Ceai Rece - alternativa sanatoasa pe timp de vara
Ceaiul rece a devenit, in ultimii ani, o bautura foarte populara, mai ales pe timpul verii. Popularitatea acestei bauturi se datoreaza, in primul rand, efectelor benefice pe care le are asupra organismului.
Ceea ce nu stim multi dintre noi, este faptul ca ceaiul rece se poate face din absolut orice fel de ceai sau infuzie de fructe ori plante, iar un pahar de Ceai Rece pe zi reprezinta primul pas spre un stil de viata sanatos. Ceaiul rece este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti ce au rolul de a ne controla numarul caloriilor consumate intr-o zi. Un studiu medical efectuat la Universitatea Kenyon din Statele Unite a dezvaluit faptul ca prin consumul de ceai rece putem ajuta la prevenirea aparitiei cariilor.
Exista diferite aspecte in ceea ce priveste Ceaiul rece care pot determina daca aceasta bautura este una sanatoasa sau nu, iar aceste aspecte variaza in functie de modul in care aceste bauturi sunt preparate.
Ceaiul rece nu doare ne racoreste intr-o zi torida, dar cercetatorii au descoperit numeroase beneficii pe care acesta le aduce sanatatii. In continuare va vom prezenta cele mai importante efecte ale consumului de ceai rece.
Beneficiile consumului de Ceai Rece
In general, consumul de ceai cald este mai sanatos decat consumul de ceai rece deoarece este mai usor pentru organism sa asimileze proprietatile nutritive dintr-un lichid cald, decat dintr-un lichid racit. Sunt insa multe beneficii pe care le putem avea in urma consumului de ceai rece.
- Mai putine calorii - daca bem ceai rece neindulcit, in general, acesta nu are nicio calorie. Acest lucru nu este in mod direct un beneficiu adus sanatatii, dar este preferabil sa consumam un astfel de produs in locul unei bauturi bogate in zahar (ex. Sucurile din supermarket). Prin eliminarea caloriilor ce provin din adaosul inutil de zahar, putem evita aparitia anumitor boli precum diabetul sau obezitatea.
- Mai multi antioxidanti - multe tipuri de ceai sunt bogate in antioxidanti ce aduc beneficii organismului. Cantitatea de antioxidanti poate fi marita prin adaugarea de bucati de lamaie. De asemenea, adaugarea citricelor in ceaiul rece aduce un plus de nutrienti corpului, precum vitamina C. Multe ceaiuri reci au in compozitia lor si frunze de menta, ce ofera, pe langa un gust deosebit, o cantitate mare de antioxidanti.
- Teina - o intrebare ce se ridica atunci cand vorbim de consumul de ceai rece, o reprezinta continutul de teina al acestei bauturi. Daca preparam un ceai rece care are o baza de ceai verde sau alb, cantitatea de teina dintr-un pahar de suc este sensibil mai mica decat cea pe care o obtinem dintr-o ceasca de cafea. Infuziile de plante sau de fructe nu au deloc teina. In schimb, daca alegem o baza de ceai negru, cantitatea de teina al unui pahar variaza de la 25 la 100mg, in functie de sortimentul ales.
- Continutul de Sodiu - un alt aspect ce trebuie luat in considerare atunci cand vorbim de ceaiul rece il reprezinta lipsa sodiului din compozitie, spre deosebire de cantitatea mare de sodiu ce se regaseste in majoritatea sucurilor pe care le gasim la raft. Continutul de sodiu din bauturi dauneaza sanatatii, generand probleme cardiovasculare.
Cheia pentru un ceai rece sanatos il reprezinta calitatea ingredietelor pe care le folosim in prepararea acestei bauturi. In continuare va vom prezenta cateva sugestii pentru un ceai rece ce ne va racori zilele de vara si ne vor incanta papilele gustative. Am mentionat si ca un ceai rece se prepara cat ai clipi?
Ceai Rece – Hibiscus, Lemongrass si Busuioc
Avem nevoie de:
- 1 litru de apa
- 1 tulpina de lemongrass, taiata subtire.
- Miere
- 2 linguri de Hibiscus
- Frunze proaspete de Busuioc
- Suc de lamaie si felii de lamaie
Instructiuni:
- Fierbem apa.
- Intr-un recipient (ex. Ceainic, carafa) punem florile de Hibiscus, Lemongrassul si Busuiocul peste care turnam apa.
- Lasam la infuzat timp de 10-15 minute.
- Dupa timpul de infuzat, scoatem plantele
- Lasam infuzia sa se raceasca si apoi adaugam cuburi de gheata si felii de lamaie, frunze de busuioc proaspat.
- Adaugam suc de lamaie si miere dupa gust
Ceai Rece – Rooibos si Mango
Avem nevoie de:
- 1.5 Litri de apa la 100ºC
- 4 masuri (lingurite) de Rooibos
- 2 bucati de Mango proaspat
- 1 Mar
- 2 Piersici
- Frunze de Menta proaspata
- Zmeura proaspata (pentru decor)
- Cuburi de gheata
Instructiuni:
- Lasati Rooibosul la infuzat in apa la 100ºC pentru 15minute, pentru a obtine o infuzie concentrata.
- Lasati infuzia sa se raceasca cateva ore.
- Taiem bucatile de mango in cubulete si le adaugam infuziei. Feliem marul si piersicile si le adaugam in bautura.
- Adaugam frunze de menta proaspata si lasam infuzia la racit in frigider timp de 2 ore.
- Adaugam cuburile de gheata.
- La final servim ceaiul rece in pahare si decoram cu zmeura si menta proaspata.