Beneficiile Ceaiului si Cafelei - Care este cea mai potrivita alegere
Cafeaua si Ceaiul reprezinta ritualul de dimineata pentru multi dintre noi. Dar consumul de cafea nu este tocmai sanatos: este un obicei care poate cauza dependenta si care poate contribui la dezvoltarea anumitor boli. Iata cinci motive pentru care ar trebui sa ne schimbam ritualul de dimineata, inlocuind cafeaua cu o ceasca de Ceai.
5 Motive pentru care ar trebui sa inlocuim
Cafeaua cu Ceaiul
Comparatia dintre Ceai si Cafea are o istorie lunga in spate. De-a lungul timpului s-au realizat multe studii ce au urmarit efectele cafelei si ale ceaiului asupra corpului. Spre exemplu, cercetatorii de la Julius Centre pentru Stiinte Medicale si Ingrijire Medicala Primara, din Utrecht, Olanda, au realizat in 2010 un studiu comparand efectele celor doua bauturi asupra sistemului cardiovascular. Potrivit studiului, consumatorii de ceai sau cafea sunt mai feriti de afectiuni ale inimii. De retinut faptul ca, potrivit aceluiasi studiu, Ceaiul s-a dovedit mai eficient decat Cafeaua, obtinand un procentaj mai mare (45% fata de 20%) prinvind protejarea sistemului cardiovascular. In continuare voi prezenta cinci motive pentru care este indicat sa inlocuim cafeaua cu Ceaiul. Sper ca va vor convinge suficient incat sa incercati macar sa dezvoltati un stil de viata sanatos, inca de dimineata!
1. Ceaiul contine mai putina cafeina decat cafeaua, ceea ce il transforma intr-o bautura mai sanatoasa.
Atat Ceaiul cat si Cafeaua contin cafeina, desigur in cantitati diferite. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre cele doua bauturi, am realizat un tabel ce ilustreaza cantitatea de cafeina existenta in cele doua produse.
Bautura |
Cafeina existenta intr-o ceasca |
---|---|
Cafea |
150-200 mg |
Ceai Verde |
35-70 mg |
Ceai Alb |
30-55 mg |
Ceai Oolong |
50-75 mg |
Ceai Negru |
60-90 mg |
Asadar, cafeaua contine cu 60mg mai multa cafeina decat cel mai energizant Ceai, transformandu-l pe cel din urma intr-o bautura mult mai sigura, putand fi consumat si in timpul sarcinii sau al alaptarii. Chiar si cei ce au diverse probleme ale inimii sau ale circulatiei cardiovasculare pot consuma Ceai, alegand un sortiment mai slab in teina (echivalentul cafeinei din cafea). De asemenea, Ceaiul trebuie consumat cu moderatie, fiind indicat a nu se consuma mai mult de 5-6 cesti pe zi, datorita continutului de teina. Daca dorim sa renuntam definitiv la cafeina, putem opta pentru amestecuri de plante sau Rooibos, foarte bogat in antioxidanti, dar lipsit de teina.
2. Ceaiul – reale beneficii aduse sanatatii.
Efectele benefice ale Ceaiului sunt recunoscute de catre cercetatori, avand in spate ani de studii, in timp ce cafeaua nu se claseaza in randul premiantelor cand vine vorba despre beneficiile sale aduse sanatatii.
Toate tipurile de Ceai provin dintr-o singura planta, cunoscuta sub denumirea de Camellia Sinensis. Toate Ceaiurile extrase din aceasta minunata planta, ce isi are originea in China, sunt extrem de bogate in polifenoli (puternic antioxidant). De asemenea, Ceaiul contine foarte multi nutrienti ce au rolul de a detoxifica organismul, eliminand celulele daunatoare. Cele mai recente studii au ajuns la concluzia ca putem obtine de 10 ori mai multi antioxidanti din Ceaiul Negru decat din fructe si legume. Asadar, daca nu sunteti fanii vegetalelor, va puteti procura cu success antioxidantii necesari din Ceai!
Acesti antioxidanti proveniti din Ceai au efecte miraculoase asupra organismului nostru, cum ar fi: ne protejeaza impotriva bolilor de inima, atenueaza probleme ale pielii, are un efect anti-imbatranire, si lupta impotriva infectiilor gingivale.
Cafeaua, de asemenea, contine antioxidanti, dar prin procesul de prajire al boabelor, cea mai mare parte din acestia se pierd. Acesta fiind principalul motiv pentru care cafeaua nu este atat de benefica corpului, asa cum este Ceaiul.
Ceaiul – puternic aliat al curelor de slabire.
Ceaiul este cunoscut de sute de ani ca un real ajutor atunci cand vine vorba despre pierderea in greutate. Cu totii ne dorim sa scapam de cateva kilograme in plus, Ceaiul fiind recomandat pentru cei care isi doresc lucrul acesta, sau care vor pur si simplu sa adopte un stil de viata sanatos.
Compozitia chimica din planta de Ceai, teina si polifenolii sunt responsabili pentru stimularea procesului de ardere a grasimilor. Acesti compusi au o contributie importanta in stoparea absorbtiei de grasimi si carbohidrati, fapt ce genereaza pierderea in greutate. Un alt lucru interesant despre Ceai il reprezinta faptul ca acesta nu contine deloc calorii, desigur, asta daca nu alegem sa il indulcim cu zahar, miere, etc. Prin urmare, cand dorim sa slabim, putem consuma cat Ceai dorim. Nu trebuie sa ne facem griji in privinta caloriilor!
In ceea ce priveste cafeaua, lucrurile nu sunt foarte clare atunci cand este vorba despre arderea grasimilor. Exista nutritionisti si cercetatori ce sustin ca prin consumul de cafea se pot pierde kilogramele in plus, si exista specialisti ce afirma exact contrariul, fiind de parere ca folosirea cafelei este in detrimental curelor de slabire. Cafeaua are un continut scazut de calorii (2 per ceasca), daca este consumata simpla. Cu toate acestea, produsele din cafea, cum ar fi : latte, espresso, samd., sunt adevarate bombe calorice, ajungand sa contina pana la 800calorii.
Ceaiul – nu ne lasa niciodata sa ne plictisim de el.
Este adevarat ca exista o varietate larga de gusturi si arome in ceea ce priveste cafeaua, dar v-ati gandit vreodata ca exista la fel de multe, ba chiar mai multe varietati de Ceai, fiecare cu gustul, savoarea si modul sau de preparare specific?
Dintr-o singura planta, Camellia Sinensis, se pot obtine urmatoarele tipuri de ceai: Alb, Verde, Oolong, Negru, Pu-Erh. Aceste sortimente genereaza la randul lor alte tipuri de ceai ce difera prin zona din care au fost recoltate, dar si prin modalitatea de procesare a frunzei si gradul de oxidare. Ne putem bucura astfel de Ceaiuri din Japonia, China, India, Indonezia, Ceylon – fiecare cu gustul si aroma sa specifica. Nu ne vom plictisi niciodata de Ceai deoarece putem incerca in fiecare zi un sortiment nou!
Aspectul interesant si delicios privitor la Ceai consta in faptul ca putem chiar amesteca diverse tipuri de Ceai, realizand astfel retete proprii noi. Cele mai populare amestecuri de Ceai provin, de obicei, din Marea Britanie. Dintre acestea amintim de : Earl Grey ce se distinge prin gustul sau puternic de bergamota; si English Breakfast – cunoscut pentru consistenta sa bogata.
Ceaiul – sursa de energie.
Va temeti ca Ceaiul nu va va energiza dimineata la fel de mult precum o face cafeaua? Ceaiul chiar ne poate oferi aceeasi doza de energie datorita teinei existente in componenta lui.
Exista insa o diferenta in modul in care ne afecteaza metabolismul teina din Ceai, fata de cafeina din cafea. Teina din Ceai, de obicei, isi face efectul in cateva ore, lasand organismul sa o asimileze treptat, spre deosebire de cafeina din cafea al carui efect este imediat.
Polifenolii ce se gasesc in Ceai ajuta corpul sa absoarba teina intr-un mod diferit, pe o perioada mai lunga de timp. Asadar, in timp ce trebuie sa ne oprim din consumul cafelei la amiaza pentru a evita problemele cu somnul, putem continua sa consumam Ceai tot restul zilei bucurandu-ne de energia pe care ne-o ofera. Teina fiind absorbita gradual, ne ofera starea de energie pe o perioada mai indelungata, spre deosebire de cafeina care ne energizeaza pe o perioada scurta de timp.
Putem spune, asadar, ca, din foarte multe puncte de vedere, Ceaiul este o alegere mult mai potrivita decat cafeaua. Pentru cei ce doresc sa adopte un stil de viata sanatos, este indicat sa opteze pentru Ceai, in detrimentul cafelei, produs ce este evitat in foarte multe diete.
In final, decizia ne apartine fiecaruia dintre noi, dar este bine de stiut ca exista si alte alternative mai sanatoase!