Ceai de tei - preparare, beneficii si contraindicatii

Ceai de tei - preparare, beneficii si contraindicatii

Medicamentele din plante sunt cunoscute umanitatii de secole si, in ciuda succesului medicinei moderne, plantele sunt inca frecvent utilizate in tratamentul la domiciliu al unei varietati de afectiuni. Florile de tei sunt un astfel de tratament popular traditional.

 

DESPRE TEI

 

Teiul este un copac frumos, impunator si mare, cu o coroana bogata. Din punct de vedere stiintific exista mai multe specii. Teiul cu frunze mici, Tilia cordata, creste pana la o inaltime de 30 m. Tilia platyphyllos, sau teiul cu frunze mari, creste pana la o inaltime de 40m. Tilia x vulgaris si Tilia x europaea sunt ambele folosite ca denumiri stiintifice pentru teiul comun. Teiul comun este un hibrid care se gaseste in mod natural intre teiul cu frunze mari si cel cu frunze mici. Toate cele de mai sus sunt folosite interschimbabil din punct de vedere medical. Frunzele, adesea descrise ca fiind in forma de inima, sunt ocazional putin asimetrice la baza. Exista unele diferente in ceea ce priveste dimensiunea frunzelor intre specii, dar nu exista diferente cunoscute in ceea ce priveste activitatea terapeutica.
 


Usurinta cu care se lucreaza lemnul a facaut ca de-a lungul istoriei sa fie deseori folosit in sculptura si pentru detalii arhitecturale, de mobilier si nu numai. In catedrala Sf. Paul din Londra si in castelul Windsor exista numeroase sculpturi din lemn de tei. Folosit pentru cesti si ceasuri cu cuc, precum si instrumente muzicale ca orgi si piane. Pomul se gaseste in intreaga lume temperata si crestere in parcuri mari, in gradini si in salbaticie. Florile trebuie sa fie uscate repede dupa ce au fost culese, deoarece acestea sunt usor perisabile. Este recomandat ca recoltarea florilor pentru efectele terapeutice sa se faca primavara, cat mai devreme. Frunzele pot fi si ele folosite in infuzie si, asemenea florilor, este recomandata recoltarea cat mai devreme. 

 

INFUZIA

Din punct de vedere istoric, ceaiul din floare de tei se face atat din specia derivata cat si din speciile originare, Tilia cordata si Tilia platyphyllos si a fost utilizat pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv tensiune arteriala crescuta, migrene, afectiuni digestive, dureri de cap, raceli, gripa si anxietate. Florile uscate sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu o doza aproximativa de o lingura de plante pentru un litru de apa. In caz de febra, doza poate fi dublata, dar nu exista o doza medicala recomandata. Gustul infuziei este dulceag, floral si cu subtile note de fructe, usor astringent.
 

 

BENEFICII

 

Florile de tei contin o serie de compusi naturali care pot fi corelati cu proprietatile sale benefice. Conform unui raport de cercetare publicat in numarul din ianuarie 2016 al revistei "International Food Research Journal", ingredientele active din florile de tei includ flavonoide, care functioneaza ca antioxidanti. Antioxidantii va ajuta sa va eliberati corpul de radicali liberi - substante chimice instabile care se formeaza ca urmare a proceselor normale ale corpului sau atunci cand sunteti expusi la fum de tigara sau alte toxine din mediul inconjurator. De-a lungul timpului, radicalii liberi pot provoca daune care duc la boli de inima, cancer si alte probleme de sanatate. Florile de tei includ, de asemenea, taninuri si uleiuri volatile (esentiale), care pot oferi, de asemenea, beneficii sanatatii.

 

  • Pentru raceala

Utilizarea cea mai frecventa a acestui ceai este cea traditionala, pentru raceala si tratarea simptomelor usoare de stres mental. Beneficiile reputate ale anumitor compusi ai plantei de tei pentru a declansa transpiratia sunt utile in gestionarea febrei. Teiul contine, de asemenea, mucilagie, o substanta lipicioasa care poate ajuta la calmarea membranelor iritate din gura sau gat, iar aceasta planta medicinale se crede, de asemenea, ca scade productia de mucus.

 

  • Pentru relaxare

In medicina pe baza de plante, ceaiul de tei este folosit pentru a combate anxietatea si a promova relaxarea. Uleiul esential din funze si flori este cel caruia i se atribuie acest rol benefic. Un studiu publicat in numarul din iulie 2008 al revistei "Journal of Ethnopharmacology" a constatat ca tratarea animalelor de laborator cu un extract de flori de tei a redus comportamentul anxios atunci cand au fost plasate intr-un labirint, comparativ cu specimenele de control. Un alt studiu, publicat in editia din martie 2008 a aceluiasi jurnal, a constatat ca extractul de tei prelungeste timpul de sedare la animalele care au primit medicamente ce provoaca somn si a calmat animalele cand li se administreaza singur.

 

 

De pe rafturile magazinului virtual Livada cu Ceai va recomandam retetarul cu tei, Everlasting Blossom, o infuzie de plante perfecta pentru o seara relaxanta, ce mai contine si Verbena, Nalba, Flori de Portocal, Galbenele, Hibiscus, Floarea Soarelui, Tei, Flori Nemuritoare de Munte Everlasting Blossom...