Ceaiul Oolong - istoric, proprietati si beneficii

Ceaiul Oolong - istoric, proprietati si beneficii

Ceaiul Oolong, denumit dupa numele “creatorului sau” , este un ceai chinezesc cu caracteristici unice si distincte, produs in special in Fujian si Guangdong, precum si in Taiwan.

La inceputul secolului al XIX-lea, ambasadorul Marii Britanii in China i-a oferit acest ceai, Oolong, reginei Angliei. Regina a fost placut surprinsa de gustul si aroma unica a ceaiului, precum si de aspectul sau distinctiv – fiind ceva diferit de orice puteai vedea in acel moment in Marea Britanie – si a denumit Oolongul “Frumusetea Orientala” .

In arborele genealogic de ceaiuri chinezesti , ceaiul Oolong , care este semi - fermentat , se pozitioneaza intre Ceaiul Verde nefermentat si Ceaiul Negru fermentat ( numit ceai negru in Occident, dar cunoscut sub numele de ceai rosu in China ) . Plaja de fermentare variază de la 8 % la 70 % . Oolong este uneori scris ca Wulong , dar sensul este acelasi : Oo ( Wu ) inseamnă negru si lung inseamnă Dragon . Ceaiul oolong este , de asemenea, cunoscut in China ca " Qing Cha " .

Manufacturarea ceaiului Oolong este complicata deoarece unele dintre etapele principale implicate in procesul de obtinere al acestui ceai sunt repetate de mai multe ori pana cand este obtinuta proportia dorita de „rumenire” a frunzelor. Uscarea, rularea, modelarea si arderea sunt procedee similare obtinerii ceaiului negru, dar in cazul ceaiului Oolong este nevoie de mai multa atentie in ceea ce priveste temperatura si timpul. Un ultim pas, coacerea sau prajirea, sunt procese folosite exclusiv in obtinerea Oolongului, in asta constand adevarata arta de a obtine Ceai.

 

 

O SCURTA ISTORIE A OOLONGULUI

 

 

 

 

Ceaiul Oolong, asa cum il cunoastem astazi, este rezultatul unei lungi evolutii ce isi are originile in timpul dinastiei Tang (618 – 907), in regiunea Beiyun din Muntele Phoenix (Fenghuanshang) in Provincia Fujian. Cunoscut initial sub denumirea de ceai Beiyun, oolongul s-a facut remarcat inca de la inceput prin calitatile sale si gustul sau unic, devenind primul ceai tribut ( oferit Imparatului sau familiei regale), in timpul dinastiei Song (960 – 1279). Acest obicei al tributului se refera la faptul ca Imparatul alegea anumite zone pentru a cultiva ceaiul ce va fi oferit drept tribut familiei regale. Acest lucru aducea o mare onoare zonei respective si, mai ales, ajuta la prosperitatea acesteia.

La inceput acest ceai – tribut era un ceai presat (Pu – Erh), frunzele fiind comprimate in turte. In momentul in care aceste turte nu au mai fost pe placul familiei regale, zona a inceput sa produca un alt tip de ceai – frunze de ceai verde semi-oxidate, de data aceasta nepresate in turte – Ceaiul Oolong.

\Exista si o legenda in ceea ce priveste aparitia ceaiului Oolong. In timpul dinastiei Qing, un agricultor din Fujian ce se ocupa cu recoltarea ceaiului, a fost distras de un cerb. Acesta a decis sa porneasca la vanarea cerbului, lasand frunzele de ceai in voia lor. A doua zi cand s-a intors sa termine prelucrarea frunzelor de ceai a descoperit ca extremitatile frunzelor erau deja partial oxidate, oferind o aroma surprinzator de buna. Acesta decide sa termine procesarea ceaiului, asa cum o facea de obicei, dar la final a fost surprins sa constate ca noul ceai obtinut are un gust total diferit, aroma usor amaruie a ceaiului a fost inlocuita de un gust intens, dulceag. Numele acestui fermier era Oolong, de aici si denumirea de astazi a ceaiului.


 

Istoria ceaiului Oolong din Taiwan


 


 

La inceputul anilor 1800, un comerciant de ceai din Fujian a dus cateva seminte de Ceai in Taiwan pentru a vedea cat de bine cresc plantele acolo. Acest lucru s-a dovedit un succes, iar in urmatorii ani productia de ceai din Taiwan s-a raspandit. In ciuda acestui fapt, pentru mai mult de jumatate de secol, ceaiul a fost transportat inapoi in Fujian pentru a fi procesat. Acest lucru s-a schimbat in anul 1868, atunci cand un comerciant britanic, John Dodd, a decis ca acest lucru este total ineficient, si a adus cativa maestri de ceai din Fujian pentru a demara procesarea ceaiului in Taipai. Rezultatul? Anul urmator, Dodd a exportat 127tone de ceai, denumit atunci Formosa, in Statele Unite unde a avut un real succes. Incepand cu acel moment, Oolongul a devenit cel mai cautat tip de ceai din Taiwan.


 

PRODUCEREA CEAIULUI OOLONG


 

cultivara ceaiului oolong


 

Arta de a produce ceaiul Oolong este putin cunoscuta in afara Chinei. Oolongul este produs in principal in China si Taiwan, iar mai recent in India, Nepal si Vietnam. Oolongul poate fi obtinut manual sau mecanic. Ceaiul Oolong de calitate premium, precum Ti Guan Yin, este produs intotdeauna manual.

In general, pentru a putea produce ceaiul Oolong trebuie sa urmam 7 etape. Dintre acestea, cele mai importante etape sunt recoltarea si selectia frunzelor.

 1. Recoltarea.

Frunzele de ceai Oolong sunt culese de 3-4 ori intr-un an: primavara, vara (1 data sau de 2 ori) si toamna. Este ales un lastar ce a ajuns la maturitate si care consta intr-un mugure si 3-4 frunze. Frunzele sunt culese atunci cand mugurii din varful tufei de Ceai se maturizeaza pana ajung la jumatatea dimensiunii unei frunze complet dezvoltate.

Calitatea ceaiului variaza in functie de sezonul in care au fost culese frunzele. Din frunzele culese primavara si toamna se obtine un ceai de o calitate mai inalta.
 

 1. Zvantarea.

Frunzele proaspat culese sunt lasate sa se raceasca , fie in interior sau in aer liber pentru a elimina umezeala. Acest lucru este important deoarece nivelul de umiditate determina cat de repede polifenolii din ceai oxideaza. Frunzele pot alterna intre interior si exterior, expunerea indelungata la soare poate provoca supra - incalzirea. Odata cu eliminarea umiditatii, frunzele proaspete se inmoaie, pierzandu-si elasticitatea si luciul natural. Acest lucru nu este un motiv de ingrijorare pentru ca intr-o etapa urmatoare ele isi vor recapata aceste proprietati.

Principiul general este de a merge de la subtire la gros. Initial, frunzele sunt raspandite in strat subtire pe o saltea de bambus pentru a preveni prea multa caldura de la acumularea in interiorul frunzelor. Apoi frunzele se intind intr-un strat mai gros. Procesul implica, de asemenea, agitarea, actiune prin care umezeala este distribuita uniform pe frunze si este accelerat procesul de oxidare.
 

 1. Agitarea frunzelor.

Aceasta este probabil partea cea mai critica a procesului, fiind considerata o continuare a procesului de zvantare. In timpul uscarii si agitarii frunzelor are loc cea mai mare partea a procesului de oxidare. Prin agitare sunt amestecate substantele chimice din frunzele si tulpinile de ceai, echilibrandu-se aroma ceaiului si eliminandu-se amareala. Desi in timpul zvantarii frunzele isi pierd elasticitatea, la sfarsitul procesului de agitare, acestea si-o recapata. Frunzele sunt apoi dispersate pentru a incetini oxidarea si alte modificari chimice. Acest proces de agitare, urmat de o pauza, se repeta de mai multe ori. Lungimea si intensitatea sunt ajustate pentru a permite variatia vitezei vantului , intensitatea luminii , temperatura si umiditatea in acea zi speciala. Initial agitarea este usoara, acceleradu-se pe parcurs. Spre sfarsitul procesului de agitare, frunzele redevin elastice deoarece umezeala se deplaseaza de la tulpini la frunze, facandu-le sa isi recapete supletea. Procesul se incheie in momentul in care frunzele incep sa capete o culoare rosiatica la extremitati.


 

uscare ceai oolong

 

 1. Fixarea.

La momentul precis atunci cand substantele de aroma au inceput sa se formeze, frunzele zdrobite sunt prajite in cosuri la foc mare pentru a ucide enzimele si a opri procesul de oxidare. Acest proces se numeste fixare si dureaza doar o perioada scurta de timp. Scopul principal este de a ucide enzimele si opri oxidarea. In cazul in care dureaza prea mult timp, frunzele vor pierde prea multa umiditate .

 

 1. Rularea frunzelor.

Ca si la ceaiurile verzi, prin rulare se confera diferite forme frunzelor de ceai. Adesea, fiind vorba de frunze foarte mari, ele sunt doar mototolite sau, uneori, rulate in bile mari.

Presiunea provocata de rulare determina frunzele de ceai sa secrete anumite substante. Aceste substante interactioneaza si formeaza compusi noi. Dupa ce frunzele de ceai sunt rulate, ele sunt incalzite, si rulate din nou. Acest proces se repeta.

 

 1. Coacerea.

Exista doua parti ale acestui proces. In procesul initial de coacere rapida (Maohong)  , caldura mare se aplica pentru o perioada scurta de timp .Acest procedeu are drept efect indepartarea umezelii , stabilizarea profilului chimic si fixarea formei exterioare.

A doua etapa a procesului (Zhuhong) consta in coacerea la temperatura scazuta pe o perioada de timp mai indelungata, pentru unele ceaiuri coacerea poate dura si pana la 7 ore. Ne intrebam de ce oolongul poate fi reinfuzat de mai multe ori decat ceaiul verde obisnuit? Coacerea lenta este principalul motiv.

 

 1. Sortarea, racirea si ambalarea.

Pe parcursul acestor etape finale , frunzele sunt sortate pentru a elimina frunzele sub standard si ramurile. Acestea pot fi reincalzite mai tarziu, apoi se racesc si se ambaleaza. Anumite ceaiuri sunt facute "la fata locului", pe munte. Aceste ceaiuri sunt apoi transportate in jos de pe munte pentru depozitare in casele de ceai. 

PREPARAREA CEAIULUI OOLONG

 

 

preparare ceai oolong


 

In general, se infuzeaza 3 grame de ceai oolong la 200 ml de apa, adica o masura dozatoare de ceai per ceasca. Ceaiul se prepara folosind apa la temperatura de 70 - 80°C, iar frunzele se lasa la infuzat 2 minute.

Ceaiul oolong are avantajul de a putea fi infuzat de mai multe ori si, spre deosebire de alte varietati, devine tot mai gustos pe masura ce este utilizat. Frunzele se pot folosi de 3 pana la 5 ori, iar de obicei cel mai bun ceai iese la a treia si a patra infuzie.

Metoda traditionala de infuzie a ceaiului oolong in Taiwan si China presupune o adevarata ceremonie, ce poarta denumirea de Gong Fu Cha. Se utilizeaza un vas mic, un gaiwan sau un ceainic de lut Yixing si mai mult ceai decat de obicei, raportat la cantitatea de apa. Se realizeaza multiple infuzii succesive, ce dureaza de la 20 de secunde pana la 1 minut.

 

 


BENEFICII ALE CEAIULUI OOLONG

 


ceai oolong sugestie de servire

   


Ceaiul este un dar natural, care este bogat in antioxidanti . Acesta contine, de asemenea, vitamine si minerale vitale cum ar fi calciu, mangan, cupru, carotină, seleniu si potasiu, precum vitamina A, B, C, E si K. In plus, acesta contine acid folic, niacina amida si alti alcaloizi utili in curele de detoxifiere. Oolongul este bogat in polifenoli ce se obtin in timpul procesului de oxidare, tehnica nefiind la indemana oricui, de aceea nu toate oolongurile de pe piata au aceasta proprietate.

Printre beneficiile pe care le aduce sanatatii acest ceai – minune, amintim:
 

 • Controlul grasimilor din organism. Compusul din polifenol gasit in ceaiul Oolong este foarte eficient in controlul metabolismului grasimilor in organism. Aceasta activeaza anumite enzime, imbunatatind astfel functiile celulelor adipoase din organism. Se crede ca un consum zilnic de ceai Oolong poate reduce obezitatea. Acesta ramane in continuare un subiect de dezbatere intrucat nu trebuie sa se creada ca ceaiul oolong chiar poate reprezenta un miracol in privinta scaderii in greutate, iar studiile oricum nu sunt suficiente pentru a-i dovedi eficienta in privinta luptei cu kilogramele in plus. Cu toate acestea, compusii polifenolici din ceaiul oolongsporesc metabolismul grasimilor din organism prin activarea anumitor enzime. Prin urmare, un consum zilnic de ceai oolong va putea promova o oarecare scadere in greutate si poate reduce obezitatea prin accelerarea procesului de lipoliza, proces care va determina ca organismul sa arda mai multa grasime. Ceaiul oolong nu te va ajuta sa slabesti daca nu urmezi si un stil de viata sanatos in care integrezi alimentatia adecvata si sportul.
   
 • Indepartatea radicalilor liberi daunatori. Ceaiul Oolong are un efect antioxidant si iti protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, care provoaca o imbatranire prematura a celulelor. Lipidele de la nivelul pielii sunt esentiale pentru o piele cu aspect sanatos si tanar. Radicalii liberi accelereaza procesul de imbatranire al pielii transformand lipidele pielii in peroxizi lipidici, ceea ce va rezulta in aparitia petelor si pigmentarilor pielii. Polifenolii regasiti in frunzele de ceai oolong anihileaza radicalii liberi din organism, incetinind procesul de imbatranire.
   
 • Piele sanatoasa. Potrivit cercetarilor realizate recent, consumul de oolong are un efect benefic asupra pacientilor diagnosticati cu eczeme. Rezultatele sunt vizibile dupa o saptamana la acesti pacienti, care au prezentat o ameliorare remarcabila a pielii lor. Polifenolii prezenti in ceaiul Oolong functioneaza ca si compusi anti - alergici, ameliorand iritatiile cronice ale pielii.
   
 • Structura osoasa sanatoasa. Antioxidantii prezenti in ceaiul Oolong protejeaza dintii impotriva cariilor , consolideaza structura osoasa , previn aparitia osteoporozei, si intareste cresterea normala, sanatoasa a corpului uman. O serie de studii au analizat efectele pe termen lung ale consumului de ceai, in special asupra densitatii minerale osoase ( DMO ) . Acesta a aratat ca persoanele care beau in mod constant ceai negru sau oolong pentru mai mult de 10 ani, au fost extrem de putin probabil sa-si piarda densitatea minerala osoasa peste acel interval de timp. Se crede ca unele dintre componentele din ceai stimuleaza de fapt pastrarea mineralelor din alte produse alimentare pe care le consumam .
   
 • Efect anti – stres. Polifenolii naturali prezenti in ceaiul oolong actioneaza ca agenti de combatere ai stresului si elimina tulburarile starii generale. Consumul de ceai oolong pe parcursul zilei te va ajuta sa iti mentii concentrarea si sa iti imbunatatesti agilitatea mintala.
   
 • Previne caderea parului. Antioxidantii prezenti in acest ceai asigura metabolismul adecvat al hormonului masculin, DHT, hormon ale carui activitati metabolice rezulta in caderea parului.Iti poti clati parul cu ceai oolong si vei beneficia in ceea ce priveste caderea excesiva a parului.
   
 • Imbunatateste sanatatea orala. Ceaiul oolong imbunatateste sanatatea orala prin inhibarea dezvoltarii bacteriilor care cauzeaza carii sau cancer al cavitatii bucale. Antioxidantii denumiti polifenoli prezenti in ceaiul oolong contribuie la imbunatatirea sanatatii si igienei dintilor. Consumul de ceai oolong ajuta la prevenirea dezvoltarii placii, lupta cu aparitia cariilor si impiedica deteriorarea danturii.

 

 

Recomandarile Noastre

 

Ceaiurile Oolong se fac remarcate atat prin beneficiile aduse sanatatii, dar mai ales prin gustul sau delicat. Pentru a va face sa va indragostiti de acest Ceai, am ales sa va prezentam 3 tipuri de Oolong, faimoase in toata lumea.
 

 • Milky Oolong. Milky Oolong este un sortiment de oolong produs dupa o tehnica speciala in Taiwan. Frunzele de ceai folosite provin dintr-o varietate speciala de camelia sinesis, culese manual intr-o perioada anume, cu conditii speciale de temperatura , altitudine si sol, factori decisivi in crearea texturii matasoase si aromei specifice ce aminteste laptele sau untul. Ceaiul nostru este produs natural si nu se folosesc arome. De asemenea precizam ca nu exista ceai ,,fermentat in lapte" sau oxidat in abur de lapte cum se afirma prin anumite site-uri...
  Exista si o legenda frumoasa care spune ca Doamna Luna in singuratatea ei celesta, vesnic atrasa de Soare, cu care nu reuseste sa se intalneasca niciodata, se indragosteste cu usurinta si fara rezerve de cometa ce a aparut pe neasteptate in vecinatatea ei. Dar cometa, ca orice cometa, pe cat de repede a venit in lumea ei, la fel de repede a si disparut pentru totdeauna. Atunci Doamna Luna ramane singura si trista, iar lacrimile ei de lapte se imprastie pe cerul instelat si ajung uneori pana la noi, pe pamant sa ude plantatiile de ceai.
  Alte denumiri ale produsului sunt: Jian Xuan Wu Long, Jin Xuan Oolong, Silk Oolong, Buttered Oolong.
   

bobite de ceai oolong

 

 

 • Jasmine Dragon Phoenix Pearls. Este un Ceai Simbol, datorita celor doua elemente din mitologia asiatica, respectiv Dragonul, simbolul virilitatii si al masculinului, al puterii si al luptei, iar de celalta parte, Phoenixul, Pasarea Maiastra, simbolul feminitatii, fertilitatii, a gingasiei si a frumosului in general. Cele doua elemente alaturate, reprezinta prietenia dintre barbat si femeie, dragostea, taina casatoriei si a iubirii. Trei frunzulite primavaratece de ceai verde (partea masculina) sunt atent rulate pentru a alcatui o sfera de ceai. Cosuri intregi sunt astfel produse si puse la pastrare pentru o scurta perioada de timp in asteptarea sezonului de inflorire a iasomiei (partea feminina). Pentru a deveni perla si a capata stralucirea simbolica a acestui produs, in sezonul iasomiei, intr-o camera speciala, pe rafturi atent pregatite se pun bilutele de ceai, iar seara cand iasomia are cel mai puternic parfum, o culegere prospata de flori este asezata peste bilutele de ceai. Se inchide etans camera pana a doua zi de dimineata cand floarea de iasomie este luata si folosita la produse secundare. Si a fost prima lor noapte. In seara ce urmeaza se repeta procedeul. Dupa minim trei nopti poate iesi pe piata produsul cel mai ieftin al acelei case de ceai, innobilarea lui putand dura pana la 12 nopti, in acest fel obtinandu-se produsul cel mai exclusivist al aceleiasi case de ceai. Acest produs este un fenomen incantator, de un rafinament coplesitor, relevand un ceai cu o dulceata si aroma florala de exceptie.
   

 

perle de ceai oolong


 

 • Tie Guan Yin Oolong. Tie Guan Yin cunoscut si ca Tieguanyin, Ti Kuan Yin, Tit Kwum Yum, Ti Kwan Yin, Tit Gwun Yam, Thih koan im, Tit Koon Yum, Tikunyin, Iron Buddha, Iron Goddess Oolong sau Tea of the Iron Bodhisattva supranumit Regele Oolong-urilor, este un ceai ce se produce in regiunea Anxi, provincia Fujian, dar mai nou si in alte zone precum Taiwan.
  Legenda spune ca adanc in inima regiunii Anxi din Fujian era un templu cu o statuie de fier a lui Guanyin, Zeita Milei In fiecare zi ,in drumurile sale catre plantatiile de ceai, un fermier sarac pe nume Wei, trecea pe langa templu reflectand la starea de degradare avansata a acestuia.
  Fiind sarac, dar nesuportand sa nu faca nimic in aceasta privinta, el aduce o matura si niste betisoare parfumate din casa lui, face curat si aprinde ca o ofranda betisoarele zicand: ,,E tot ce pot face!"
  De doua ori pe luna timp de cateva luni a repetat gestul. Intr-o noapte, Guanyin ii apare in vis si ii spune despre o pestera din apropiere unde il asteapta o comoara. Mergand acolo gaseste o ramurica de ceai pe care o cultiva si ingrijeste pana obtine o tufa foarte mare, soi din care pana in ziua de azi se proceseaza sortimentul renumit.
  Regiunea are un climat bland, cu un sol fertil si precipitatii frecvente, aceasta ducand la posibilatea producerii sortimentului in cele trei anotimpuri, primavara obtinandu-se cea mai buna calitate. Se culeg un muguras si o frunzulita sau doua, cu o culoare ce aminteste jadul.
  Infuzia este verde deschis cu o aroma persistenta, matasoasa si consistenta, cu o dulceata ulterioara si tonuri clare si echilibrate.
   

 

ceai oolong