Ceai Matcha japonez
Ceremonia ceaiului (茶の湯 chanoyu, 茶道 chadō sau sadō în japoneză) este un ritual tradițional influențat de budismul Zen prin care ceaiul verde matcha (抹茶) — sau „roua prețioasă lichidă” — este preparat într-o manieră ceremonioasă de către o persoană inițiată și servit unui grup mic de oaspeți într-o atmosferă liniștită. În esența sa, ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze.
Arta prepararii unui Ceai Matcha perfect consista in cativa pasi importanti, dar simpli:
- Fierbeti apa de duritate cat mai scazuta.
- Lasati-o la racit cam 10 minute pentru a scadea temperatura la 80℃ (sau turnati dintr-un vas in altul de 4-5 ori. va pierde 4-5℃ de fiecare data).
- Puneti 1 gram de pudra matcha (2 masuri de Chashaku - masura de bambus, sau jumatate de lingurita) in bol.
- Adaugati aproximativ 80 ml de apa (80℃).
- Amestecati cu un chasen - amestecator pentru Ceai Matcha - pana formeaza spuma (aproximativ 15 secunde).