Sfecla rosie - cel mai puternic detoxifiant
Sfecla rosie este o sursa bogata de vitamina A, vitamina C , acid folic, calciu, potasiu si fier. Consumul de suc de sfecla este benefic celor care au probleme cu tensiunea arteriala si au un nivel crescut de zahar in sange.
Continutul mare de potasiu ajuta la eliminarea crampelor musculare si la normalizarea activitatii cardiace. Sucul de sfecla rosie este recomandat ca terapie alternativa pentru cei care sufera de boala ficatului gras nonalcoholic. Are un continut mare de nitrati, ceea ce ajuta la mentinerea masei musculare si imbunstatirea performantelor sportive.
Sunt studii care sugereaza ca sucul de sfecla rosie poate ajuta in tratarea disfunctiilor erectile. Continutul mare de vitamina C face din sucul de sfecla un antioxidant puternic si stimuleaza productia de colagen.
Sucul de sfecla rosie are si cateva contraindicatii, mai ales daca este consumat in exces.
Persoanele cu tensiune arteriala scazuta ar trebui sa consume sucul de sfecla cu moderatie.
Sfecla are un continut ridicat de oxalati - substante naturale care formeaza cristale in urina, ceea ce duce la formarea pietrelor la rinichi.
Sucul de sfecla poate afecta culoarea urinei, dar acest lucru nu este un pericol.
Sucul de sfecla rosie, pe langa beneficiile aduse organismului, este si un aliat redutabil in boli grave, precum cancerul, precum si in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei, spun specialistii. “ Sucul de sfecla rosie este un aliat de nadejde in tratarea mai multor afectiuni, usureaza digestia si intareste imunitatea. Curele cu suc de sfecla se fac doar la indicatia medicului, dupa o atenta evaluare a pacientului. Consumul excesiv al sucului, fara recomandarea medicului, poate da senzatii de varsaturi, greata sau ameteli”, precizează medicul.
Iata cateva dintre beneficiile sfeclei:
Diabetul: Este unul dintre alimentele care stabilizeaza glicemia pacientilor cu diabet de tip I si II. Are efecte diuretice si previne complicatiile cardiovasculare ale diabetului.
Hepatita cronica: Sfecla rosie previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancerul hepatic.
Cancerul: Sfecla rosie contine enzime si substante cu proprietati antitumorale. Consumata in mod regulat, previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal si cel gastric datorita faptului ca aceasta este bogata in substante antioxidante. Anemia: Sfecla rosie contine fier, magneziu si vitamina B6, putand combate anemia, stimuland procesul de formare a globulelor rosii. Hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control cu ajutorul sfeclei. O jumatate de pahar de sfecla rosie pe zi scade tensiunea arteriala cu pana la 20% din valoarea sa initiala.