TOT CE VREI SA STII DESPRE CEAIUL VERDE TAI PING HOU KUI
Ceaiul verde Taiping Houkui este considerat unul dintre cele mai celebre ceaiuri din China, gasindu-se din 1955 in topul celor mai cunoscute si apreciate zece ceaiuri chinezesti. Acest ceai se bucura de reputatia sa excelenta inca de la inceputurile secolului 20, cand a castigat prima sa medalie de aur la o expozitie internationala de ceai (Panama, 1915). Este produs in zonele Hou-keng, din orasul Huang-shan, din Provincia Anhui (care la vremea producerii ceaiului facea parte din prefectura Taiping), China.
Desi Tai Ping Hou Kui a fost inventat relativ recent (raportat la alte sortimente de ceai), el a devenit rapid apreciat in China, aparand in mod regulat pe listele celor mai prestigioase ceaiuri din tara. Frunzele acestui tip de ceai masoara pana la 60mm, fiind considerat ceaiul verde cu cea mai mare frunza. Dar in mod surprinzator, marimea frunzelor sale nu afecteaza deloc aroma delicata a ceaiului, ce rezista pana la patru infuzari. Infuzate intr-un pahar de sticla, frunzele danseaza gratios in apa, acest proces fiind cunoscut sub numele de “dansul Phoenix”. In timpul recoltarii, se culege din planta de ceai fiecare crenguta ce contine un mugur si 3-4 frunze. Ulterior, aceasta operatiune este repetata cu meticulozitate la fabrica, in final ramanand doar mugurele si 2 frunze, celelalte fiind indepartate. Acest efort al producatorului are rolul de a se asigura ca frunzele raman in perfecta stare pana cand vor fi trimise spre procesare.
Spre deosebire de majoritatea ceaiurilor verzi, Taiping Houkui nu se supune niciunui proces de rulare. Acesta se usuca imediat folosind o serie de cosuri din bambus incalzite la diferite temperaturi. Inactivarea enzimelor, precum si imbunatatirea aromelor au loc in timpul acestor procese unice. In cele din urma, Tai Ping Hou Kui isi pastreaza forma cea mai naturala, iar produsul final prezinta caracteristici exclusive.
Ceaiul verde Taiping Houkui este folosit ca unul dintre ceaiurile cadou pentru misiunea diplomatica din China. Realul Taiping Houkui este rar deoarece zona de productie este limitata si exista o mare cerere pentru acesta. Astfel, este dificil sa se obtina produsul autentic, chiar si in China.
Un scurt istoric
Exista trei mituri locale asociate acestui ceai: Prima este o legenda despre un stol binevoitor de pasari care au purtat primele seminte de ceai in zona Tai Ping, imprastiindu-le printre dealuri si crapaturi, pentru a nu se risipi. Cand aceste tufisuri au inceput sa creasca, satenii au realizat ca este destul de periculos sa le culeaga. Astfel satenii s-au gandit la o solutie mai inedita: au luat maimutele locale si le-au pus pungi de panza de gat, trimitandu-le pe stanci pentru a allege ceaiul. Desi aceasta pare o metoda inedita de a va distra, va asiguram ca nicio maimuta nu a fost folosita pentru a culege acest ceai.
Cea de-a doua legenda este de asemenea legata de maimutele din Tai Ping. Asa cum spune aceasta istorioara, atunci cand o mama maimuta a murit de durere pentru pierderea fiului sau, un fermier a ingropat trupul pe pamantul sau. La scurt timp, fermierul a visat maimuta ce il ghida catre un loc, adanc in padure, unde se afla o gradina cu ceai. Dupa trezire, fermierul a reluat traseul din vis pentru a descoperi, cu adevarat, o gradina ascunsa de tufisuri de ceai pe care le-a scos pentru a face acest ceai.
Cel de-al treilea mit porneste de la semnificatia numelui Houkui : Regele Maimuta. Legenda spune ca planta de ceai a luat nastere din regele maimuta care s-a imbolnavit si a murit in aceasta zona montana dupa ce si-a pierdut fiul. Un fermier a trecut pe acolo si, impresionat de acest incident trist, a ingropat trupul maimutei chiar in acel loc. In anul urmator, unii copaci de ceai au inceput sa creasca in locul in care a fost ingropat trupul. Se crede ca arborii de ceai au fost transformati din regele maimutelor care i-a oferit fermierului in semn de apreciere pentru fapta sa. Fermierul a avut grija de planta de ceai, a recoltat frunzele si a facut acest tip de ceai. De atunci, aroma si gustul sau unic au castigat atentia din partea satelor vecine, devenind foarte popular si faimos.
Originea Ceaiului
La fel ca cele mai renumite ceaiuri verzi cultivate in provincia Anhui, ceaiul verde Tai Ping Hou Kui provine de pe Muntele Galben (Huang Shan). Solul si clima din zona montana sunt considerate ideale pentru cresterea ceaiului, iar regiunea are o istorie a productiei de ceai care se extinde pana in timpul dinastiei Song.
Tai Ping Hou Kui este cultivat in partea de vest a lantului muntos Huang Shan, in trei sate din prefectura Tai Ping: Hou Keng, Hou Gan, Yan Jia. Aceste sate inconjoara un lac mare, care este tinut plin cu un baraj si se afla la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului marii. Aici exista o mare diferenta de temperatura intre zi si noapte, o conditie despre care se spune ca are o aroma speciala in ceai. Umiditatea si ceata de la lac creeaza umezeala si umbra ideala pentru plantele de ceai, iar solul zonei este intunecat si bogat in minerale. Boabele sale fine sunt libere, bine drenate si permeabile, dar retin umiditatea. 73% din gradini sunt cultivate pe versantul din spate al muntelui, adica sunt cultivate pe partea opusa a traseului soarelui est-vest. Muntele este foarte abrupt si trebuie sa fii echipat pentru recoltarea si ingrijirea ceaiului, necesitand o urcare si o coborare pretentioasa. Aceste tufisuri sunt in cea mai mare parte umbrite de lumina directa a soarelui. Ceaiul cultivat sub umbra va avea o alimentatie si o dulceata sporita.
Cum este produs
Tai Ping Hou Kui este produs dintr-un arbore de ceai numit Shidacha sau Shiyecha. Acesta apartine familiei de rasad, este un tip de copac si este o specie cu frunze mari. Arborele a provenit din satul Xinming din orasul Huangshan, provincia Anhui. Crenguta formata dintr-un mugure si trei frunze formeaza cel mai adesea germeni la sfarsitul lunii aprilie in abundenta medie: frunzele de primavara contin: 3,6% aminoacizi, 23,8% polifenol, 13,3% acid catechinic si 4% cofeina.
Frunzele de acest tip de copac sunt de obicei folosite pentru producerea ceaiului verde. Recoltarea ceaiului Tai Ping Hou Kui incepe in jurul datei de 20 aprilie, in perioada solara a calendarului traditional agricol chinez. Crengutele sunt formate dintr-un mugur si trei frunze deschise. Fermierii trebuie sa astepte o mai mult decat asteapta in mod normal pentru un ceai primavaratic, si asta deoarece acest ceai are nevoie de mai mult timp pentru a i se dezvolta pe deplin frunzele relativ mari.
Odata ce producatorii se intorc de la campuri la atelierul lor, sorteaza ceaiul prin desprinderea celei mai vechi frunze de pe radacina, perfectionand in continuare standardul de culegere. In timpul acestui proces, frunzele proaspete au de asemenea sansa sa se odihneasca si sa se usuce pentru o perioada, facandu-le mai flexibile pentru prelucrare. Producatorii de ceai folosesc un wok metalic de fier cu un diametru de aproximativ 70 cm latime si aproximativ 35-40 cm adancime. Se prajeau numai 100 de grame de frunze proaspete la un moment dat la 110 ° C, miscand in mod constant frunzele in wok timp de aproximativ trei minute. Aceasta caldura denatureaza enzimele din frunza care provoaca oxidarea (intunecarea), permitand astfel frunzelor sa ramana proaspete si verde in culoare si aroma. Acest pas este cunoscut sub numele de "sha qing" ("a ucide verdele").
Apoi, pentru a incepe modelarea frunzelor, producatorii scad temperatura wokului si “frig” frunzele pentru inca cateva minute folosind miscari foarte complicate ale mainilor; stoarcerea mugurilor si a frunzelor se face impreuna. Frunzele de ceai devin foarte delicate in aceasta etapa. Dupa aceasta, ceaiul este prajit intr-o structura din lemn cu patru sertare, cu un vas de carbine dedesubt. Lucratorii ajusteaza cu grija mangalul pentru a face ca fiecare nivel al dulapului sa aiba o temperatura diferita: primul nivel la 100 ° C, al doilea la 90 ° C, al treilea la 80 ° C si al patrulea la 70 ° C. Loturile frunzelor se misca intre nivelurile dulapului, eliminandu-le umezeala cu diferite nivele de caldura. Procesul de prajire dureaza aproximativ o ora. Odata ce procesul de prajire esalonata a frunzelor este incheiata, muncitorii isi aseaza fiecare frunza plana si o preseaza in forma distinctivă a "marcajului" folosind doua straturi de ecrane fine din otel. Initial, inainte ca aceste ecrane de otel sa fi fost inventate, producatorii Tai Ping Hou Kui foloseau foi de hartie groasa si presiunea mainilor pentru a presa fiecare frunza plat.
In cele din urma, dupa frigere si modelare, frunzele sunt lasate sa se raceasca cateva ore inainte de a fi consolidate in loturi mari si prajite o ultima data pentru a reduce continutul lor de umiditate la un nivel stabil. Dupa prajirea finala, producatorii de ceai vor infasura ceaiul Tai Ping Hou Kui in hartie sau panza si il vor pune intr-o oala mare de ceramica. Vasele ceramice au calcar la fund pentru a absorbi umezeala. Frunzele se odihnesc deasupra calcarului, pe o placa de lemn captusita cu frunze mari de bambus. O scurta odihna in aceasta depozitare traditionala este pasul final si cel mai subtil in productia lui Tai Ping Hou Kui. Pe masura ce frunzele se odihnesc in acest recipient, acestea sunt impregnate cu aroma blanda a bambusului din provincia Tai Ping.
Cum infuzam ceaiul Tai Ping Hou Kui
Utilizati apa proaspata care nu a fost fiarta inainte. Aduceti apa rece la punctul de fierbere si lasati-o sa se raceasca pana la temperatura dorita. Acest procedeu are rolul de a evapora clorul din apa. In prealabil, este important sa incalziti bine paharul prin clatire cu apa fiarta. Acest lucru trebuie facut inainte de adaugarea frunzelor de ceai, astfel incat frunzele sa beneficieze de o caldura umeda blanda. Este important sa se mentina temperatura apei atunci cand este preparata pentru extractia eficienta a substantelor din frunze. Metoda de infuzare a ceaiului Taiping Houkui este denumita "Brewing Infiltration Down-Tossing". Aceasta metoda se potriveste cu ceaiul care se desface si se desfasoara. Frunza de Taiping Houkui este mare si usor suspendata pe suprafata apei. In plus, forma sa plata face ca aceasta sa fie mai inclinata si este dificil sa se scufunde atunci cand se prepara. Cu aceasta metoda de preparare, frunza este preparata "de doua ori": in primul rand, frunza este umezita cu o cantitate mica de apa si se lasa sa se desfaca, urmata de adaugarea de mai multa apa pentru a alcatui o ceasca de ceai.
Pentru a infuza cu succes ceaiul Tai Ping Hou Kui trebuie sa urmam urmatorii pasi:
- Pentru 150ml de apa se pregatesc 3g de frunze de ceai.
2. Puneti frunzele intr-un recipient de sticla incalzit inainte.
3. Lasati apa fiarta sa se raceasca pana ajunge la temperature de 85-90ºC. Turnati apa usor peste frunzele de ceai. Cantitatea de apa trebuie sa acopere 1/3 din capacitatea recipientului (50ml).
4. Dupa 1 minut adaugati restul de 100ml de apa si lasati la infuzat timp de 2minute. Se poate servi.
5. Acest ceai poate fi reinfuzat de pana la 4 ori.
Pentru a exemplifica mai bine modul in care puteti infuza acest ceai, puteti urmari urmatorul tutorial..