5 Motive pentru care ar trebui sa renuntam la pliculetele de Ceai si sa folosim Ceaiul Vrac
Dezbaterea privind Ceaiul vrac versus pliculetele de Ceai este foarte veche, existand argumente pro si contra de ambele parti, dar alegerea Ceaiului vrac este de cele mai multe ori recomandata pentru o experienta reala si unica. Sa descoperim impreuna de ce ar trebui sa optam pentru un Ceai vrac in locul clasicelor pliculete.
5 Motive pentru care ar trebui sa renuntam la
pliculetele de Ceai si sa folosim Ceaiul Vrac
Ceaiul este mai mult decat o simpla bautura pe care o savuram din cand in cand cu prietenii, acesta devenind in timp un liant social si un supliment important pentru cei ce aleg sa adopte un stil de viata sanatos. Pentru multi dintre noi, Ceaiul s-a transformat intr-un mod de viata, dar exista multe persoane care considera pliculetul de ceai din supermarket singura optiune posibila.
1. Ceaiul Vrac inseamna gust si calitate superioara
Principala diferenta dintre Ceaiul vrac si pliculetele de Ceai din supermarket o reprezinta, bineinteles, marimea frunzelor. Atunci cand sunt produse pliculetele de Ceai, frunzele sunt tocate, maruntite in particule micute, ramand doar o pulbere din ceea ce ar fi trebuit sa fie frunza de Ceai. Odata cu aceasta maruntire, compusi din planta de Ceai interactioneaza cu umiditatea si oxigenul din aer, pierzandu-si o mare parte din proprietati.
Frunzele intregi de Ceai contin compusi naturali precum antioxidanti si polifenoli, si diverse uleiuri esentiale ce stau la baza gustului minunat al Ceaiului. Atunci cand frunzele sunt rupte, aceste uleiuri esentiale au tendinta de a se evapora, transformand ceasca de Ceai intr-o bautura lipsita de gust. De asemenea, in momentul in care ne achizitionam Ceai vrac, trebuie sa avem grija si la modalitatea de a-l depozita in mod corect. Ceaiul trebuie pastrat intr-un loc in care lumina, umiditatea si caldura nu au acces. Recomandate in acest sens sunt cutiutele metalice pentru depozitare.
2. Ceaiul Vrac – o mai mare varietate de care ne putem bucura
La prima vedere rafturile supermarketurilor par pline cu diverse variante de pliculete de Ceai, dar in realitate, dupa ce parcurgem o mare parte din ele descoperim ca optiunile noastre sunt foarte limitate.
Desi Ceaiul provine dintr-o singura planta, Camellia Sinensis, el poate fi clasificat in Ceai Alb, Verde, Oolong, Negru, Pu-Erh, in functie de modul de procesare si de plaja de oxidare a frunzei, fiecare tip de Ceai avand aroma si textura sa proprie. Cea mai buna parte este faptul ca fiecare categorie mare de Ceai genereaza alte sute de sortimente in functie de regiunea in care a fost cultivata planta sau in functie de modalitatea de procesare a frunzei dupa recoltare. Astfel, putem spune ca ne aflam in mijlocul unei petreceri continue cu Ceai, avand sute de retetare din care sa ne infruptam.
O mare parte dintre aceste tipuri de Ceai sunt comercializate vrac, oferindu-ne ocazia ca atunci cand ne plictisim de un anumit tip, sa incercam un altul. De asemenea, un alt lucru interesant il reprezinta faptul ca ne putem realiza propriile noastre retetare, cumparandu-ne diverse tipuri de Ceai si amestecandu-le dupa gustul nostru. Atunci cand achizitionam Ceai vrac, posibilitatile sunt nelimitate, avem nevoie doar de putina imaginatie.
3. Beneficii Reale aduse Sanatatii
Ceaiul vrac reprezinta, in mare parte, frunza intreaga de Ceai, pastrand in totalitate antioxidantii proveniti din planta. Asadar este foarte sanatos sa consumam Ceai! Spre exemplu, Ceaiul Negru a devenit din ce in ce mai popular in urma unui studiu recent ce arata ca acesta contine in compozitia sa de 10 ori mai multi antioxidanti decat cei gasiti in fructe si legume.
Toate tipurile de Ceai extrase din planta Camellia Sinensis sunt bogate in polifenol, un important antioxidant. Acesti minunati nutrient naturali au rolul de a cauta in organism radicalii liberi si de a participa la procesul de detoxifiere. Multe cercetari au ajuns la concluzia ca planta de Ceai contribuie la reglarea presiunii sangelui si a colesterolului, intareste sistemul imunitar si are efecte reale in curele de slabire.
Datorita procesului de industrializare masiva, pliculetele de Ceai au in compozitia lor aditivi de culoare si de gust, multi producatori alegand sa promoveze beneficiile acestora si ascund ce contin acestea cu adevarat. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul ca frunzele de ceai nu sunt spalate inainte de a fi ambalate in pliculete, asta insemnand ca daca planta a fost stropita cu pesticide, acestea vor ajunge si in cana noastra de Ceai.
Prin urmare, trebuie sa fim foarte atenti la eticheta, iar daca nu suntem convinsi ca avem in fata noastra un produs 100% natural, cea mai sigura varianta o reprezinta Ceaiul vrac.
4. Frunzele de Ceai ne aduc mai aproape de natura
Frunzele de Ceai vrac sunt cea mai naturala forma a plantei Camellia Sinensis disponibila in prezent pe piata. Cand ne hotaram sa adoptam un stil de viata sanatos, cat mai apropiat de natura, Ceaiul reprezinta cea mai potrivita alegere.
Resturile de Ceai ce ajung in pliculete sunt procesate in fabrici, astfel pierzandu-si cea mai mare parte din gust si proprietati. Atunci cand veti deschide un pliculet de Ceai veti fi surprinsi sa descoperiti bucati si fragmente de plante ce nu seamana deloc cu planta originara.
Optand pentru un Ceai vrac, alegem de fapt, un Ceai mai putin procesat, industrializat, mai aproape de natura si de motivul pentru care am ales sa consumam Ceaiul in primul rand : gustul.
5. Ceaiul Vrac poate fi un cadou minunat
Imaginati-va ca aveti de facut un cadou si alegeti sa ii oferiti Ceai…la pliculet. Nu arata foarte bine, nu-i asa? Prima impresie pe care o veti face este aceea de comoditate. Este foarte simplu sa mergem intr-un supermarket si sa alegem o cutiuta de pe raft.
Frunzele de Ceai sunt atat de speciale si gustoase, si sunt multe motivele pentru care puteti alege sa le oferiti in dar: gustul, beneficiile aduse sanatatii, o intreaga poveste pe care o au in spate… Fie ca este un cunoscator, sau un novice in arta Ceaiului, prietenul dumneavoastra va aprecia cadoul dumneavoastra. De asemenea, pe langa Ceaiul in sine, puteti alege sa ii oferiti si cutii special create pentru depozitarea corecta a plantelor.
Daca nu v-am convins inca sa renuntati la pliculete in favoarea Ceaiului vrac, dar v-am starnit curiozitatea, vestea buna este ca puteti experimenta ambele variante cu ajutorul filtrelor de hartie pe care le puteti gasi in orice magazin de Ceai. Sunt foarte usor de folosit: puneti frunzele in filtru si apoi doar adaugati apa. Filtrele sunt suficient de mari incat sa permita fruzelor sa se hidrateze suficient incat sa va bucurati de o ceasca perfecta de Ceai.
Ceaiul este mai mult decat o bautura, si asta datorita istoriei indelungate si a traditiilor ce s-au format in jurul lui. Odata cu alegerea de a-l consuma in forma sa cat mai pura, poate fi inceputul unei pasiuni ce se va transforma treptat intr-un stil de viata.