#StamAcasa: Meditatia si Ceaiul verde Matcha
Matcha reprezinta pudra de ceai verde ce se foloseste in special in cadrul Ceremoniei Ceaiului. Pentru prepararea pudrei de Matcha se folosesc Frunze de Ceai verde japonez de cea mai inalta calitate, cunoscut sub numele de Gyokuro. Matcha este obtinuta prin macinarea fina a frunzelor de ceai verde, crescute la umbra. Acest proces sporeste cantitatea de aminoacizi ce se formeaza in frunze, reflectandu-se totodata si in gustul Ceaiului.
Atunci cand vine vorba despre Ceai, Matcha reprezinta cea mai interesanta si inovatoare (re)descoperire a secolului XX. Creat in urma cu aproximativ 800 de ani de catre calugarii Budisti ca fiind o bautura ce ne indeamna la meditatie, acest fin Ceai verde japonez a devenit unul dintre cele mai rare si pretioase tipuri de Ceai din Japonia.
In mod traditional, Matcha se consuma in timpul Ceremoniei Ceaiului, numita "sado" sau "chado", in traducere aproximativa - calea ceaiului. In cadrul acestor ceremonii, Ceaiul este preparat de catre gazda si este pasat tuturor oaspetilor, folosindu-se un singur bol. Fiecare pas din cadrul acestui ritual este bine definit, de la dimensiunea fixa a camerei in care are loc, pana la accesoriile prezente si chiar forma sau varsta lemnului din care provin carbunii folositi. Fiecare obiect implicat (de multe ori, veritabile opere de arta) are o valoare simbolica si fiecare actiune este in concordanta cu un principiu specific. Valorile promovate prin aceasta Ceremonie sunt:
- Puritatea (sei)
- Armonia (wa)
- Respectul (kei)
- Linistea (jaku)
BENEFICIILE CEAIULUI VERDE MATCHA
Istoria si procesul de cultivare sunt interesante, dar ce ii intereseaza pe majoritatea celor preocupati de sport si o viata mai sanatoasa, sunt proprietatile sale antioxidante. O ceasca de ceai verde matcha are de 10 ori mai multi antioxidanti decat o ceasca de ceai verde obisnuit. Are un nivel al antioxidantilor de 6.2 ori mai mare decat fructele goji, de 7 ori mai mare decat al ciocolatei negre, de 17 ori mai mare decat al afinelor si de 60.5 ori mai mare decat spanacul. Si asta nu este tot. Iata mai jos o lista cu beneficiile ceaiului verde matcha.
Pentru a putea prepara corect acest tip de Ceai avem nevoie de urmatoarele accesorii: Chasen (amestecatorul din bambus), Chasaku (masura din bambus), o cupa cu deschidere generoasa si un holder (suportul pe care se pune amestecatorul dupa ce il spalam). Toate aceste accesorii pentru Matcha le gasim aici.
- - Are un rol important in prevenirea cancerului. - Ceaiul verde contine antioxidanti puternici, numiti catehine, care vaneaza radicalii liberi din organism. Cea mai puternica catehina din ceaiul verde este numita ECGC (epigalocatehingalat), despre care se crede ca este un anticancerigen extrem de puternic. O ceasca de ceai verde matcha are de 137 de ori mai mult ECGC.
- - Efect anti-imbatranire. - Unul din locurile cu cei mai varstnici oameni de pe planeta este Okinawan, Japonia. Longevitatea acestor oameni a fost atribuita in special consumului regulat de ceai verde matcha. Este cel mai popular ceai din Japonia, dar popularitatea sa se raspandeste rapid si in restul lumii. Avand in vedere proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si anti-imbatranire, este si normal.
- - Scade colesterolul rau si previne aparitia bolilor de inima. - Un studiu din 2011 a demonstrat in mod clar ca administrarea de ceai verde sau de suplimente cu extract de ceai verde reduce considerabil colesterolul nociv LDL.
- - Este un bun aliat in procesul de slabire - S-a aratata ca extractul de ceai verde bogat in catehine mareste metabolismul, si promoveaza oxidarea grasimilor, la un nivel dincolo de cel explicat prin continutul de cafeina. Consumul de ceai verde creste termogeneza (rata la care corpul arde caloriile) de la 8-10% pana la 35-43%, zilnic.
Un alt studiu a constatat ca exercitiile fizice facute imediat dupa consumul de ceai verde matcha au ars cu 25% mai multe calorii decat in mod normal.
Se pare ca ceaiul verde matcha ridica atat metabolismul cat si rata de ardere a grasimilor. Cifrele sunt uimitoare, comparabile cu unele substante de slabit considerate doping, si cu potentiale efecte adverse pentru sanatate.- - Bun detoxifiant. - Matcha este crescut la umbra, astfel frunzele au un continut mai mare de clorofila. Clorofila este cea care da culoarea verde a frunzelor. Se presupune ca, clorofila detoxifica organismul, dar inca nu s-a dovedit stiintific. Am mentinoat acest aspect pentru posibilul efect de eliminare din organim a toxinelor, metalelor grele si hormonilor, care ambunda in alimentatia moderna.
- - Imbunatateste starea mentala - Ceaiul verde matcha contine de 5 ori mai multa L-teanina decat ceiaul verde clasic. L-teanina este un aminoacid cu proprietati psihoactive, capabil sa induca in creier activitati specifice undelor alfa. Se stie ca stresul induce creierului unde beta. Undele alfa pot reduce stresul, promova relaxarea si chiar pot reduce tensiunea arteriala.Chiar daca ceaiul verde matcha contine si ceva cafeina, aminoacidul L-teanina combate posibilele efecte neplacute date de cafeina. Astfel, o ceasca de ceai verde matcha creste concentrarea si claritatea mintii fara a avea si efectele asociate cu consumul cafelei.
- - Reprezinta o sursa importanta de fibre - Ceaiul verde matcha contine cantitati insemnate de fibre alimentare usor digerabile. Fibrele ajuta in cazul constiparii, dar reduc si glucoza din sange, fapt benefic pentru cei care vor sa slabeasca, sau sa nu se ingrase.
- - Energizeaza - Incearca o ceasca de ceai verde matcha pentru a te revigora si a avea un surplus de energie. Este un stubstitut ideal pentru cafea: iti da energie, fara riscul de a avea dureri de cap si tremur sau anxietate.
De asemenea, pe platforma noastra online gasiti o gama variata de Matcha, aici.