Rooibos - Ceaiul Rosu African

Infuzia de plante provenita din Rooibos este o bautura populara in Africa de Sud de generatii. Desi planta Aspalathus Linearis este cultivata doar intr-o mica zona din Africa de Sud, Western Cape, infuzia de rooibos a devenit o bautura foarte raspandita in toata lumea.

In ciuda faptului ca este comercializat ca un ceai, Rooibosul este de fapt o planta ce apartine familiei leguminoaselor. Planta de rooibos este cultivata in Fynbos – o suprafata mica de teren, dedicata cultivarii de arbusti, situata de-a lungul zonei Western Cape din Africa de Sud. Denumirea de Linearis se refera la structura lineara de crestere a plantei si la frunzele acesteia ce iau forma unor ace.

In timp ce multi dintre noi deja stim beneficiile aduse sanatatii de aceasta infuzie minune, sunt multe persoane care d-abia incep sa descopere si sa aprofundeze acest teritoriu. Scopul acestui articol este acela de a va prezenta beneficiile consumului de rooibos si modalitatea corecta de infuzare, in speranta ca la sfarsitul lecturii veti avea o imagine clara asupra proprietatilor acestui ceai devenit atat de popular incepand cu secolul XX.

 

 

O scurta prezentare a ceaiului rosu

 

 

ceai rosu african

 

 

Cunoscuta mai bine sub denumirea de Ceai Rosu African, infuzia de Rooibos nu contine teina si are foarte putin tanin, de aceea poate fi consumat de o plaja larga de bautori. Bogat in minerale si antioxidanti, oamenii consuma ceai rooibos in intreaga lume pentru numeroasele sale efecte benefice, insa putini stiu ca el este cultivat exclusiv intr-o mica regiune din Africa de Sud, datorita relatiei simbiotice pe care o are cu microorganismele locale, si ca repetatele incercari de a-l cultiva in Americi, China sau Australia, pana acum au esuat. De asemenea, schimbarile climatice din ultimii ani ameninta specia si cercetatorii estimeaza ca planta de Rooibos ar putea disparea pana la sfarsitul secolului...

Rooibosul a fost descoperit prima data in 1772 de catre naturalistul de origine suedeza, Carl Thunberg, in regiunea Cederberg din Africa de Sud. Acesta a observat atunci ca satenii preparau o infuzie din frunzele arbustului de rooibos, cunoscut si sub numele de redbush.

Traditional, localnicii se urcau in munti unde taiau frunzele fine sub forma de ac ale plantei salbatice Rooibos. Acestea erau apoi impachetate in saci si carate de-a lungul pantelor abrupte pe spatele magarilor. Frunzele erau taiate cu topoare si zdrobite cu ciocane inainte de a fi lasate sa se usuce la soare.

 

O parte foarte interesanta din istoria rooibosului este legata de numele colonistului din Rusia, Benjamin Ginsberg. Acesta a fost prima persoana care a dezvoltat rooibosul ca un produs. In anii 1930, el a cerut ajutorul unui doctor local, Peter Nortier, pentru a incepe cultivarea plantei, care pana atunci crescuse in salbaticiune. Singura problema de care s-au lovit a fost gasirea semintelor – semintele de ceai rosu fiind adapostite in pastai micute. Cand pastaile s-au copt, acestea se deschid, iar semintele se raspandesc pe pamant in jurul plantei (pamant ce este nisipos). De obicei, pastaile dintr-un tufis de rooibos, nu ajung la maturitate in acelasi timp, recoltarea semintelor Durand, astfel, o perioada indelungata.

Nortier a fost obligat in cele din urma sa recurga la platirea fermierilor si a satenilor pentru a colecta semintele pentru el: un siling pentru o cutie de chibrituri plina cu seminte de rooibos. Una dintre femeile Khoi, insa, s-a intors de mai multe ori decat ceilalti – de mai multe ori in aceeasi zi. In cele din urma ea a divulgat secretul sau: intr-o zi, ea a observat un anumit tip de furnici negre ce transportau seminte de ceai rosu inapoi la colonia lor. Deschizand cuibul, ea a descoperit un musuroi plin de seminte.

Intr-un final cultivarea comerciala a rooibosului a avut loc, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fara contributia colonistului Benjamin Ginsberg, a doctorului Nortier, dar mai ales a femeii Khoi care a descoperit modalitatea ideala de a colecta semintele – a lasat furnicile sa-si faca treaba! Astazi, semintele de rooibos sunt colectate printr-un procedeu special de cernere , care ridica semintele din solul nisipos din jurul plantelor , dar unii fermieri inca se bazeaza pe exploatarea muncii gratuite a acelor furnici ce iubesc atat de mult semintele de rooibos.


 

 

BENEFICII ALE CEAIULUI ROSU ROOIBOS

 


 

ceai rosu rooibos


 

 

Ceaiul Rooibos a devenit foarte popular in intreaga lume in ultimii ani, si asta pentru ca ne dorim cu totii sa profitam de proprietatile sale ce pot preveni aparitia unor afectiuni grave. Desi localnicii din Africa de Sud consuma acest ceai de sute de ani, comercializarea lui in lume a fost posibila d-abia incepand cu anul 1904, potrivit WebMD.

Foarte consumat in Japonia, Germania, Olanda si Marea Britanie, rooibosul s-a dovedit a fi de 50 de ori mai bogat in antioxidanti decat ceaiul verde. Acesti antioxidanti sunt cunoscuti pentru a contracara radicalii liberi din organism care pot distruge celule si cauza diferite forme de cancer. Este, de asemenea, bogat in vitamina C, sarac in taninuri si un bun aliat pentru o digestie usoara. Unele studii au concluzionat ca infuzia de ceai rosu african poate ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, poate preveni osteoporoza, fracturile si alte boli asemenea.

Rooibosul este o planta ce nu contine teina, infuzia putand fi consumata la orice ora a zilei. Rooibosul este bogat in minerale care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, contine : Calciu, Fier, Potasiu, Fluoruri si magneziu. Printre beneficiile pe care le aduce sanatatii acest arbust, amintim:
 

  • Efect antiinflamator – Rooibosul este foarte bogat in polifenoli, incluzand aspalathin si nothofagin. Acesti doi antioxidanti ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi si celulele instabile care ataca celelalte celule sanatoase. Polifenolii din ceaiul de Rooibos au efect antiinflamator ce ajuta la prevenirea problemelor de sanatate ale inimii. De asemenea, polifenolii au rolul de a intari sistemul imunitar, ferindu-ne de raceala sau gripa.
     
  • Amelioreaza hipertensiunea – Ceaiul de rooibos este un remediu natural pentru prevenirea sau tratarea hipertensiunii. Efectul sau fiind acela de scadere a presiunii arteriale.
     
  • Ajuta sistemul respirator – Ceaiul de rooibos este un bronhodilatator. Un bronhodilatator este o substanta care dilata bronhiile avand ca rezultat un flux mai mare de aer catre plamani, facilitand respiratia. Odata cu scaderea rezistentei cailor aeriene respiratorii, bautorii de rooibos vor primi si un impuls suplimentar a bolilor cardiovasculare. De asemenea, rooibosul este un bun aliat si in prevenirea simptomelor de astm.
     
  • Bun pentru oase si dinti – Ceaiul de rooibos este bogat in minerale precum : mangan, calciu si fluor. Aceste minerale ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Manganul contribuie la stimularea enzimelor din organism ce au rolul de a imbunatati masa osoasa. Fluorul este important pentru mentinerea sanatatii dintilor; multe paste de dinti continand acest mineral. Calciul este important pentru oase si dinti puternici si sanatosi.
     
  • Ajuta tractul digestiv – Rooibosul este bogat in agenti antispasmodici care activeaza ionii de potasiu din organism. Acesti agenti ajuta la ameliorarea crampelor stomacale, a durerilor abdominale si ajuta digestia. Infuzia de ceai rosu poate fi folosita si ca un remediu natural pentru tratarea colonului iritabil. Agentii antispasmodigi ajuta tractul digestiv prin netezirea muschilor din intestin. Pentru obtinerea efectului maxim, este recomandata consumarea unei cani de ceai rosu cu 30 de minute inainte de servirea mesei.
     
  • Efecte benefice asupra pielii – Rooibosul este bogat in zinc si alfa hidroxi acizi. Acesti nutrienti sunt minunati pentru piele si pot ajuta la tratarea anumitor afectiuni ale pielii, precum acneea, cosurile, arsurile solare. Alfa hidroxi acizi sunt folositi in componenta multor produse cosmetice datorita proprietatilor sale de atenuare a efectelor imbatranirii, cum ar fi ridurile. Deoarece frumusetea vine din interior, o ceasca de ceai de roibos este modul ideal de a ne imbunatati calitatea pielii intr-un mod natural. Zincul este de asemenea important pentru curatarea pielii. Substantele nutritive ajuta la construirea structurii membranelor celulare, vindecarea ranilor, protejeaza impotriva razelor UV si au proprietati antiinflamatorii.
     
  • Are efect calmant asupra sistemului nervos. Combate insomnia si durerea de cap.
     
  • Intareste sistemul imunitar – Ceaiul rosu African are efecte de imbunatatire a anumitor componente din sistemul imunitar, inclusiv celulele B, celulele T si celulele “ucigase”.
     
  • Excelent pentru copii – Rooibosul este excelent pentru copiii hiperactivi. Amelioreaza insomnia, creste aportul de vitamine si minerale, calciu, magneziu si fluor – substante esentiale pentru dezvoltarea oaselor si dintilor. De asemenea, ceaiul rosu poate fi administrat la sugari in siguranta, mai ales celor predispusi la colici si crampe la stomac, datorita proprietatilor antispastice semnificative. Efectele anti-alergice ale acestui ceai ajuta la reducerea iritatiilor pielii si a eruptiilor cutanate cauzate de scutece.
     
  • Nu contine cofeina Datorita faptului ca nu contine deloc cofeina, ceaiul rosu poate fi consumat la orice ora si de catre oricine. 


 

 

PREPARAREA INFUZIEI DE CEAI ROSU ROOIBOS

 

 

infuzie de rooibos

 

 

Infuzia de rooibos este foarte usor de preparat. Se pune o masura dozatoare de planta la o cana de 250ml. Apa trebuie sa fie la 100°C, iar timpul de infuzat 5-6 minute. Avantajul acestei infuzii este acela ca daca uitati rooibosul la infuzat, acesta nu capata un gust amar, cum se intampla in cazul ceaiurilor ce provin din planta de Ceai (verde, negru, alb), ci doar devine mai concentrat. La fel ca si ceaiul negru, rooibosul se poate servi cu lapte pentru un gust mai intens.


 

 

RECOMANDAREA NOASTRA : CEAI RECE ROOIBOS CU MIERE SI SIROP DE MENTA

 

 

Cine spune ca trebuie sa bem ceaiul doar cald? Avem o propunere de ceai rece care va va incanta papilele si va va racori zilele calduroase de vara!

Avem nevoie de:

  • Pentru Ceai:
     

- 8 masuri dozatoare de Rooibos Caramel
- 8 cani de apa rece

 

  • Pentru siropul de menta:
     

-  ¾ cana de zahar
-  ¼ cana de miere
-  1 cana de apa
-  menta proaspata maruntita
-  sucul de la 2 lamai medii

 

  • Pentru decor:
     

-  menta proaspata
-  coacaze proaspete
-  felii de capsuna proaspata.

 

Ce trebuie sa facem:
 

  • Fierbem 4 cani de apa. Punem rooibosul intr-un filtru de hartie si il punem la infuzat in apa fiarta , timp de 5-6 minute. Scoatem filtrul. Adaugam celelalte 4 cani de apa rece. Lasam infuzia la racit, iar apoi o punem in frigider.
     
  • Pentru prepararea siropului se amesteca zaharul, mierea, apa, menta maruntita si sucul de lamaie intr-o cratita la foc mediu. Se amesteca bine pana cand mierea si zaharul se topesc, obtinandu-se un amestec omogen.
     
  • Pe fundul unui pahar inalt se pun fructe proaspete si cuburi de gheata. Turnam ceaiul racit pana aproape de umplere. Apoi adaugam o lingura plina de sirop de menta. Amestecam si ornam cu fructe proaspete si frunze de menta!

 

 

ceai rece rooibos