Ceai de oregano - beneficii si preparare

Ceai de oregano - beneficii si preparare

Probabil nu este nevoie sa explicam ce este oregano, condiment culinar care adauga aroma multor mancaruri traditionale italiene. In bucatarie, frunzele plantei mediteraneene Oreganum vulgare sunt folosite fie in stare proaspata, fie uscate, insa se pot folosi si pentru a face infuzie. Pe langa aroma puternica, frunzele de oregano contin mai multi compusi activi din punct de vedere biomedical cunoscuti inca de pe vremea Greciei antice (Hippocrate –parintele medicinii - consemna utilizarea sa ca antiseptic). Acestea sunt un remediu traditional in medicina pe baza de plante si unele dovezi ale cercetarilor de laborator sugereaza ca ceaiul de oregano poate avea beneficii semnificative pentru sanatate.

 

Frunzele de oregano contin mai mult de 40 compusi chimici diferiti, potrivit unui studiu publicat in numarul din aprilie 2011 al revistei "Journal of Food Science". Cercetatorii au descoperit ca multi dintre acesti compusi apartin clasei fitonutrientilor numiti polifenoli, flavonoide si antociani, recunoscuti pentru calitatile lor antioxidante. Antioxidantii ne ajuta sa ne protejam celulele impotriva radicalilor liberi - substante chimice instabile care se formeaza in piele atunci cand suntem expusi la lumina soarelui sau in organe atunci cand suntem expusi la toxine din mediu, cum ar fi fumul de tigara. In timp, radicalii liberi pot deteriora componentele celulare, cum ar fi membranele si ADN-ul, crescand riscul bolilor cornice si dand pielii un aspect imbatranit.

 

INFORMATII NUTRITIONALE SI GASTRONOMICE

 

O lingurita de oregano uscat contine:

  • 5 calories
  • 0.8 grame de fibre vegetale
  • 29 milligrame calciu
  • 0.66 miligrame fier
  • 5 grame magneziu
  • 0.09 miligrame mangan
  • 23 miligrame potsiu
  • 0.33 miligrame vitamina E
  • 11.2 micrograme vitamina K
     

Vitamina K joaca un rol important in cresterea oaselor, mentinerea densitatii osoase si productia proteinelor ce coaguleaza sangele. Calciu este necesar pentru oase si dinti sanatosi.

Oregano merge bine cu pizza si sosuri de paste. Alte utilizari include condimentarea carnii de pui pentru un plus de aroma, folosirea in marinate, salate sau in umpluturi. De asemenea, se poate taia marunt si amesteca in aluat pentru a face rulouri cu un plus de prospetime. Pentru a obtine un gust cat mai intens, adaugati-l spre sfarsitul procesului de gatire si tocati-l cat mai marunt. In cantitati prea mari poate face alimentele amare. O lingurita de oregano uscat este aproximativ echivalenta cu o lingura de oregano proaspat.

 

BENEFICIILE INFUZIEI DE OREGANO

 

  • Anticancerigen
    Un studiu publicat in 2009 in " Nutrition and Cancer" a constatat ca celulele de cancer de colon cultivate in laborator si-au incetinit cresterea si, in cele din urma, au murit atunci cand au fost expuse unui extract de oregano, in comparatie cu celulele de control. Un alt studiu publicat in numarul din iunie 2008 al revistei "Journal of Pharmacy and Pharmacology" a constatat ca extractul de oregano a imbunatatit indicatorii de cancer la animalele de laborator ce sufereau de cancer de colon, un efect atribuit de catre autorii studiului proprietatilor antioxidante ale oregano. Desi aceste constatari din laborator sunt incurajatoare, ele au nevoie de confirmare in studii clinice cu subiecti umani.

 

  • Antiseptic
    ​Oregano are, de asemenea, proprietati antiseptice semnificative si poate ajuta la prevenirea sau incetinirea cresterii microorganismelor potential daunatoare. Studiul publicat in "Journal of Food Science" a constatat ca substantele din frunzele de oregano sunt eficiente in tratarea malariei si incetinesc cresterea microorganismelor care cauzeaza malaria. O alta lucrare publicata in editia din ianuarie-martie 2010 a revistei "Brazilian Journal of Microbiology" a constatat ca un extract de oregano a oprit cresterea in laborator a mai multor tipuri de ciuperci Candida care cauzeaza frecvent problem intime femeilor din intreaga lume.

 

 

PREPARAREA CEAIULUI

 

Puteti prepara ceai de oregano din frunze proaspete sau uscate. Taierea sau zdrobirea frunzelor inainte de infuzare poate elibera mai mult din compusii plantei in apa. 3 lingurite de frunze proaspete sau 1 lingurita de frunze uscate se lasa la infuzat intr-o 1 cana de apa clocotita timp de 5 - 10 minute. Gustul este destul de amar, insa daca va deranjeaza acest aspect, se poate indulci fara probleme cu zahar sau miere. Planta este in general considerata sigura si fara efecte secundare negative, desi nu a fost identificata o doza minima eficienta. Nu consumati oregano daca sunteti alergic la aceasta planta.

Pe rafturile magazinului virtual Livada cu Ceai puteti gasi oregano intr-o combinatie deosebit de proaspata si savuroasa, alaturi de musetel, menta, catina, scortisoara, bucati de capsuna, petale de floarea soarelui, bucati de mar, coacaze negre...