CEAIUL DE CIRESE - DE CE AR TREBUI SA IL CONSUMAM
Extrem de delicioase, ciresele vin la pachet cu o multime de nutrienti ce sunt benefici organismului, si foarte multi antioxidanti. Originare din Europa de Est si Asia Mica, ciresele sunt o incantare, fie ca alegem sa le consumam ca atare, fie sub forma de ceai sau in preparate culinare.
CE SUNT CIRESELE
Ciresele sunt membre ale aceleiasi familii de fructe ca piersicile, prunele, caisele si migdalele. Sunt adesea considerate ca fiind un fruct “desert” deoarece sunt folosite mai ales la prepararea prajiturilor sau a bauturilor racoritoare.
Ciresele se numara printre fructele pe care le consumam in totaliate: fructul, samburii si coditele. Fructele se pot consuma ca atare sau in compozitii pentru prajituri sau alte gustari, fiind bogate in vitamina C. Samburii de cirese, sau mai exact miejii acestora, sunt recunoscuti pentru calitatea de a trata viermii intestinali. Pentru aceasta se pun intr-un vas cu otet de vin aproximativ 40-50 mieji, lasandu-se doua zile ca sa se umfle si sa absoarba nutrienti. Mancati 2-3 mieji de 4-5 ori pe zi timp de 2 saptamani, apoi luati o pauza de o saptamana si repetati inca o data tratamentul. Cozile de cirese contin saruri de potasiu, tanin, uleiuri volatile, saponine si flavonoide, fapt pentru care ceaiul are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica.
SCURT ISTORIC AL CIRESELOR
CireSele sunt unele dintre cele mai vechi fructe cultivate in lume, cultivarea lor dateaza din anul 300 i.Hr. si chiar mai departe. Inca din antichitate, ciresele au castigat un loc de cinste pe mesele romanilor, grecilor, cat si a nobililor chinezi.
Ciresul, denumit in limba latina Prunus avium, este originar din zonele temperate din Europa de Est si Asia de Vest, provenind din ciresele salbatice indigene din regiunea Muntilor Caucaz, ce se afla intre Marea Neagra si Marea Caspica; in partea sudica, acum Azerbaidjan, precum si in nordul Turciei si al Iranului.
Visinul este considerat a fi un hibrid intre ciresul cultivat si un anume tip de cires salbatic ce a crescut in partea de est si centrala a Europei.
Scriitorul grec Theophrastus descrie ciresul in scrierile sale, dar istoricii de la Oxford mentioneaza faptul ca ciresele dulci si acre au fost cultivate cu mult inainte de aceasta data. Meritul pentru domesticirea si cultivarea fructelor si legumelor este adesea atribuit grecilor. Cultivarea ciresului nu este o exceptie, desi ciresele salbatice au fost din abundenta cu mult inainte ca horticultorii sa aiba interes in cresterea lor.
Pliniu cel Batran, autorul grec al unui compendiu de stiinte naturale, a descris opt soiuri diferite de cirese cultivate in Italia, si a observat ca romanii au contribuit mult la raspandirea culturilor de cires in partile de vest si de nord ale Europei, incluzand Marea Britanie.
Pe la 1600, odata cu colonizarea Americii, ciresul a fost climatizat si pe continentul nord american, in special în zona Marilor Lacuri.
PROPRIETATI ALE CIRESELOR
Ce contin ciresele:
- Un continut ridicat de Vitamina C.
- O cantitate semnificativa de bioflavonoizi, antioxidanti ce au rolul de a scadea colesterolul si de a de a imbunatati circulatia sanguina prin dilatarea arterelor mici.
- O cantitate suficienta de provitamina A (avand rol de intretinere a tesuturilor si de mentinere a acuitatii vizuale) .
- Saruri minerale : Fosfor, Calciu, Magneziu, Fier.
- Vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP si nici cea mai mica urma de sodium.
- Continutul crescut de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele din corp de actiunea nociva a acestora.
- Pigmentul antocianic din cirese, care da culoarea rosie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamatiilor si a durerilor, regleaza nivelul de colesterol din sange si trigliceridele si reduce riscul de boli de inima si diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase si asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt dementa sau boala Alzheimer.
- Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos si este utila in caz de insomnii, nevroze, stari de anxietate si migrene.
- Ciresele contin peste 75% apa, trasatura care le face ideale in curele de slabire, deoarece au putine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, confera senzatia de satietate, gratie fibrelor solubile din compozitie, si scad nivelul de colesterol negativ din organism.
TOTUL DESPRE BENEFICIILE TERAPEUTICE ALE CIRESELOR
BENEFICII PENTRU FRUMUSETE:
Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, dar si de apa, ciresele sunt ideale in tratamentele de infrumusetare. Acestea hranesc intens pielea, reduc semnele de imbatranire si confera un aspect tanar si radiant.
Ciresele se afla in topul alimentelor cu calorii negative, adica acele alimente pentru metabolizarea carora organismul consuma mai multe calorii decat cele ingerate. Astfel, este recomandat consumul de cirese in curele de slabire si in detoxifierea organismului.
Pentru a avea un ten mai frumos si hranit, putem incerca o masca de fata pe baza de cirese, foarte usor de pregatit si aplicat. Pentru o piele a fetei sensibila, obosita si terna, se aplica urmatoarea masca:
- Se mixeaza pulpa cireselor pana obtinem o pasta omogena.
- Aplicam pasta obtinuta pe fata.
- Lasam masca sa actioneze circa 20 de minute.
- Pentru indepartare, se clateste fata cu apa din abundenta.
De asemenea, ciresele sunt recomandate si pentru tratarea acneei, dermatitei seboreice si a iritatiilor, avand actiune profilactica si curativa.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
- Trateaza bolile inflamatorii – Fiind bogate in antocianina, ciresele au un efect antiinflamator.
- Ne imbunatatesc calitatea somnului. Ciresele au un continut ridicat de melatonina, un hormon produs de glanda pineala, ce are rolul de a ne oferi un somn linistitor.
- Imbunatatesc memoria. Datorita vitaminelor continute, ciresele sunt indicate a fi consumate in perioadele de suprasolicitare intelectuala deoarece stimuleaza procesele de memorare.
- Protejeaza inima. Datorita cantitatii mari de antioxidanti continuti, ciresele stimuleaza inima si imbunatatesc functiile sistemului cardiovascular.
- Protejeaza rinichii. Ceaiul obtinut din cozile de cirese este folosit pentru combaterea pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare deoarece stimuleaza diureza.
- Intaresc sistemul imunitar.
- Protejeaza ochii. Ciresele sunt bogate in betacaroten si astfel sunt indicate pentru imbunatatirea vederii, tratarea cataractei si alte boli ale ochilor. Nivelul de betacaroten continut in cirese este de 19 ori mai mare decat cel continut de afine si capsune.
CUM SE PREPARA CEAIUL DE CIRESE
Avem nevoie de:
- 300ml apa la 100°C
- 30 grame de cirese deshidratate.
Mai putem adauga:
- Hibiscus
- Felii de lamaie proaspata
- Felii de ghimbir
- Menta proaspata
Cum il preparam:
- Turnam apa clocotita peste cirese si lasam la infuzat timp de 6 – 8 minute.
- Nu este necesar sa indulcim ceaiul, deoarece ciresele ii dau un gust dulce – acrisor.
- Consumam fructele hidratate dupa ce bem ceaiul, pentru a beneficia de o cantitate si mai mare de antioxidanti si vitamina C.
Pentru cei care doresc o infuzie mai complex ape baza de cirese, pot opta pentru o gama vasta de ceaiuri disponibile pe livadacuceai.ro . Putem alege un amestec de cirese cu hibiscus si bucati de migdale (Deliciul cireselor cu migdale) sau, de ce nu, putem opta pentru un oolong cu cirese ( Crazy Tea ), foarte indicat in curele de detoxifiere.
RECOMANDAREA NOASTRA : CEAI RECE DE CIRESE CU MENTA SI GHIMBIR
Avem nevoie de:
- 4 masuri dozatoare de ceai de fructe Deliciul Cireselor cu Migdale.
- 6 cani de apa.
- Miere, dupa gust.
- Sucul de la o lamaie.
- Cuburi de gheata.
- Felii de ghimbir proaspat.
- Frunze de menta proaspata.
- Felii de lamaie.
Ce trebuie sa facem:
- Fierbem apa si o turnam peste ceaiul de cirese. Lasam la infuzat 6-8 minute.
- Strecuram ceaiul.
- Lasam la racit.
- Apoi adaugam mierea si sucul de lamaie. Amestecam pana obtinem un amestec omogen.
- Adaugam feliile de lamaie si ghimbir si frunzele de menta.
- Lasam la frigider aproximativ 10 minute.
- Adaugam cuburile de gheata si putem servi.