POVESTEA FLORILOR DE CEREMONIE
Florile de ceremonie, cunoscute si sub denumirea de Blooming Tea, Flowering Tea, sau Gong Yi Hua Cha ( in traducere literara “arta ceaiului inflorit”) sunt ceaiuri speciale realizate manual de catre artizanii din China. Blooming Tea reprezinta o combinatie de frunze de ceai verde sau alb si anumite flori. De obicei se folosesc flori precum : Amaranth, Iasomie, Hibiscus, Osmanthus, Crizantema sau Crin.
Realizarea florilor de ceremonie consta in legarea frunzelor de ceai in jurul uneia sau mai multor flori. Aceste frunze strans legate se deschid in momentul in care sunt puse la infuzat in apa la temperatura de 70-80°C, ele creand un adevarat spectacol vizual prin dezvaluirea unui buchet floral ce se desprinde din interiorul “mingiutei de ceai”.
Uneori, florile de ceremonie nu contin in interior nicio floare propriu-zisa, frunzele de ceai fiind cele ce se deschid treptat oferindu-ne prilejul de a urmari cum fiecare frunzulita se desprinde formand in final o floare.
Ceaiurile – flori se prezinta de obicei sub forma de boboc sau floare, avand initial o aparitie modesta, dar odata puse in apa, ele se transforma in adevarate opere de arta.
Originea florilor de ceremonie
Blooming Teas au o istorie controversata, dar un lucru este cert: florile de ceremonie provin din regiunea montana a Chinei, din provincia Yunnan. In timp ce unii cercetatori considera blooming tea o creatie recenta moderna, altii sustin ca acestea au aparut in urma cu sute de ani, fiind considerate ceaiuri-tribut.
De asemenea, ceaiul care infloreste este asociat cu inceputul secolului X in China, atunci cand arta modelarii frunzelor de Ceai era o moda la curtile regale din China. Dovezi in acest sens stau operele literare si picturile care infatiseaza florile-ceai. Blooming Teas erau realizate pentru amuzamentul Imparatului si erau lucrate manual de catre artizani ai Curtii. Pentru crearea acestori ceaiuri se foloseau frunze de Ceai verde sau alb, dar de o calitate inferioara, ele fiind realizate pentru a oferi privitorului un spectacol vizual de exceptie. Din cauza calitatii frunzelor de ceai folosite, ceaiul obtinut in urma infuzarii florilor de ceremonie era usor amar, ele nefiind folosite neaparat pentru a se consuma.
Alti istorici asociaza aparitia florilor-ceai cu sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX. Pe masura ce artizanii au inceput sa foloseasca frunze de Ceai de mai buna calitate, popularitatea acestora a inceput sa creasca, depasind granitele Asiei. Astazi, florile de ceremonie sunt realizate astfel incat sa ne bucuram si de spectacolul vizual, dar si sa ne incantam papilele gustative.
Initial au fost create 5 tipuri diferite de ceaiuri Blooming, ele reprezentand fiecare cate un simbol: dragostea, norocul, prosperitatea, prietenia si bogatia.
Ce sunt Ceaiurile Blooming?
Ceaiurile Blooming Tea sunt ceaiuri artizanale realizate cu migala, in combinatii extravagante de plante si flori. Blooming Tea nu inseamna doar gust si miros extraordinar. Blooming Tea inseamna mai ales un spectacol vizual in care plantele si florile se combina pentru ca tu sa te bucuri de o experienta cu adevarat speciala.
Ceaiurile Blooming sunt realizate pe baza de ceai alb, ceai negru si ceai verde, la care se adauga unele dintre cele mai minunate flori. Frunzele si mugurii de ceai sunt culesi dimineata, cand inca nu s-au zvantat picaturile de roua. Se aleg apoi flori precum: crizantema, crin, hibiscus, garoafa, amaranth, trandafir, iasomie. Florile se inconjoara manual cu frunze de ceai si se aplatizeaza, urmand a fi legate cu un fir subtire de bumbac. Artizanii pot alege sa modeleze florile de ceremonie in diferite forme, precum: con, ciuperca, glob, inima, etc. Odata completat, ceaiul este apoi aburit sau uscat la soare, daca se folosesc frunze de ceai alb sau verde. Daca se folosesc frunze de ceai negru, acestea sunt uscate si oxidate. Realizarea ceaiului Blooming reprezinta un lucru foarte meticulos, uneori putand dura chiar si o zi intreaga.
Beneficiile Ceaiului Blooming
In esenta, florile sunt acoperite de frunze de ceai verde, negru sau alb, asta insemnand ca prin consumul de ceai Blooming ne bucuram de aceleasi beneficii pe care le obtinem daca am consuma respectivele ceaiuri.
Ceaiul verde reprezinta o extraordinara sursa de antioxidanti, precum flavonoide si catechine, ce au un rol important in a proteja celule si duc o lupta continua cu efectele imbatranirii. Catechinele, de asemenea, inhiba dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavitatii bucale ce cauzeaza respiratie urat mirositoare.
Teanina, ce se gaseste atat in ceaiul verde cat si in cel negru, imbunatateste starea de spirit, reduce nivelul de stres si are un efect relaxant. De asemenea, protejeaza sistemul cardiovascular, prin reducerea colesterolului rau.
Pe langa frunzele de ceai, ceaiul Blooming contine si flori ce vin la pachet cu propriile lor proprietati. Spre exemplu:
- Iasomia are proprietati antibacteriene ce previn respiratia urat mirositoare. Regleaza presiunea arteriala si calmeaza stomacul.
- Osmanthus – are un efect calmant asupra plamanilor si a stomacului, atenueaza durerea.
- Floarea de Amaranth – curata caile respiratorii.
- Galbenelele – imbunatatesc digestia si ofera stralucire pielii.
- Trandafirul – recomandat pentru hidratarea pielii si pentru o mai buna circulatie a sangelui.
- Crinul – recomandat pentru a trata insomnia.
Printre cele mai importante beneficii ale ceaiului Blooming se numara:
- Cantitate importanta de antioxidanti.
- Hraneste pielea si tenul.
- Previne aparitia cancerului.
- Imbunatateste rata metabolismului.
- Atenueaza efectele stresului.
- Elimina bacteriile de la nivelul cavitatii bucale.
- Protejeaza inima.
- Proprietati antiinflamatorii.
- Intensifica functiile creierului.
Cum se prepara Ceaiul Blooming?
Pentru a ne putea bucura de spectacolul vizual pe care ni-l ofera acest Ceai, avem nevoie de un recipient de sticla (ceainic, carafa, cana mai mare), de preferat termorezistenta. O floare de ceai este suficienta pentru 500ml de apa.
Se pune apa la 70-80°C intr-un recipient de sticla si apoi se adauga in apa floarea de ceai. Se lasa la infuzat aproximativ 5-7 minute, pana cand ceaiul se deschide sub forma unei flori. Ceaiul de blooming se poate reinfuza de pana la 3 ori.
Tipuri de Ceai Blooming
Printre cele mai cunoscute flori de ceai se numara:
- Xian Tao
Contine: Ceai verde, floare de Iasomie si Amaranth.
Iasomia este cultivata la altitudini inalte, fiind considerata in China “cel mai bun parfum din lume”.
Frunzele de ceai sunt recoltate primavara si depozitate pana la inceputul verii, cand florile de iasomie proaspete sunt în floare. Florile de iasomie sunt culese devreme in ziua in care micile petale sunt inchise ermetic. Florile se pastreaza la rece pana la caderea noptii. Seara devreme, cand florile incep sa se deschida, ceaiul este amestecat cu florile de iasomie si depozitat peste noapte. In timpul noptii, florile de iasomie se deschid si isi elibereaza parfumul peste frunzele de ceai. Este nevoie de peste patru ore pentru ca ceaiul sa poata absorbi parfumul si aroma florilor de iasomie; acest proces poate fi repetat pana la 6-7 ori. Ceaiul absoarbe umezeala din florile proaspete de iasomie, deci trebuie sa fie reuscat pentru a preveni stricarea.
Mo Li Xian Tao, numit asa deoarece frunzele de ceai se aseamana cu o floare de piersic atunci cand este infuzat. Acest ceai parfumat de iasomie si amaranth este produs din cea mai buna calitate de frunze de ceai verde din provincia Fujian din China.
- Die Lian Hua
Contine: Ceai verde, Iasomie si Amaranth.
Cunoscut si sub denumirea de “Dragostea Fluturelui”, acest ceai Blooming este realizat din cei mai buni muguri de ceai din provincia Fujian din China. Ceaiul verde este legat manual alaturi de floarea de iasomie si “globul” de amaranth. Dupa infuzie, ne bucuram nu doar de Ceai, ci si de floarea in sine.
Sfat: dupa realizarea infuziei, atunci cand floarea este deschisa complet, se scoate cu grija din ceainic si se depoziteaza intr-un pahar mare de sticla umplut cu apa rece. Astfel ne putem bucura de floarea de ceai cateva zile.
- Dan Gui Piao Xiang
Contine: Ceai alb, Iasomie, Crin si Osmanthus.
Denumirile acestui Ceai vorbesc despre fericire si recoltare. Aceste bile de ceai sunt realizate manual din floare se osmanthus dulce-parfumat, flori de crin si muguri de ceai alb Silver Needle.
- Bu Bu Gao Sheng
Contine: Ceai verde, Iasomie, Amaranth, Crizantema.
Bu Bu Gao Sheng inseamna "a progresa constant" si este reprezentat de cresterea constanta a unui sir fin de flori de iasomie legat in timpul maceratului de acest ceai Gong Yi. La baza este o floare frumoasa de crizantema, in centrul frunzelor de ceai impregnate cu aroma proaspata de iasomie.