Ceai de salvie: sanatate si frumusete din gradina naturii

Ceai de salvie: sanatate si frumusete din gradina naturii

Gustul delicat, usor dulce-amarui si vasta versatilitate culinara, dar mai ales proprietatile sale, care o fac una dintre cele mai apreciate plante medicinale, au contribuit la desemnarea Salviei, in 2001, de catre Asociatia Internationala a Plantelor, “Planta Anului”

Denumita popular si Palma Maicii Domnului, salvia este o planta bogata in uleiuri cu influente benefice pentru sanatate. In ceaiuri, desi nu impresioneaza neaparat prin gust, compenseaza prin proprietatile sale.

Ce este salvia?


Salvia officinalis este o planta erbacee, cu frunze si flori a caror dimensiune si dispunere poate varia foarte mult. Culoarea florilor porneste de la alb, roz, trecand prin nuante de violet pana la mov inchis. Infloreste primavara tarziu sau la inceputul verii, insa abia in al doi-lea an de viata. Frunzele sunt ovale si variaza ca dimensiuni intre 2.5 si 6.5 cm. Au culoarea verde-gri pe partea superioara si aspect rugos, iar pe partea inferioara sunt de un gri albicios, datorat multitudinii pe perisori fini ce acopera suprafata frunezi. Semintele sunt mici si aproape sferice, dar planta se inmulteste mai usor prin butasi. Ceaiuri se fac atat din frunze si flori, cat si din seminte.

Originara in sudul Europei si reuginile mediteraneene, ea poate creste pana la 30-70cm inaltime si, in conditii prielnice, o singura planta poate acoperi o suprafata mai mare de 1m2. Nu este foarte rezistenta la frig, insa s-a raspandit in majoritatea tarilor din sudului Europei si Asiei. Cultivarea salviei se practica si la noi in tara, de foarte mult timp, mai ales in zonele sudice, dar o iarna mai aspra poate distruge planta, mai ales daca solul nu are drenaj corespunzator.

 

ceai de salvie beneficii

 

Istoria Salviei


Salvia era cunoscuta de catre popoarele antichitatii pentru proprietatile sale medicale curative si reprezenta inca de atunci unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste si nu numai. Printre efectele care i-au fost atribuite se numara vindecarea muscaturilor de sarpe sau de insecte, tratament pentru par, imbunatatirea fertilitatii la femei, protectia impotriva fortele raului si multe altele. Romanii o foloseau ca diuretic, anestezic local pentru piele si antihemoragic. Tot de la romani ni se trage nulele ei, derivat probabil de la verbul salvare care inseamna a salva, facand referire la proprietatile ei vindecatoare.

Si-a pastrat reputatia de planta curativa si in Evul Mediu. Termenul officialis din numele actual face de asemenea referire la valoarea ei medicala consacrata, intrucat officia era denumirea camerei in care se pastrau plantele medicinale, tincturile si medicamentele in curtea vechilor manastiri. Salvia era de asemenea unul dintre ingredientele principale din reteta Otetului Celor Patru Hoti, o infuzie de plante in otet care se credea ca protejeaza de ciuma si care a ramas foarte populara dupa epidemi si continua sa castige popularitate in zilele noastre datorita beneficiilor medicale si faptului ca acestea vin din produse naturale.

Intrebuintarile salviei insa nu au fost exclusiv medicinale, ea fiind o planta traditionala in bucataria engleza (alaturi de alimente grase) si italiana (de obicei alaturi de alimente usoare - peste, salate). Este de asemenea unul din ingredientele folosite la condimentarea curcanului ce se serveste in Statele Unite de Ziua Recunostintei. In ultimii ani, planta a castigat o reputatie foarte buna in bucataria internationala si continua sa fie folosita ca ingredient intr-o multime de ceaiuri.

 

Compozitie: Ce contine salvia? 


Frunzele de salvie sunt bogate in substante organice cu efecte pozitive asupra organismului uman. Ele contin vitaminele A, c si E, magneziu, zinc, fier, calciu, sodiu si potasiu, dar si un numar semnificativ de flavonoizi si polifenoli, substante cu efecte puternic antioxidante, ce ajuta la tratarea unei varietati mari de afectiuni si boli, avand si proprietati antibacteriale si antiseptice.

O lista ceva mai completa, multumita stiintei moderne ar arata cam asa: ulei eteric 1,4%, tuiona (salviol, absintol, tanacetona), salven 1-2%, pinen, cineol, terpene, sescviterpene, borneol, camfor, acetat de linalil, borneol si bornil, substante estrogene vegetale (6000 U.I.\Kg), saponine, substante amare (picrosalvina), o rezina si o oleorezina aromata folosita in parfumerie, sitosterol, tanin, acid oleanolic, rezine, produsi triterpenoidici: acid ursolic, oleanic, acizii: fumaric, clorogenic, p-cumaric, cafeic, nicotinic, mici cantitati de germanicol, etc. Dintre aceste, acidul ursolic este responsabil pentru cunoscuta actiune de regularizare a transpiratiei excesive.

Medicina moderna confirma de asemenea actiunea tonifianta a salviei pentru sistemul nervos, tratamente naturiste cu salvie fiind recomandate in cazul asteniilor nervoase cauzate de oboseala, palpitatiilor, atacurilor de panica, sau senzatiilor de ameteala fara cauza determinata.

 

ceai de salvie proprietati

 

Ce afectiuni trateaza ceaiul de salvie?


S-ar putea scrie o carte cu toate efectele cunoscute si e foarte posibil ca stiinta inca sa nu fi deslusit totul despre salvie si actiunile pozitive pe care le are asupra corpului nostru. Cele cunoscute insa sunt mai mult decat suficiente ca planta sa-si merite pe deplin numele si renumele.

  • Afectiuni ale sistemului digestiv
    Salvia tratează colitele, indigestia si balonarea, prin administrarea de infuzie de salvie, cate trei cani pe zi. De asemenea, un studiu realizat de International Journal of Molecular Sciences in 2009 a descoperit ca participantii care au consumat ceai de salvie regulat, timp de 4 saptamani, au inregistrat o scadere considerabila a nivelului de colesterol rau. Se poate consuma infuzie de salvie sau se pot mesteca frunze proaspete cu rol gastroprotector, pentru relaxarea muschilor stomacului, stimularea secretiei bilei si expulzarea toxinelor din organism. Salvia este recomandata si in cure de slabit, intrucat stimuleaza arderile metabolice, dizolva grasimilie si faciliteaza digestia. Ceaiul de salvie inaltura diareea la sugari.
     
  • Afectiuni ale sistemului respirator
    Bronsitele, rinitele, raceala si gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorita proprietatilor sale antivirale si efectului antiinflamator ce. De asemenea, reduce febrea si secrețiile in exces din caile respiratorii, reducand vizibil disconfortul cauzat de virozele sezoniere. Se administreaza infuzia vreme de o saptamana, trei cesti pe zi. Puteti face frectii cu otet de salvie pe tot corpul. Si astmul si bolile respiratorii cu secretii abundente pot fi tratate cu ajutorul salviei, administrata vreme de o luna.
     
  • Afectiuni ale sistemului nervos
    Sistemul nervos prezinta mai multe tulburari precum anxietatea, tulburarile de memorie, stresul, astenia, starile de nervozitate excesiva. Acestea pot fi tratate cu ajutorul unei cure de o luna, cu trei cesti pe zi, urmata de o pauza de o luna. Mai mult, ceaiul de salvie este recomandat celor ce sufera de Alzheimer, consumul regulat reducant agitatia asociata bolii, imbunatatind conexiunile neuronale si actionanad ca stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei. Este de asemenea recomandat celor ce studiaza intens si cu rol preventiv. Poate reduce dureri articulare, dar si pe cele musculare, datorita proprietatilor antispasmodice si o compresa cu ceai cald de salvie aplicata pe frunte poate diminua migrenele.
     
  • Transpiratia in exces
    Asa cum am mentionat si mai devreme, salvia are un efect astringent, reducind sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Este un bun remediu pentru transpiratiile din timpul noptii a celor ce sufera de tuberculoza. Mirosurile neplacute sudoripare vor fi de asemenea reduse de efectele salviei. Un efect util al actiunii astringente a salviei este acela ca reduce secretia de sebum, fiind astfel foarte benefica persoanelor cu ten gras. O dieta regulata ne va proteja de probleme de sanatate ce pot aparea la nivelul pielii.
     
  • Afectiuni ale aparatului genital feminin
    Cercetarile au demonstrat ca salvia in infuzie are o actiune de reglare a fluxului menstrual, calmand probleme precum dismenoreea, ciclul menstrual neregulat, abundent, cu dureri. De asemenea, estrogenii vegetali din salvia ajuta la calmarea tulburarilor provocate de menopauza. Pentru acestea se recomanda tinerea unei cure de trei luni cu ceai de salvie, cate doua cani pe zi.
     
  • Afectiuni ale cavitatii bucale
    Planta este indicata pentru gargara in tratarea abceselor dentare, gingivite sangerande, paradontoze, afte si ulceratii bucale, stomatite si amigdalite. Operatia de amigdalita ar putea fi evitata de multe ori, daca bolnavul consuma zilnic ceai de salvie. 
     
  • Diabetul
    Salvia reduce nivelul glicemiei si imbunatateste receptivitatea organismului uman la tratament deoarece slabeste rezistenta corpului la insulina.
     
  • Cancerul
    Diferite tipuri de cancer precum cancerul de colon sau de san pot fi tratate cu ajutorul infuziei de salvie, in cure de cate trei luni, a cate trei cani pe zi. De asemenea, ceaiul de salvie este excelent si pentru oprirea lactatiei.
     
  • Ranile externe
    La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Ea poate fi folosita pentru tratarea ranilor ce se vindeca greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. Cataplasmele se prepara prin inmuierea unei maini de frunze maruntite vreme de doua ore in apa calda si apoi se scurg si se pun in tifon steril. Acesta se aplica pe rana cu pricina, zilnic, vreme de o ora.
     
  • Afectiuni deranjante estetic
    Fie ca este vorba de boli ale pielii care creaza disconfort sau de cateva kilograme in exces care reduc increderea in sine, salvia poate contribui substantial la reducerea problemelor.
     - Stimuleaza scalpul si reduce secretiile pielii, fiind benefica persoanelor cu par gras si nu numai, intrucat fortifica firul, accentueaza culoarea si da stralucire parului. Pentru persoanele cu par negru se recomanda un amestec in parti egale de salvie si ceai negru cu care se face ultima clatire a parului.
     - Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori si consumul de infuzie ne ajuta sa avem gingii sanatoase, contribuind la un zambet frumos. De asemenea, imbunatatind igiena orala, salvia combate respiratia urat mirositoare
     - Tenul cu pori dilatati sau pete se poate de asemenea trata cu comprese, care se tin un sfert de ora
     - Pentru probleme legate de transpiratie excesiva, se poate consuma infuzie de salvie si lavanda si se pot de asemenea aplica comprese locale, prevenind astfel petele de pe haine si inalturand mirosurile neplacute
     - Din lunga lista de beneficii mentionate mai sus, acela de stimulare a activitatii digestive este probabil cel mai interesant pentru persoanele ce acorda o atentie deosebita siluetei, intrucat o cura cu salvie ajuta la slabit intr-un mod sanatos, contribuind si la o detoxifiere naturala.

 

ceai de salvie

 

Cum se prepara ceaiul de salvie


Metoda de preparare a infuziei de salvie nu difera foarte mult de a plantelor in general, dar are mici particularitati in functie de scopul cu care este consumata. De asemenea, ea se poate prepara atat din frunze uscate sau macinate cat si din seminte. Ceaiul de seminte are indicatii terapeutice particularizate pe problemele ce tin de sistemul nervos.

Pentru a o prepara aveti nevoie de:

  • 1-2 lingurite de salvie macinata sau de planta uscata, in functie de recomandari
  • o cana cu apa
  • Intrucat gustul salviei in infuzie este destul de subtil, puteti adauga dupa preferinte suc sau bucati din fructele preferate, ideal produse naturale
  • zahar sau miere dupa gust, dar se poate consuma si neindulcita


Cum se prepara:

  • se incalzeste apa pana la temperatura de fierbere
  • se ia de pe foc si se adauga salvia
  • se acopera si se lasa la infuzat 3-5 minute. daca este lasat la infuzat mai mult, va capata un gust usor amarui care se accentueaza cu durata infuzarii
  • pentru tratarea unor probleme la nivelul cavitatii bucale, consumati la temperatura camerei.
  • pentru probleme digestive se lasa la infuzat 15-20 de minute intrucat componentele amarui ale infuziei stimuleaza secretiile digestive superioare, mobilitatea intestinala, fluxurile biliare si functia pancreatica
  • pentru consumul preventiv sau de placere, mai ales acum pe perioada verii, se poate consuma sub forma de Ice Tea, racit la frigider sau cu cuburi de gheata.

 

Alte preparate pe baza de salvie


Tinctura de salvie

Pentru tinctura, se pun intr-un vas 15 linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide vasul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticle inchise la culoare si se depoziteaza intr-un loc racoros, ferit de lumina directa a soarelui. Se ia cite o lingurita diluata in apa, de trei ori pe zi.

Pulbere de salvie

Pulberea de salvie se obtine prin macinare cit mai fina cu o risnita electrica. Daca o preparati acasa, o rasnita de cafea pe setarea cea mai mica a granulatiei poate produce efectul dorit. Depozitarea pulberii de salvie se face in vase inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamini, deoarece uleiurile volatile din fragmentele de planta se evapora foarte rapid. Se administreaza de 3-4 ori pe zi, cite o jumătate de lingurita rasa, pe stomacul gol. Se gaseste si in comert, sub foma de capsule de salvie.

Ulei de salvie

Uleiul de salvie se poate obtine industrial prin trei procedee: presarea la rece, extractia cu solventi sau distilarea cu vapori de apa (aceasta din urma fiind cea mai moderna si ce mai frecvent utilizata). Este folosit in parfumerie, se poate administra atat intern cat si extern si are proprietati terapeutice comparabile cu infuzia. Este in special recomandat pentru aplicarea externa, diluat in apa, pe zonele unde se manifesta secretii sudoripare excesive, sau in cazul herpesului, amestecat cu ulei de lavanda si aplicat pe zona afectata si in jurul acesteia.

Vinul de salvie

Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze pentru trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest extract de salvie, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si tonifiaza. Luat dupa masa, este un extraordinar remediu contra asteniei, a astmului, contra tulburarilor digestive si, este de asemenea un excelent profilactic pentru raceala si gripa.

Otetul de salvie

Avand probabil radacini istorice in Otetul Celor Patru Hoti, din otet si salvie se poate prepara un lichid terapeutic deosebit. Pentru a-l prepara se pun la macerat 100g de frunze de salvie maruntite intr-un litru de otet natural si se lasa 20 de zile. Apoi se strecoara si se tine intr-un spatiu racors si intunecat, sau la frigider. Asemenea vinului, otetul de salvie este un puternic tonifiant cu efecte digestive benefice si cu un gust aromat deosebit, care ii ofera si o multime de intrebuintari culinare.

 

Ceai de salvie: contraindicatii

Ca orice altceva, ceaiul de salvie nu trebuie consumat in exces de catre nimeni. Insa datorita proprietatilor sale, el mai are cateva situatii in care nu este recomandat consumul, uneori nici in doze mici.

Ceaiul sau oricare alt preparat de salvie nu este recomandat femeilor gravide, sau care alapteaza, intrucat planta are un efect foarte eficient de oprire a lactatiei.

Deoarece afecteaza in mod direct tratamentul, diabeticii trebuie sa supravegheze cu atentie nivelul glicemiei pe durata administrarii produselor pe baza de salvie.

Este nerecomandat in general celor ce sufera de epilepsie, intrucat poate declansa convulsii digestive la persoane cu o sensibilitate accentuata.