Ceai de Menta

Ceai de Menta

Unul dintre cele mai importante efecte ale infuziei de menta il reprezinta acela ca diminueaza simptomele cauzate de stres si anxietate, menta fiind si un bun aliat in combaterea migrenelor... Bogata in vitamina B si calciu, Menta are un rol important in intarirea sistemului imunitar...

Menta salbatica, care la inceput crestea doar in Europa si Orientul Mijlociu, este acum cultivata in multe regiuni ale lumii, pentru caracterul sau proaspat si racoritor. Pentru infuzare sunt recoltate doar frunzele dinspre varful plantei, imediat dupa inflorire, si sunt uscate.

Denumirea de menta provine din cuvantul latin Mentha, care isi are originea in cuvantul grecesc minthe, personificat in mitologia greaca ca Minthe, o nimfa ce a fost transformata intr-o planta de menta de catre Persefona care era geloasa pe afectiunea pe care sotul ei, Pluto, i-o arata acesteia. Pluto nu a reusit sa inverseze aceasta vraja pe care sotia s-a a pus-o asupra lui Minthe, dar i-a daruit acesteia un miros dulce ca sa o poata simti din nou atunci cand se plimba prin gradina.

Menta face parte din familia Lamiaceae, o grupa de aproximativ 25-30 specii de plante aromatice si medicinale, raspandite pe aproape toate continentele (Asia, Europa, Australia, America de Nord).

 

 

O scurta prezentare

 

 


 

Oamenii din antichitate cu siguranta erau constienti de valoarea medicinala a mentei, utilizand-o ca remediu natural in Egiptul, Grecia si Roma Antica, cu mii de ani in urma. Frunze uscate de menta au fost gasite in cateva piramide egiptene, datarea cu carbon fiind 1000 i.C.

Cercetarile realizate recent au confirmat si ele multiplele proprietati vindecatoare ale acestei plante. Pe langa utilizarea sa la nivel industrial in produsele alimentare, cum ar fi inghetata si bomboane de ciocolata, precum si in bauturile alcoolice ii non alcoolice, produse cosmetice, medicamente, inhalatoarele si improspatare a respiratiei, menta este de asemenea folosita ca un condiment in bucatarie. Bauturi si alimente care contin menta au rolul de a ne racori in timpul verii, menta fiind adesea inclusa in cocktail-uri de vara pentru o explozie racoritoare de aroma.

Menta poate fi consumata atat proaspata, cat si uscata. Gustul racoritor si beneficiile aduse sanatatii au contribuit la desemnarea mentei, “Planta anului” in 1998, de catre Asociatia Internationala a Plantelor.

 

 

Beneficii ale ceaiului de menta

 

 

 

Inca din Antichitate, Menta a fost considerata nu doar o planta gustoasa, ci si un adevarat medicament, fiind folosita mai ales pentru problemele digestive. Ceaiul de menta este unul din cele mai populare infuzii, fiind foarte racoritor si un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

Infuzia de menta se poate folosi atat pentru uz extern, cat si pentru uz intern. Printre beneficiile acestei plante – minune, amintim urmatoarele:
 

  • Digestia – Infuzia de menta este un remediu natural eficient pentru imbunatatirea digestiei si ameliorarea afectiunilor digestive. Este recomandat a se consuma in cazuri de indigestie, constipatie sau inflamatie a stomacului, avand rolul de a calma. De asemenea, uleiul volatil din menta atenueaza simptomele de greata. Aroma de menta activeaza glandele salivare si glandele care secreta enzime digestive, facilitand astfel digestia. Aceste atribute transforma menta intr-un ingredient nelipsit din bucatarie. O mare parte din lumea occidentala foloseste menta ca pe un aperitiv, inainte de servirea felului principal, astfel incat produsele alimentare sa se digere mai usor.
     
  • Greata si durerea de cap – Aroma puternica si revigoranta a mentei este un remediu rapid si eficient pentru tratarea starilor de greata. Doar mirosul uleiului volatil de menta, de frunze de menta sau utilizarea oricarui produs cu aroma de menta proaspat zdrobita calmeaza afectiunile provocate de greata. Balsamul ce are ca baza menta, atunci cand este frecat pe frunte sau nas, alunga durerea de cap. Menta este o substanta naturala ce calmeaza, astfel incat poate atenua cresterea inflamatiei si a temperaturii, care este adesea asociata cu dureri de cap și migrene.
     
  • Tulburari respiratorii si tuse – Gustul puternic al mentei este foarte eficient in curatarea nasului congestionat, a gatului, a bronhiilor si a plamanilor, ce are ca rezultat tratarea afectiunilor respiratorii, precum astmul sau raceala. Menta calmeaza gatul, nasul si celelalte canale respiratorii, ameliorand iritatiile ce provoaca tusea cronica. Acesta este motivul principal pentru care atat de multe produse au la baza menta. Spre deosebire de inhalatoarele ce au la baza aerosoli, cele cu menta sunt mult mai eficiente si sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator.
     
  • Depresia si oboseala -  Menta este un stimulent natural. Doar mirosul mentei este suficient pentru a ne incarca bateriile si a ne stimula creierul sa functioneze la cel mai inalt nivel. Daca trecem printr-o stare de anxietate, depresie sau pur si simplu oboseala, menta si uleiurile sale esentiale ne pot ajuta. Poate fi ingerat, aplicat sub forma de alifie sau inhalat ca un vapor. O metoda populara si foarte eficienta de a ne bucura de efectele mentei este aceea de a picura cativa stropi de ulei esential de menta pe perna noaptea, lasand planta sa isi faca efectul asupra corpului si psihicului in timp ce dormim.
     
  • Ingrijirea pielii – In timp ce uleiul volatil de menta este un bun antiseptic, sucul provenit din menta este un agent foarte bun de curatare a pielii. Calmeaza pielea si ajuta la vindecarea infectiilor si a mancarimilor, si ajuta la prevenirea si tratarea acneei. Proprietatile sale antipruriginoase sunt un remediu natural pentru tratarea muscaturilor anumitor insect, precum: tantari sau viespi. De asemenea, senzatia de racorire provocata de menta va inlatura senzatia iritanta de mancarime, iar substantele sale antiinflamatoare au rolul de a trata umflaturile.
     
  • Imbunatateste memoria – Un studiu din 2006 a explorat efectele pe care menta le are asupra functiilor noastre cognitive. Acesta a constatat ca folosirea in mod frecvent a gumei de mestecat, a carui principal ingredient activ este menta, amplifica memoria si sporeste starea de alerta la subiectii umani.
     
  • Scaderea in greutate - Menta, pe langa celelalte beneficii deja mentionate, este un aliat important in incercarile noastre de a pierde in greutate intr-un mod sanatos. Asa cum am mentionat deja, menta stimuleaza enzimele digestive care absorb substante nutritive din alimente si consuma grasimi pe care le transforma mai apoi in energie utilizabila. Prin urmare, adaugand menta in dieta noastra, crestem cantitatea de grasime pe care o consumam, in loc ca aceasta sa se depuna si sa contribuie la cresterea in greutate.
     
  • Igiena orala – Una dintre proprietatile care au consacrat menta o reprezinta aceea de imbunatatire a sanatatii cavitatii bucale. Datorita calitatilor sale germicide, menta are un efect rapid asupra reimprospatarii respiratiei. Intareste sanatatea orala prin inhibarea cresterii bacteriilor daunatoare in interiorul gurii si prin curatarea danturii si a limbii. Extractul din ulei de menta a fost gasit ca superior apei de gura/clorhexidinei in ce priveste inhibarea biofilmului cauzat de Streptococus mutans asociat cariilor dentare. Aceasta ar putea explica de ce pudra din frunzele uscate de menta era utilizata in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor. Desigur, cel mai simplu mod de a obtine  rezultatele optime este de a mesteca pur si simplu frunze de menta.

 

 

 

Prepararae ceaiului de menta

 

 

 

Ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei, asta deoarece este o infuzie de plante ce nu are in componenta sa teina, substanta ce ne energizeaza organismul. Foarte utilizata in curele de detoxifiere, menta nu necesita un procedeu special de infuzare. Pentru o cana cu ceai de menta avem nevoie de 200 de ml de apa la 100°C si o masura dozatoare de frunze uscate de menta. Se lasa la infuzat fruzele de menta in apa fierbinte pentru aproximativ 6-8 minute. Se scot apoi frunzele de menta si se consuma ceaiul ca atare sau indulcit cu putina miere (mierea se adauga dupa ce ceaiul se raceste - altfel aceasta va deveni toxica pentru organism). Pentru ca prepararea infuziei sa nu ne dea batai de cap, va recomandam utilizarea filtrelor de hartie sau a infuzoarelor metalice. Astfel vom avea parte de o infuzie curata.

Ceaiul de menta se poate consuma ca atare sau in combinatii cu alte plante, sau de ce nu…cu ceai verde. Retetarul pe care vi-l recomandam astazi este Creamy Mint. Un amestec fabulos de mai multe tipuri de Oolonguri (ceai verde semifermentat foarte folosit in curele de slabire si de detoxifiere a organismului) si frunze de menta marocana. Un ceai ce nu ar trebui ratat, si care isi face loc in preferintele noastre prin efectele sale si prin gustul delicat de menta ce ne incanta papilele. Poate fi consumat atat cald, cat si rece adaugand felii de ghimbir proaspat si lamaie.

 

 

RECOMANDAREA NOASTRA : MATCHA RECE CU MENTA

 

 

Avem nevoie de (pentru 2 pahare) :
 

  • 2 lingurite de Matcha pentru gatit
  • 1 cana de apa rece
  • Frunze de menta proaspata
  • 2 lingurite de zahar brun
  • Sucul de la 2 lamai
  • Gheata

 

Ce trebuie sa facem:
 

  • Incalzim apa pana ajunge la temperatura de 80°C. Se adauga pudra de matcha intr-un bol si se pune o lingura de apa calduta. Se amesteca continuu cu un amestecator din bambus (Chasen). Se adauga treptat si restul de apa, amestecandu-se continuu pana obtinem un amestec omogen.
  • Se pun frunzele de menta proaspata si zaharul brun intr-un castron sau mojar. Se zdrobesc cu o lingura de lemn pana cand zaharul se dizolva, iar frunzele sunt zdrobite.
  • Se adauga peste amestecul de menta si zahar sucul de lamaie si ceaiul de matcha. Amestecam pana cand compozitia este omogena.
  • Apoi amestecul se strecoara. De preferat nu cu o sita metalica deoarece din compozitie face parte si pudra de ceai verde matcha, care in contact cu metalul oxideaza.
  • Se toarna in 2 pahare in care am pus cuburi de gheata. Se orneaza cu frunze de menta.