Ati auzit de ceaiul alb? Iata de ce veti dori sa il incercati
Pentru multi inca o necunoscuta, ceaiul alb este de fapt un sortiment intr-adevar aparte si mai putin popular, mai ales pentru ca este prea putin comercializat fata de celelalte tipuri. Ceaiul alb implica recoltarea inainte ca planta de ceai sa isi deschida complet frunzele, cand micii bulbi sunt acoperiti cu o pelicula albicioasa de puf, de unde si numele sau.
Recoltarea se realizeaza manual si implica o munca migaloasa. Urmeaza parte de uscare, deci frunzelor nu li se permite oxidarea. Faptul ca sunt in mod minimal procesate, face ca rezultatul sa fie unul deosebit, ca ceaiul alb sa fie considerat delicat si proaspat.
Ceaiul alb, in detalii
Stiati ca…
- Ceaiul alb este de fermentatie slaba?
- Creste in regiuni precum Fujian, Jejien?
- Este indicat a se cumpara in sezoanele calde, primavara si vara, cand este proaspat recoltat?
- Contine: potasiu, calciu, magzneziu, zinc, cafeina, acid galic, mangan de asemenea?
- O mica parte de productie mondiala a ceaiului alb este pus in seama Taiwanului?
Secretul acestui ceai consta in frunzele si mugurii foarte tineri si repede culesi. De altfel, ceaiul alb este considerat a fi un tratament miraculos din China. Procedura in sine aduce nivelul de prospetime si aroma delicata, precum si aspectul edificator pentru numele ce il poarta. Aparte de asta, pe masura delicatetii sale vine si invers proportional cota de pret. Adica este ceva mai scump decat un ceai clasic.
Caracterul unic al acestui ceai este corelat si cu modul sau de recoltare. Acesta este produs in marea sa parte in regiuni ce au sol rosu si galben, zone muntoase, unde climatul este mai mult despre ploi abundente. Specialistii spun ca acesta este unul din secretele ceaiului alb de a fi deosebit, prin insasi climatul favorabil de unde provine.
Gustul sau? Divin - ar putea spune cei care l-au incercat. Ca si definitie, poate fi asociat cu note subtile de miere, de fructe, aroma fructata, delicat, usor dulce, ce poate avea iz de ciocolata, uneori de vanilie, citrice sau piersica. Dar in orice caz, totul este soft. Desi contine cafeina, trebuie stiut ca ceaiul alb are cel mai mic procentaj intr-o comparatie cu ceaiul verde sau negru. Desi la baza sunt mai sarace in acest continut, mai mult depinde insa cum sunt cultivate si procesate.
Preparare si consum
Iubitorii de ceai probabil isi fac un ritual din tipurile de ceai pe care sa le consume saptamanal, daca nu chiar de zi cu zi. Pentru cei care inca experimenteaza, ceaiul alb este o recomandare fara doar si poate. In prima faza, aveti nevoie de o sursa de incredere. In numele prospetimii sale, cereti sa vi se explice care este procesul de cultivare si impachetare. Asta va putea denota si cata pricepere exista la mijloc, intre cumparator si vanzatorul specializat.
Ca si conservare a aromei, pentru ceaiul alb pretentiile sunt asemanatoare cu celelalte sortimente. Acest tip de ceai are sanse sa se pastreze foarte bine chiar si pana la un an, daca sunt respectate conditiile optime. Aveti nevoie de un loc ferit de lumina directa, preferabil mai racoros si intunecat. Este de evitat sa-l tineti in frigider, in schimb aveti nevoie de o cutie speciala, opaca, care se inchide ermetic.
Ca si servire, pentru ca frunzele de ceai alb au o nota atat de delicata, se recomanda a nu se adauga miere, zahar sau alti indulcitori precum si alti aditivi. De asemenea, daca respectivele sunt de inalta calitate, le putit folosi de mai multe ori. Infuzarea nu ar trebui sa fie mai mult de 3 pana la 5 minute, pentru a evita sa devina ceaiul amar. In orice caz, vanzatorul specializat va poate furniza indicatiile cu care de altfel vine si ceaiul la pachet.
Va asteptam in cadrul magazinului nostru Livada cu Ceai pentru a achizitiona ceai alb sau alte sortimente aromate.