardei iute si/sau o lingura de miere sau sirop de artar 

Pentru a prepara infuzia, amestecati bine toate ingredientele intr-un blender, la treapta superioara de viteza. Puneti amestecul la fiert si luati de pe foc imediat ce incepe sa fiarba (apar primele bule). Consumati cald. Pentru a usura procesul, puteti prepara, respectand proportiile, amestec pentru mai multe doze, si apoi doar adugati lapte fierbinte cand doriti sa consumati.



 

CONTRAINDICATII

Exista si cateva situatii in care consumul de turmeric trebuie evitat:

  • Se recomanda evitarea turmericului cu 2 saptamani inainte de a suferi o interventie chirurgicala.
  • Persoanele ce au probleme cu stomacul este recomandat sa evite consumul de turmeric, deoarece in cantitati mari s-a constatat ca poate produce o crestere a incidentei cazurilor de ulcer gastric
  • Nu se recomanda consumarea turmericului alaturi de medicamente cu efect anticoagulant sau daca suferiti de hemofilie si sunteti sub tratament
  • Nu este recomandat consumul de catre femei in sarcina, decat dupa consultarea doctorului.