Tot ce trebuie sa stii despre fructul vedeta al sezonului - dovleacul

Tot ce trebuie sa stii despre fructul vedeta al sezonului - dovleacul

Stim ca a venit toamna cand dovleacul devine o parte din dieta sezoniera si, in afara de a fi un deliciu dulce si consistent, aceasta "leguma" ofera o cantitate semnificativa de nutrienti si beneficii potentiale pentru sanatate. Inainte sa ajungem la retete pentru suc, placinta de dovleac sau seminte crocante, este bine sa intelegem ce contine dovleacul, posibilele beneficii si cum trebuie consumat pentru a beneficia la maxim de tot ce poate oferi.

Dovleacul este o clasificare larga a plantelor Cucurbita pepo, din familia Curcubitacee. In functie de locul in care va aflati in lume, termenul dovleac poate fi folosit pentru a defini un anumit tip din aceasta planta, sau pentru toate soiurile. Dovleci sunt de fapt un fruct , deoarece acestia sunt structura purtatoare de seminte a acestei plante cu flori. Cu toate acestea, datorita texturii si aromei, ei sunt in mod obisnuit catalogati ca legume.

Dovlecii tind sa fie portocalii la culoare cand sunt maturi si au o forma rotunjita, cu o usoara nervura in jurul exteriorului. In interiorul unui dovleac este o zona goala in care fibrele, pulpa si semintele sunt stocate, inconjurate de un strat gros, dens, care este adesea folosit pentru diverse preparate culinare, cum ar fi placinta. In timp ce utilizarea dovleacului in anumite parti ale lumii este sezoniera (Halloween), dovlecii sunt importante surse nutritionale in majoritatea regiunilor in care sunt cultivati. Atat pulpa, semintele si frunzele fructului sunt folosite in diferite preparate.
 

 

INFORMATII NUTRITIONALE

 

Dovlecii sunt mult mai mult decat un deliciu de toamna, deoarece sunt plini de nutrienti, cum ar fi vitamina A , precum si cantitati moderate de multi alti compusi importanti, cum ar fi cuprul , fierul , vitaminele B , acidul folic, vitamina E , fosforul si magneziul . 100g de dovleac contine doar 20 de calorii, ceea ce il face ideal pentru dietele de scadere in greutate . Exista, de asemenea, mai multe tipuri de antioxidanti polifenolici, niveluri scazute de grasime si cantitati mici de proteine si fibre dietetice.

 

BENEFICII ALE DOVLEACULUI



 

Dovleacul a fost conectat cu o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi capacitatea de a imbunatati vederea, de a proteja sanatatea sistemului cardiovascular, de a stimula imunitatea, de a creste fertilitatea, de a imbunatati densitatea minerala in oase si de a ajuta la scaderea in greutate.

  • Imbunatateste imunitatea

Cu un nivel ridicat de vitamina C, dovleacul este o modalitate excelenta de a imbunatati sanatatea sistemului imunitar, deoarece poate stimula producerea de celule albe in sange, care reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor si agentilor patogeni.

  • Creste fertilitatea

Capacitatea de a echilibra hormonii si de a stimula metabolismul in diferite moduri si nivelul ridicat de zinc din semintele de dovleac, a corelat in mod traditional consumul de dovleci, cu o crestere a fertilitatii la barbati.

  • Pierdere in greutate

Dovleceii  au un continut redus de calorii, facandu-i ideali pentru persoanele aflate in lupta cu kilogramele. In timp ce continutul lor de fibre dietetice nu este la fel de impresionant ca al altor legume, ei va pot ajuta sa va suprimati apetitul fara a va compromite aportul caloric zilnic.

  • Intareste oasele

In dovleci exista o varietate bogata de minerale, facandu-i o componenta importanta in cresterea densitatii minerale osoase. Acestea includ cantitati notabile de cupru, fosfor, fier si magneziu.

  • Sanatatea inimii

Aceste legume contin niveluri ridicate de antioxidanti si polifenoli care, prin reducerea stresului oxidativ in vasele de sange mentin inima si sitemul circulator intr-o stare optima. Semintele de dovleac in special contin mult magneziu, care este foarte important pentru reducerea tensiunii arteriale .

  • Protejeaza vederea

Cu cantitati notabile de beta-caroten, luteina si zeaxantina , aceste legume sunt modalitati excelente de a stimula sanatatea ochilor si a nervilor oculari, deoarece acesti antioxidanti pot incetini progresia degenerarii maculare si a cataractei. Aceste fructe contin, de asemenea , mai mult de 250% din necesarul zilnic pentru vitamina A, care este strans legata de sanatatea vederii.

  • Impiedica cancerul

Antioxidantii gasiti in dovleci, inclusiv ingredientul activ cucurbitacin, pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer si pot reduce stresul oxidativ in organism

  • Previne aparitia defectelor tubului neural

In dovleci exista o cantitate substantiala de folat, care este un nutrient cheie in prevenirea defectelor tubului neural – un precursor al sistemului nervos central al fatului; prin urmare, consumul de dovleac pe durata sarcinii este benefic atat pentru mama cat si pentru viitorul copil.


 

UTILIZARI

 

Exista numeroase modalitati de utilizare a acestei legume in dieta dvs., in afara de placinta de dovleac, inclusiv utilizarea uleiului de seminte de dovleac, a dovleacului, a unei masti de dovleac si a numeroase feluri de mancare delicioase, cum ar fi supa crema de dovleac copt, prajitura cu dovleac si biscuiti de dovleac.

Masti de fata masti sunt o modalitate excelenta de hidratare si revitalizare a pielii, in timp ce semintele de dovleac sunt nutrienti densi, gustari sarate care pot fi mancate la fel ca floricelele de porumb .

Supa de dovleac constituie o masa consistenta si delicioasa, in special in sezonul rece cand dieta este mai saraca in nutrienti vegetali. Uleiul de seminte poate fi inclus in mancaruri, pentru aroma, precum si aplicat pe piele si par pentru a reduce local inflamatiile si pentru a oferi beneficii antioxidante.

 

DEPOZITARE

 

Dovlecii pot fi destul de mari, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu folositi mai multi in acelasi timp, ceea ce face important sa stim cum se pastreaza corespunzator. In general, pot fi pastrati timp de pana la 3 luni, cu conditia sa-i pastrati intr-un loc uscat si racoros. Pentru depozitare extinsa si pentru a preveni alterarea, puteti spala exteriorul dovleacului cu o solutie usoara de clor pentru a proteja impotriva ciupercilor si a cresterii bacteriilor.

Cel mai sigur loc pentru a stoca aceasta legume este pe o bucata de lemn uscat sau carton, departe de umiditate si lumina directa a soarelui. Odata taiat, poate fi depozitat intr-un recipient etans pentru cel mult doua saptamani.


 

RECOMANDAREA NOASTRA

 

Un fruct atat de bogat in calitati nu putea sa lipseasca de pe rafturile magazinului virtual Livada cu Ceai, astfel ca va recomandam Lampa lui Aladin, un retetar ce contine ananas, mar, scortisoara, coacaze, fulgi de nuca de cocos, zmeura, flori de mac si, bineinteles, seminte prajite de dovleac. Gustul sau proaspat cu note exotice va va purta simturile intr-o calatorie ca imprumuta din magia celor O mie si una de nopti pentru a va oferi o toamna de poveste..