Ceai Negru- Proprietati, Beneficii si Contraindicatii: de la A-Z

Ceai Negru- Proprietati, Beneficii si Contraindicatii: de la A-Z

Ceaiul negru are un loc unic in lumea ceaiului. Originea ceaiului negru a fost China. Acesta a fost adus din China de catre britanici la Londra, Anglia si apoi transplantat in Asia de Sud -Est. Cea mai de succes dintre aceste operatiuni a fost in mica insula din Sri Lanka ( Ceylon asa cum era cunoscut anterior sub dominatia britanica), a carei clima era mai buna decat orice altă tara din lume sa cultive ceai negru. Asa ca ar trebui sa fim recunoscatori atat chinezilor cat si britanicilor pentru aceasta traditie minunata a ceaiului, cu toate beneficiile sale fabuloase aduse sanatatii.

 

Istoria Ceaiului Negru

 

Pana la mijlocul secolului al XVII-lea (sfarsitul Dinastiei Ming si inceputul Dinastiei Qing) singurele ceaiuri consumate in China au fost ceaiurile verzi (neoxidate) si ceaiurile Oolong (semi - oxidate).

Povestea spune ca in timp ce o armata care trecea prin zona a intrat in provincia Fujian, soldatii au decis sa se adaposteasca intr-o fabrica de ceai din apropiere. Acest lucru a stopat activitatile de productie la fabrica de ceai, iar frunzele de ceai au fost lasate in soare, facandu-le sa oxideze pentru o perioada mai lunga de timp, rezultand frunze de culoare mai închisa. Intr- un efort de a accelera timpul de uscare, s-au decis să usuce frunzele peste lemn de pin, creandu-se astfel Lapsang Souchong, care a devenit unul dintre primele ceaiuri negre.

Cu toate ca sunt comprimate, ceaiurile post- fermentate ( pu - erh ) erau deja cunoscute ca "ceaiuri negre" din China , termenul a fost uzurpat de catre comerciantii olandezi si britanici care au inceput sa identifice "ceaiuri roșii" chinezesti ca "ceaiuri negre" din cauza culorii intunecate a frunzelor uscate. Chiar si in ziua de azi, "ceaiul roșu" chinezesc este in continuare denumit "ceai negru" in lumea occidentala.

Ceai verde, ceai negru, ceai oolong - toate provin din aceeasi planta de ceai, Camellia Sinensis. Frunzele sunt pur si simplu prelucrate in mod diferit. Frunzele de ceai verde nu sunt fermentate; acestea sunt uscate si aburite. Frunzele de ceai negru si oolong sunt supuse unui proces de maruntire si de fermentare. Diferenta mare dintre ceaiul negru si ceaiul verde sau oolong este ca acesta este mult mai oxidat. Asta inseamna ca ceaiul negru are mult mai multa culoare, aroma si niveluri mai ridicate de cofeina. Acest proces de oxidare inseamna că ceaiul negru isi pastreaza, de asemenea, calitatea si aroma peste ani mai mult ca orice alt tip de ceai, fapt care ajuta la raspandirea si binemeritata sa faima.

Consumat in China de peste 5000 de ani, ceaiul este astazi a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Ceaiurile provenite din arbori foarte batrani sau arbusti celebri pot fi foarte scumpe, unele dintre ele avand un pret per gram mai mare decat aurul. Cercetarile din ultimii ani scot la iveala tot mai multe efecte benefice pentru sanatate, ceaiul fiind recomandat in aproape orice retete naturiste de tratament, ca sprijin sau alternativa la aproape orice dieta.

 

despre ceaiul negru

 

Ceai Negru: Valori Nutritionale

 

Multi oameni beau ceai negru pentru vigilenta, considerandu-l un energizant natural. Exista dovezi stiintifice pentru a demonstra ca acest lucru functioneaza. Despre ceaiul negru se spune ca este cel mai bun ceai atunci cand dorim sa ne luam doza zilnica de energie, fiind ceaiul cel mai bogat in teina. Acesta contine, de asemenea, un pic dintr-o substanta stimulatoare numita teofilina. Ambele pot accelera ritmul cardiac, de aceea ceaiul negru nu este indicat a se consuma seara.

Ceaiul negru are, de asemenea, un continut ridicat de substante sanatoase numite polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanti care pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului. Unii oameni de stiinta cred ca antioxidanti specifici din ceai, inclusiv polifenolii si catechinele, pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. De exemplu, unele cercetari arata ca femeile care beau regulat ceai negru au un risc mult mai mic de cancer ovarian decat femeile care nu fac acest lucru.

Ceaiul negru este bogat in aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Frunzele de ceai provenite din planta Camellia Sinensis contin ingredient precum catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, importanti in combaterea stresului. De asemenea, cafeina, teobromina sau teofilina au un efect revigorant asupra sistemului nervos.

 

Ce este teina?

 

Teina care se gaseste in ceai reprezinta echivalentul cofeinei pe care o gasim in cafea. Exista, desigur, o deosebire importanta intre cele doua. Se spune despre ceai ca stimuleaza, in timp ce cafeaua excita. Datorita polifenolilor existenti in frunzele de ceai, teina este raspandita in sange timp de 6-8 ore in mod continuu, in timp ce cofeina existenta in cafea se raspandeste foarte repede, avand un varf de energie care se consuma in 2-3 ore.

 

Ce vitamine si minerale contine ceaiul negru?

 

Ceaiul negru este bogat in aminoacizi, uleiuri volatile, iod, vitaminele B1, B2, C, PP si K. De asemenea, acesta este bogat si in numeroase minerale, precum: zinc, calciu, crom, magneziu, fier, potasiu,fosfor, fluor.

Cafeaua contine cu 60mg mai multa cafeina decat cel mai energizant ceai (cel negru), transformandu-l pe cel din urma intr-o bautura mult mai sigura, putand fi consumat si in timpul sarcinii sau al alaptarii. O ceasca de ceai negru contine aproximativ 50 mg de cafeina, iar o ceasca de cafea intre 65 si 175 mg.

De asemenea, printre efectele ceaiului negru se poate adauga si acela ca slabeste, numarul de calorii continut in 100g de ceai nedepasind cifra 1.

 

 

Diferenta intre ceaiul verde si ceaiul negru

 

Asa cum am precizat anterior, atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde provin din aceeasi planta de ceai, Camellia Sinensis. Daca aceste frunze de ceai ajung sa devina ceai verde sau negru depinde de modul in care acestea sunt prelucrate, modul in care este finalizat procesul dup ace frunzele sunt culese. Ceaiul verde este obtinut din frunze de ceai, care sunt pur si simplu aburite si uscate la scurt timp dupa recoltare. Ceaiul negru este uscat si zdrobit, fapt ce permite actiunea enzimelor (care apar in mod natural in frunzele de ceai) de a transforma unele simple catechine de ceai verde in forme mai complexe. Acesti compusi sunt responsabili pentru aroma distincta si culoarea mai inchisa a ceaiului negru. Ei sunt, de asemenea, bine-cunoscutii "antioxidanti" din ceai responsabili pentru o mare parte din beneficiile sale.

ceai negru vs ceai verde

 

Ceai negru : Beneficii

 

Ceaiul contine foarte multi nutrienti ce au rolul de a detoxifica organismul, eliminand celulele daunatoare. Cele mai recente studii au ajuns la concluzia ca putem obtine de 10 ori mai multi antioxidanti din Ceaiul Negru decat din fructe si legume. Asadar, daca nu sunteti fanii vegetalelor, va puteti procura cu success antioxidantii necesari din Ceai! Acesti antioxidanti proveniti din Ceai au efecte miraculoase asupra organismului nostru, cum ar fi:

  • Stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatateste totodata activitatea creierului - Spre deosebire de cofeina din cafea, cantitatile reduse din ceaiul negru stimuleaza circulatia sangelui catre creier. Cofeina din ceaiul negru este un stimulent puternic si este rapid absorbita si metabolizata de organism. Imbunatateste atentia si puterea de concentrare si relaxeaza.
  • Protejeaza tulburarile sistemului digestiv - Taninii din ceaiul negru au efecte terapeutice importante asupra sistemului digestiv. Amelioreaza simptomele afectiunilor gastrice si intestinale si au un efect antidiareic. In plus, ceaiul negru reduce inflamatiile intestinale si simptomele cauzate de sindromul intestinului iritabil.
  • Previne afectiunile cardiovasculare - Ceaiul negru contine cantitati impresionante de antioxidanti, care previn oxidarea colesterolului si protejeaza sangele si arterele, ceea ce reduce riscul de afectiuni cardiace. In plus, flavonoidele din ceaiul negru imbunatatesc vasodilatatia coronariana si reduc riscul aparitiei cheagurilor de sange. De asemenea, ceaiul negru este bogat si in polifenoli si mangan care reduc riscul de boli cardiace si stimuleaza functia muschiului cardiac.
  • Protejeaza impotriva bolii Parkinson - Ceaiul negru reduce si nivelul de hormoni ai stresului, imbunatateste memoria si protejeaza impotriva bolii Parkinson.
  • Impiedica formarea de cheaguri de sange care ar putea bloca arterele
  • Mentine sanatatea orala - Studiile au aratat ca ceaiul negru reduce formarea placii bacteriene si limiteaza dezvoltarea bacteriilor care promoveaza formarea cariilor si dezintegrarea dintilor. Polifenolii gasiti in ceaiul negru ucid si depasesc bacteriile cauzatoare de cavitate, impiedicand totodata cresterea enzimelor bacteriene care formeaza un material lipicios asemanator, prin care se leaga placa de dantura noastra.
  • Ajuta sa slabim si sa scapam de celulita - Compozitia chimica din planta de Ceai, teina si polifenolii sunt responsabili pentru stimularea procesului de ardere a grasimilor. Acesti compusi au o contributie importanta in stoparea absorbtiei de grasimi si carbohidrati, fapt ce genereaza pierderea in greutate. Un alt lucru interesant despre Ceai il reprezinta faptul ca acesta nu contine deloc calorii, desigur, asta daca nu alegem sa il indulcim cu zahar, miere, etc. Prin urmare, cand dorim sa slabim, putem consuma cat Ceai dorim. Nu trebuie sa ne facem griji in privinta caloriilor!
  • Scade colesterolul
  • Intareste sistemul imunitar - Ceaiul negru este bogat in substante active, tanini, care lupta impotriva virusurilor de gripa, dizenterie sau hepatita. In plus, ceaiul negru inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si stimuleaza productia de celule care protejeaza organismul.
  • Previne raceala si gripa
  • Inlatura cearcanele
  • Actioneaza ca un balsam pentru buze
  • Actiune cicatrizanta si calmanta pentru arsurile solare

 

ceai negru indian

 

Poate preveni ceaiul negru cancerul?

 

Printre numeroasele activitati biologice, polifenolii predominanti in ceaiul verde si negru, si flavonoidele si compusii numiti thearubigins din ceaiul negru au o activitate antioxidanta puternica. Aceste substante chimice, in special EGCG si ECG, au o activitate de eliminare a radicalilor liberi substantial si poate proteja celulele de la deteriorarea ADN-ului cauzate de specii reactive de oxigen. S-a demonstrat, de asemenea, ca polifenolii din ceai inhiba proliferarea celulelor tumorale si induce apoptoza potrivit unuor studii de laborator realizate pe animale. In alte studii de laborator pe animale, catechinele din ceai s-au dovedit a inhiba angiogeneza si invazivitatea celulelor tumorale. In plus, polifenolii din ceai pot proteja impotriva daunelor cauzate de radiatiile ultraviolete, iar acestea pot modula functia sistemului imunitar. In plus, ceaiul negru s-a dovedit a activa enzime de detoxifiere, cum ar fi transferaza si reductaza chinona, care pot ajuta la protejarea impotriva dezvoltarii tumorii. Polifenolii din ceaiul negru previn formarea de celule cancerigene in organism. Sunt de mare ajutor in special pentru prevenirea cancerului ovarian, pulmonar sau colorectal. De asemenea, ceaiul negru este util si in prevenirea cancerului de stomac, prostata si san. Compusii din ceaiul negru cauzeaza distrugerea celulelor canceroase si protejeaza celulele sanatoase.

Desi multe dintre potentialele efecte benefice ale ceaiului au fost atribuite activitatii antioxidante puternice ale polifenolilor din ceai, mecanismul precis prin care ceaiul ar putea ajuta la prevenirea cancerului nu a fost stabilit.

 

Ceaiul negru lupta si impotriva altor boli

 

Ceaiul negru este un aliat de nadejde al organismului, deoarece protejeaza organismul de diverse boli cardiovasculare, scade colesterolul si regleaza greutatea corporala. Consumat zilnic, ceaiul negru ne ajut sa ne pastram o silueta de invidiat, deoarece acesta are proprietatea de a stimula digestia si de a arde grasimile. De asemenea, dantura este protejata, iar aparitia cariilor si a placii bacteriene sunt impiedicate datorita consumului de ceai negru.

Ceaiul negru poate fin folosit cu succes si pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: herpes, diaree, pneumonie, cinstita precum si diverse boli ale pielii.

 

 

Ceaiul negru : beneficii pentru piele

 

In plus fata de diversele sale beneficiile aduse sanatatii, ceaiul negru este, de asemenea, considerat bun pentru pielea noastra. Ceaiul negru este bogat în vitaminele B2, C si E, minerale, cum ar fi magneziu, potasiu si zinc, precum si uni polifenoli esentiali si tanin. Astfel, valoarea nutritiva a ceaiului negru il transforma pe acesta intr-un produs pentru tratarea afectiunilor pielii ce nu ar trebui sa lipseasca din casele noastre.

Datorita continutului ridicat de cofeina, consumul de ceai negru poate ucide virusurile orale si, prin urmare, ajuta la prevenirea infectiilor pielii si pastrarea unei pieli fara pete. Plasarea unei pungi de ceai umede sub ochi ajuta la reducerea umflaturii. Ceaiul negru, de asemenea, ajuta la reducerea ridurilor mimice, precum si prevenirea imbatranirii premature si a aparitiei cosurilor. Astfel, cei care sufera de aceste probleme ale pielii pot incerca sa consume una sau două cesti de ceai negru pe zi pentru rezultate benefice. Antioxidantii prezenti in ceaiul negru asigura o protectie impotriva cancerului de piele. Polifenolii si taninurile prezente in ceaiul negru accelereaza procesul de regenerare a pielii. Ceaiul negru contribuie la o piele stralucitoare si fara cusur. Taninul protejeaza pielea de efectele nocive ale mediului, pentru a imbunatati circulatia sangelui si combate bacteriile din corpul tau, oferind astfel o protectie impotriva bolilor de piele.

 

Ceaiul negru : beneficii pentru par

 

Datorita abundentei de antioxidanti si cafeina, ceaiul negru este considerat extrem de benefic pentru ingrijirea parului. Ceaiul negru poate fi incorporat in regimul de ingrijire a parului pentru obtinerea unui par mai puternic si fara deteriorare. Diverse beneficii ale ceaiului negru pentru par sunt prezentate mai jos:

  • Cafeina prezenta in ceaiul negru ajuta la reducerea DHT (dihidrotestosteron), un hormon gasit la nivelul scalpului care cauzeaza pierderea parului. Astfel, ceaiul negru ajuta la cresterea grosimii parului si reducerea caderii acestuia.
  • Un alt avantaj al cofeinei este ca stimuleaza cresterea parului atunci cand este folosita o data intr-o luna. (Utilizarea in exces de cofeina trebuie evitata deoarece poate stopa procesul de crestere)
  • Utilizarea ceaiului negru pentru clatiri, ca parte a regimului de ingrijire a parului ofera stralucire, luciu si inchidere naturala a nuantei parului din cauza nuantei intunecata a ceaiului. in acest scop, se adauga 3 pungi de ceai la 6 pahare de apa clocotita. Dupa tinerea acestui mix timp de o ora la temperatura camerei, se toarna pe cap si se prinde parul intr-un prosop. Spalati-va parul in mod normal, dupa o ora sau doua.

 

 

Ceai negru : beneficii pentru sistemul osos

 

Cele mai puternice substante chimice ce se gasesc in ceaiul negru ajuta in consolidarea oaselor si a tesutului conjunctiv. De fapt, cercetarile au demonstrat ca consumatorii de ceai negru au comparativ oase mai sanatoase. Exista dovezi suficiente ca un consum moderat de ceai negru imbunatateste mineralizarea oaselor, in special in cazul persoanelor in varsta, reducand incidenta fracturilor. Numeroase studii arata ca persoanele care consuma ceai negru in mod regulat au un sistem osos mai puternic. Acest fenomen este datorat fitochimicalelor care se gasesc in ceaiul negru.

 

Combaterea stresului cu ceai negru

 

O echipa de cercetatori de la University College din Londra a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sange. La studiu, coordonat de profesorul Andrew Steptoe, au participat 75 de barbati tineri care obisnuiau sa bea ceai in mod regulat. Acestia au fost impartiti in doua grupuri si au fost monitorizati timp de sase saptamani. Voluntarii au renuntat la consumul de ceai, cafea si bauturi cu cofeina. Barbatii din primul grup au consumat o bautura cu aroma fructata care continea toate ingredientele active ale ceaiului negru. Voluntarii din al doilea grup au consumat un placebo, cu gust identic primei bauturi dar din care se eliminasera toate componentele active ale ceaiului negru. La ambele bauturi s-au mascat mirosul si gustul specifice ceaiului negru, pentru a elimina factorii care ar fi putut sa producă anumite confuzii voluntarilor, precum efectul "reconfortant" dat de consumul unei cesti de ceai.

Toti voluntarii au fost supusi unor situatii stresante, in timp ce le-au fost monitorizate nivelul de cortizol, tensiunea arteriala si trombocitele si s-a luat in considerare si autoevaluarea nivelului de stres. La 50 de minute de la supunerea la o situatie stresanta, nivelul de cortizol a scazut cu 47% in cazul voluntarilor care au consumat bautura cu ceai negru fata de 27% in cazul voluntarilor care au consumat un placebo. Primul grup a manifestat si un nivel mai mare de relaxare in perioada de recuperare de dupa situatia stresanta. Steptoe a indicat ca inca nu este clar care sunt componentele din ceai care ajuta la combaterea stresului. Ceaiul negru este o bautura complexa ce contine ingrediente precum catechine, polifenoli, flavonoizi si aminoacizi, care influenteaza neurotransmitatorii din creier. Persoanele care beau ceai negru pot scapa de stres mai rapid decat cele care beau un inlocuitor al acestei bauturi.

 

Ceaiul negru poate inlocui cafeaua

 

Atat Ceaiul cat si Cafeaua contin cafeina, desigur in cantitati diferite. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre cele doua bauturi, am realizat un tabel ce ilustreaza cantitatea de cafeina existenta in cele doua produse.

bautura/planta concentratia de cafeina
cafea 80mg/200ml
ceai negru 40mg/200ml
ceai verde 20mg/200ml
Yerba Mate 70mg/200ml
Guarana 47mg/1g seminte*

 

Asadar, cafeaua contine cu 60mg mai multa cafeina decat cel mai energizant Ceai, transformandu-l pe cel din urma intr-o bautura mult mai sigura, putand fi consumat si in timpul sarcinii sau al alaptarii. Chiar si cei ce au diverse probleme ale inimii sau ale circulatiei cardiovasculare pot consuma Ceai, alegand un sortiment mai slab in teina (echivalentul cafeinei din cafea). De asemenea, Ceaiul trebuie consumat cu moderatie, fiind indicat a nu se consuma mai mult de 5-6 cesti pe zi, datorita continutului de teina. Daca dorim sa renuntam definitiv la cafeina, putem opta pentru amestecuri de plante sau Rooibos, foarte bogat in antioxidanti, dar lipsit de teina.

 

Efectul ceaiului negru asupra hipertensiunii

 

Cercetatorii de la Universitatea Western din Australia au ajuns la concluzia potrivit careia ceaiul negru nu creste presiunea sangelui, astfel ca pacientii cu hipertensiune pot bea acest tip de ceai. Potrivit expertilor, bautura ar avea chiar proprietati in scaderea tensiunii.

Potrivit studiului, publicat in Archives of Internal Medicine, ceaiul negru are efecte benefice asupra functiei inimii daca e consumat zilnic, maximum trei cesti, timp de sase luni.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 95 de femei si barbati, care consumau in mod regulat ceai. Ulterior, jumatate dintre participanti au baut cate trei cesti de ceai negru pe zi timp de sase luni, in timp ce ceilalti au consumat o bautură placebo, care avea o aroma similara ceaiului negru.

Rezultatele cercetarii au aratat ca persoanele care beau trei cesti de ceai negru pe zi pot reduce valoarea tensiunii arteriale cu 2 sau 3 puncte. Desi nu este vorba de o reducere semnficativa a tensiunii, oamenii de stiinta sunt de parere ca treptat scade si riscul aparitiei bolilor cardiace.

La finalul cercetarii, participantii care au consumat ceai negru aveau valoarea tensiunii arteriale mai mica cu 3 puncte fata de valoarea initiala.

 

ceai negru indicatii

 

 

Ceai Negru: Preparare

 

Pentru fiecare cana de 250ml se pun aproximativ 5 grame de ceai, in apa la 90℃ si se lasa la infuzat 4-5 minute. Daca timpul de infuzat sau temperatura depasesc valorile recomandate, frunza de ceai va elibera mai multa teina. Gustul puternic al ceaiului negru poate fi complementat cu lapte. Ceai negru indian reprezinta o reteta raspmandita in toata lumea, de ceai negru cu condimente: cardamom, scortisoara, cuisoare, ghimbir, anason, piper negru, chimen, la care se pot aduga dupa gust si altele...

 

 

Ceai negru : Contraindicatii

 

Din cauza continutului ridicat de cofeina, ceaiul negru poate produce insomnii, creste cantitatea de acid gastric – agravand simptomele ulcerului, scade nivelul de sodium/potasiu din sange (datorita efectului diuretic) si creste tensiunea arteriala.

Din cauza cafeinei, persoanele ce sufera de afectiuni hepatice, cardiace sau de diabet pot consuma ceai negru doar dupa ce au consultat un medic specialist. Ceaiul negru, ca si cafeaua, impiedica absorbtia fierului si nu trebuie consumat inainte si dupa masa (poate fi consumat cu o ora inainte de masa si la o ora si jumatate dupa aceasta).

Pentru femeile insarcinate nu este indicat sa consume mai mult de doua cani de ceai negru pe zi. Din cauza continutului ridicat de cofeina, consumul de ceai negru poate dauna sarcinii.

 

Ceai negru : atentionari

 

  • Ceaiul negru afecteaza activitatea adenozinei, o substanta folosita la evaluarea stresului cardiac. Nu consumati ceai negru sau alte produse ce contin cofeina cu cel putin 24 de ore inainte de efectuarea testului.
  • Consumul de ceai negru in acelasi timp cu efedrina poate produce o stimulare prea mare a sistemului nervos si poate duce la efecte adverse grave. Efecte similare si in cazul antidepresivelor.
  • Consumul de antibiotice poate diminua capacitatea organismului de a elimina cofeina
  • Consumul de ceai negru poate anula efectul somniferelor
  • Ceaiul negru impiedica coagularea sangelui.