Ceai de gutui - beneficii  surprinzatoare

Ceai de gutui - beneficii surprinzatoare

Asa cum orice nutritionist va poate spune, fructele sunt o parte foarte importanta a unei alimentatii sanatoase. Ele sunt bogate in substante nutritive vitale, care sunt necesare organismului nostru pentru a ramane sanatosi. Si daca toti stim despre mere, cirese, bane sau portocale, gutuile, chiar daca imediat recunoscute pentru puful galben ca de pui, sunt mai putin obisnuite pe masa romanului. Iata cateva motive pentru care ar trebui totusi sa consumam gutui...

 

ORIGINI

 

Gutuia este un fruct parfumat apartinand familiei Rosaceae, care include si merele si perele. Gutuiul este nativ al regiunilor temperate calde din Asia de Sud-Vest. Fructul este specific sezonului rece si este disponibil din toamna pana in iarna. Cand este coapta, gutuia este de culoare galben-aurie si seamana cu o para la forma. Are o suprafata pufoasa, asemanatoare cu cea a piersicilor, si un miez galben deschis, cu seminte multiple in centru. Gutuia are o aroma tarta si este rar consumata ca atare, cruda. Este deseori coapta sau congelata pentru a-i elimina aciditatea. Este, de asemenea, folosita in retete traditionale din Orientul Mijlociu si din regiuni mediteraneene, unde este inclusa in preparate de miel, capra si carne de porc. Soiul de gutui din Asia, fiind mai moale si mai zemos, este adesea folosit pentru a face gemuri si dulceata. Uneori, este folosita si pentru a adauga savoare la placinta traditionala de mere.
 


Khoresh Beh - tocana persana cu gutuie si miel

 

BENEFICII

 

Ca majoritatea fructelor, gutuia este bogata in nutrienti precum vitaminele A, B si C, fibre, precum si mineralele ca potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier si magneziu. Toate acestea, la care se adauga un continut scazut de grasimi si nu numai, fac ca gutuia sa fie benefica in urmatoarele moduri:

  • Proprietati anti-inflamatorii

Fructul copt de gutui este o sursa bogata de vitamina C, contribuind cu aproape 25% din doza zilnica recomandata. Vitamina C ajuta la stimularea imunitatii si ajuta la tratamentul afectiunilor inflamatorii. De asemenea, are proprietati anti-alergenice. Fructele si extractul din seminte de gutuie se pot folosi pentru tratarea dermatitei atopice si a cistitei. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat in prepararea produselor alimentare pentru persoanele care sufera de alergii.

  • Aliat de nadejde in lupta cu kilogramele

Gutuia are un continut scazut de calorii, dar este bogata in fibre. O cantitate de 100 de grame de fruct proaspat nu contine decat 57 de calorii. De asemenea, are un continut scazut in grasimi saturate, sodiu si colesterol. Toate aceste calitati fac din aceasta o alegere uimitoare pentru pierderea in greutate si mentinerea unei diete sanatoase. 

 
  • Amelioreaza afectiunile stomacale

Gutuia, amestecata cu miere, poate ajuta la tratarea colitei, diareei, constipatiei si infectiilor intestinale. Siropul de guinee este folosit pentru a trata hemoroizii si este, de asemenea, benefic pentru persoanele care sufera de ulcere ulcere peptice, deoarece calmeaza tractul gastrointestinal. Gutuia fiarta sau coapta amelioreaza greata si varsaturile. Fiind un diuretic bun, ajuta la indepartarea acumularilor de fluide.

  • Beneficii antioxidante

Acest fruct se mandreste cu uimitoare proprietati antioxidante datorita prezentei compusilor polifenolici. Acesti antioxidanti lupta impotriva radicalilor liberi prezenti in organism, incetinind procesul de imbatranire si contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale. Polifenolii au o puternica activitate antigripala si ajuta la protejarea impotriva raceliilor, a gripelor si a altor agenti patogeni virali.

  • Reduce tensiunea arteriala

Fiind bogata in potasiu, gutuia ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel optim. Consumul regulat de gutui ajuta la scaderea nivelului LDL - colesterolul rau din sange, mentinand inima sanatoasa.

  • Reduce stresul ficatului si imbunatateste sanatatea ochilor

Consumul regulat de gutui este benefic pentru cei care sufera de boli hepatice si oculare. In China, semintele inmuiate si fierte de gutui sunt folosite pentru a pregati o pasta, care poate calma problemele oculare, durerile gatului si inflamatia membranelor mucoase.

  • Alte beneficii

Semintele de gutuie sunt eficiente in tratarea raguselii, a iritatiilor gatului si a traheei, precum si a altor afectiuni. Uleiul obtinut din presarea lor previne transpiratia, fortifica inima si intareste ficatul si stomacul. Consumul regulat de gutui poate ajuta si in tratamentul tuberculozei, dizenteriei si insuficientei hepatice. De asemenea, din infuzie concentrata de frunze de gutui se poate face un tratament cosmetic ce combate matreata si intareste firul de par, sau prin consumul acestei infuzii puteti reduce starile de agitatie si nevrozele.


 

PREPARARE

 

Ceaiul de gutui se face, de obicei, din bucati de fruct si cotor cu tot cu samburi sau din frunzele gutuiului. Pentru a prepara ceai din fruct se maruntesc bucati de gutuie si cotorul, se pun in apa clocotita si se lasa la infuzat minim 5 minute. Se strecoara si se poate consuma neindulcit sau cu miere. Ceaiul din frunze se lasa pe foc pentru aproximativ 20 min si apoi inca 20 de minute dupa ce ati oprit focul. Se raceste si apoi se strecoara. Pentru tratamente cosmetice se folosete ca atare, dar pentru consum, intrucat este mai concentrat, puteti completa cu apa.